Pasta de dinţi şi soarele elimină coşurile? Descoperă 6 mituri frecvente despre acnee

Dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog, aduce în discuţie cele mai comune mituri despre acnee în care nu mai trebuie să credem!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Apariţia acneei cu frecvenţă crescută atât la adolescenţi, cât şi la adulţi, a făcut ca pe seama acestei afecţiuni dermatologice să apară de-a lungul timpului mituri adânc înrădăcinate în cultură şi repetate frecvent, care din păcate ne pot împiedica să avem parte de o îngrijire corespunzătoare a pielii.

Dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog, aduce în discuţie cele mai comune astfel de mituri în care nu mai trebuie să credem.

Deoarece acneea este o afecţiune comună, multe persoane consideră că au cunoştinţele necesare pentru a oferi sfaturi în acest domeniu, fapt pentru care există numeroase convingeri greşite sau tratamente “miraculoase” care nu ajută însă la ameliorarea problemei. Din păcate, acneea se poate agrava atunci când este tratată incorect, astfel că, pentru a o controla, este important ca toate aceste mituri să fie deosebite de realitate, lăsând loc unor măsuri de îngrijire potrivite.

 

6 mituri despre acnee: uită-le!

1. Ciocolata provoacă acnee

Deşi a fost găsită o legătură între dietă şi apariţia acneei, nu ciocolata este în mod neapărat problema.

“În esenţă, orice aliment cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, pâinea albă şi pastele făinoase, poate creşte nivelul de cortizol din sânge şi, prin urmare, poate agrava acneea. În general, carbohidraţii rafinaţi sunt cei care vor determina favoriza creşterea producţiei de sebum şi a porilor înfundaţi şi, implicit, apariţia coşurilor”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

În cazul ciocolatei, problema nu o reprezintă cacaua în sine, ci zahărul şi laptele adăugate suplimentar. Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât este mai scăzut indicele glicemic, ceea ce înseamnă că ciocolata neagră cu un conţinut de cacao de 70% sau mai mare poate fi consumată fără griji, bineînţeles, în cantitate moderată.

2. Machiajul cauzează acnee

Dacă produsele cosmetice folosite sunt non-acneice sau non-comedogenice, cu un conţinut scăzut de uleiuri comedogenice, este foarte puţin probabil ca acestea să provoace apariţia acneei sau să o înrăutăţească, dacă ea există deja. Ba mai mult, unele dintre aceste produse conţin peroxid de benzoil sau acid salicilic, care ajută la combaterea acestei afecţiuni.

“În cazul în care există un istoric de acnee moderată până la severă, este recomandat, totuşi, sfatul dermatologului, care poate recomanda evitarea anumitor cosmetice sau folosirea numai a anumitor branduri, astfel încât să nu existe riscul de agravare a problemei”, recomandă specialistul.

3. Adulţii nu au acnee

Deşi acneea se manifestă, de obicei, în anii adolescenţei, când producţia de hormoni în organism este la un nivel ridicat, persoanele de toate vârstele pot suferi de această afecţiune, uneori chiar şi după menopauză.

“Multe cazuri de acnee încep la vârsta de 12 sau 13 ani şi, uneori, se rezolva până la 20 de ani, în timp ce în alte cazuri afecţiunea se manifestă abia după vârsta de 30 sau 40 de ani. Acneea femeilor adulte poate fi rezultatul diverselor dezechilibre hormonale, chiar boala polichistică ovariană, când hormoni androgeni în exces duc la apariţia comedoanelor şi a tenului gras, seboreic”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

4. Bronzul va elimina coşurile

Expunerea la soare nu va ajuta la tratarea acneei, ci doar va face roşeaţa să devină mai puţin vizibilă o perioadă, odată cu bronzarea pielii. Pe măsură ce bronzul se estompează, semnele acneei vor fi din nou prezente, iar ca urmare a expunerii la razele UV fără protecţie solară ne putem alege cu pielea uscată, iritată sau arsă – ceea ce va favoriza agravarea acneei.

Totodată, lipsa protecţiei solare înseamnă şi creşterea riscului de apariţie prematură a ridurilor şi a cancerului de piele mai târziu în viaţă.

“De menţionat, în final, dar nu în ultimul rând, că expunerea la soare atunci când avem acnee activă, inflamatorie cu papule roşii şi pustule inflamate, duce la apariţia de pigmentare post inflamatorie, manifestată prin pete pigmentate, care este dificil de tratat şi necesită peelinguri şi tratamente supravegheate de medicul dermatolog”, atenţionează medicul dermatolog.

5. Pasta de dinţi tratează coşurile

Deşi acest mit este larg răspândit, adevărul este că pasta de dinţi nu conţine ingrediente cunoscute ca fiind eficiente în eliminarea acneei. Este posibil în anumite cazuri particulare acest tratament-minune să funcţioneze prin uscarea leziunilor, dar folosirea lui nu este recomandată de medicii dermatologi.

Majoritatea formulelor de pastă de dinţi conţin Lauril sulfat de sodiu, un ingredient care irită pielea şi predispune la înfundarea porilor şi, implicit, la agravarea acneei.

6. Spălarea feţei cât mai des va preveni apariţia coşurilor

Acneea poate fi ţinută sub control prin eliminarea excesului de sebum, însă spălarea feţei în exces nu reprezintă întotdeauna un remediu pentru această afecţiune. Acest gest poate determina apariţia iritaţiei şi agravarea acneei.

Medicii dermatologi recomandă spălarea pe faţă nu mai mult de două ori pe zi şi exfolierea cu un produs delicat de maximum 3 ori pe săptămână, deoarece spălarea în exces poate deteriora bariera naturală de protecţie a pielii.

Aşadar, este posibil ca uneori, în încercarea de a trata acneea, să obţinem rezultate contrare dacă ne bazăm pe sfaturi venite din surse nespecializate. Recomandările unui medic dermatolog ne vor ajuta să oferim pielii noastre îngrijirea de care are nevoie şi să obţinem ceea ce ne dorim: un ten curat, luminos şi tânăr cât mai multă vreme!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”