Exfoliere: cum alegi cea mai bună metodă?

Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte, dar există două tipuri de exfoliere, motiv pentru care trebuie să știm ce alegem pentru tenul nostru.
  • Publicat:
Exfoliere: cum alegi cea mai bună metodă?
Exfoliere: cum alegi cea mai bună metodă?

Similar hidratării și aplicării protecției solare, specialiștii văd exfolierea ca pe o practică obligatorie și, din moment ce există numeroase tipuri de produse și tratamente, fie ele de specialitate sau realizate acasă, care să ne ajute să scăpăm de excesul de celule moarte, alegerea unui astfel de produs pentru exfoliere trebuie făcută cu atenție, în funcție de nevoile tenului.

Cum funcționează exfolierea asupra tenului?

În primul rând, trebuie să te gândești de ce ai nevoie de un produs de exfoliere. Pielea se exfoliază singură prin procesul de regenerare, o dată la 30 de zile. Problema este că odată cu înaintarea în vârstă, procesul începe să încetinească, motiv pentru care te confrunți cu o piele mai rigidă, iar aici intervin aceste produse care ajută la prevenirea depunerii de celule moarte. Astfel, permite apariția unor noi celule sănătoase și ajută alte produse de îngrijire să penetreze mai bine pielea. Procesul de exfoliere este o parte importantă din rutina de îngrijire, deoarece pe lângă faptul că îndepărtează celulele moarte, desfundă porii și oferă pielii o strălucire aparte.

Cum să alegi produsul de exfoliere potrivit tenului tău?

Exfolianții pot fi derivați în două categorii: chimici și mecanici. Exfolierea mecanică este esențială în mecanismul de îndepărtare al celulelor moarte și, de cele mai multe ori, produsele de acest tip conțin formule menite pentru acest proces. Aici putem încadra scrub-urile faciale, periile sau tool-urile cu suprafețe abrazive.

Exfolianții chimici, pe de altă parte, utilizează acizi pentru a dizolva proteinele și acționează ca un lipici pentru a ține celulele moarte împreună, fiind mai ușor de îndepărtat. În acest sens, vorbim despre produse care conțin acizi AHA și BHA, dar și acizi polihidroxi (aceștia sunt molecule mai mari față de acizii AHA și BHA și exfoliază doar suprafața pielii, fiind o alternativă mai delicată).

De asemenea, exfolianții chimici conțin enzime exoliante care acționează similar acizilor, dar mai delicat. Cele mai folosite sunt bromelaina, papaina și enzimele de dovleac, care provin din ananas, papaya și respectiv dovleac.

Exfolierea în exces a pielii poate duce la iritare și cauzarea sensibilității, pentru că se îndepărtează stratul protector al pielii, iar aceasta devine roșie și iritată. Din acest motiv se recomandă exfolierea o dată pe săptămână, iar odată cu înaintarea în vârstă se poate crește frecvența.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”