Parabenii sunt cu adevărat periculoşi?

Timp de decenii, parabenii au fost folosiţi la conservarea alimentelor, produselor farmaceutice, cosmeticelor şi altor produse de larg consum, pentru a preveni contaminarea acestora cu bacterii şi mucegai, ce pot dăuna produselor şi consumatorilor lor. Ele există însă în mod normal şi în natură, de exemplu metilparabenul se găseşte în afine. Şi totuşi...
  • Publicat:
Parabenii sunt cu adevărat periculoşi?

Timp de decenii, parabenii au fost folosiţi la conservarea alimentelor, produselor farmaceutice, cosmeticelor şi altor produse de larg consum, pentru a preveni contaminarea acestora cu bacterii şi mucegai, ce pot dăuna produselor şi consumatorilor lor. Ele există însă în mod normal şi în natură, de exemplu metilparabenul se găseşte în afine. Şi totuşi…

Din punct de vedere chimic parabenii sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Cei mai utilizaţi în industria cosmetică sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul. S-a constatat că butilparabenul are uşoare efecte care le mimează pe cele ale estrogenului atunci când este injectat direct în piele sau administrat pe cale orală, în doze mari. Aceste rezultate au fost descoperite în condiţii experimentale, care însă nu pot fi aplicate cosmeticelor. Cosmeticele nu sunt nici injectate, nici înghiţite. Deşi butilparabenul poate acţiona în mod similar cu estrogenul, a fost dovedit că activitatea endocrină a acestuia este mult mai scăzută faţă de estrogenul produs în organismul uman.

O comunicare ştiinţifică recentă (van Meeuwen et al.) a arătat că povara estrogenică ca rezultat al expunerii la parabenii folosiţi în produsele cosmetice este neglijabilă în comparaţie cu nivelul estrogenului endogen. În mod normal se folosesc mai mulţi parabeni sau în combinaţii cu alţi conservanţi pentru a conferi o bună protecţie împotriva unei game largi de microorganisme. Folosirea amestecurilor de parabeni permite utilizarea unor doze mai mici din fiecare substanţă, dar cu o funcţie de conservare crescută.

De ce nu au fost eliminaţi parabenii din cosmetice?

Şi totuşi, dacă aceste ingrediente sunt puse sub semnul întrebării, de ce continuăm să le utilizăm? De ce nu au fost deja eliminate şi înlocuite cu alţi conservanţi? Federaţia Farmaceutică Internaţională (FIP) afirma că “ingredienţii incriminaţi nu sunt utilizaţi decât pentru beneficiul consumatorului. Conservanţii de tip parabeni protejează produsele de contaminarea bacteriană”. Există însă şi produse bio sau naturale “fără parabeni”, produse încă de nişă, nu numai din cauza preţului mai piperat. Acestea utilizează conservanţi naturali de tipul uleiurilor esenţiale, vitaminei E sau C. Conservanţii naturali existenţi în produsele numite naturale sau organice nu sunt însă la fel de eficienţi în timp. Există posibilitatea ca ei să se evapore la deschiderea cutiei sau, în concentraţie prea mare, pot provoca eritem şi dermatite, având un grad mare de alergenitate.

Însă tot mai mulţi producători caută să înlocuiască în formulele lor aceşti clasici parabeni, precum şi fenoxietanolul cu noi conservanţi, declarând pe eticheta produselor “fără parabeni, fără fenoxietanol”. Dar atenţie, asta nu înseamnă neapărat “fără conservanţi”, pentru simplul motiv că produsele cosmetice vândute la raft, supuse variaţiilor de temperatură, deschise şi apoi redeschise de câteva zeci sau sute de ori pentru utilizare, nu prea pot fi sigure fără conservanţi!

Concentraţiile de parabeni
Siguranţa tuturor produselor cosmetice şi a ingredientelor folosite în acestea este reglementată de Directiva Europeană pentru Cosmetice (76/768/EEC). În afară de aceasta, ingredientele cosmetice şi siguranţa lor sunt ţinute sub continuă observaţie de Comisia Europeană şi de statele membre UE, asistate de comitetul experţilor ştiinţifici independenţi (the scientific committee for consumer safety, SCCS).

Parabenii sunt oficial aprobaţi pentru utilizarea în calitate de conservanţi de Comisia Europeană după ce studiile ştiinţifice au demonstrat că sunt siguri atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu. Comisia Americană pentru Inventarierea Ingredientelor Cosmetice (CIS) a revizuit siguranţa metilparabenului, etilparabenului, propilparabenului şi butilparabenului în 1984 şi din nou în 2005 şi, de asemenea, a ajuns la concluzia că sunt siguri pentru utilizarea în produse cosmetice. FDA-ul (US Food and Drug Administation) crede că în prezent nu există nici un motiv pentru consumatori să-şi facă griji în privinţa utilizării cosmeticelor ce conţin parabeni.

Se preocupă cineva de siguranţa parabenilor în EU?
SCCS (The Scientific Committee for Consumer Safety ) a revizuit toate informaţiile disponibile despre parabeni în 2010 şi a emis un proiect care a fost deschis spre consultare publică până la 28 ianuarie 2011. În acest proiect, SCCS afirma că propil şi butilparabenul sunt siguri pentru utilizarea în produsele cosmetice şi propune limitarea lor în acord cu limitele practicate de industrie.

Proiectul reiterează o opinie anterioară ce confirma siguranţa celorlalţi doi parabeni (metil şi etil) la concentraţiile practicate de industria cosmetică. Aceste opinii se bazează pe evaluarea obiectivă a datelor ştiinţifice disponibile de către un comitet ştiinţific de experţi independenţi, care consiliază Comisia Europeană.

Pot parabenii să cauzeze cancer la sân?
Nu există indicii şi studii ştiinţifice până în prezent care să lege intrinsec parabenii de apariţia cancerului la sân. Parabenii sunt conservanţi siguri şi eficienţi cel puţin pentru industria cosmetică,  iar utilizarea lor este permisă de legile europene. Comitetul ştiinţific care consiliază EC a negat orice legătură între parabeni şi cancerul de sân.

Multe studii au demonstrat siguranţa parabenilor, dar suspiciunile au pornit de la un studiu care a legat parabenii de cancerul la sân. În acest studiu, publicat în 2004 de o cercetătoare britanică prof. dr. Philipa Darbre s-au detectat parabeni în tumorile canceroase de la sân. De asemenea, acest studiu dezbate informaţia în contextul proprietăţilor slab estrogene ale parabenilor şi influenţa estrogenului asupra cancerului la sân.

Dar acest studiu nu a demonstrat că parabenii cauzează cancerul sau că sunt dăunători şi nici nu a verificat prezenţa parabenilor în ţesuturile sănătoase. De asemenea, nu s-a putut demonstra care este calea prin care parabenii ajung în interiorul acestor ţesuturi.

Citeşte şi: Iubeşti natura? Încearcă şi cosmeticele naturale!

Produse cosmetice de vară şi soare, pentru un bronz frumos şi sănătos

Cum îngrijim pielea sesnsibilă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Eczema pe faţă şi pielea iritată
Eczema pe faţă şi pielea iritată
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian