Exfolierea: tipuri, beneficii

Exfolierea este, în prezent, cea mai în trend etapă în procesul de îngrijire a tenului. Diana Baicu ne explică de câte tipuri este și ce beneficii are.
  • Publicat:
Exfolierea: tipuri, beneficii
Exfolierea: tipuri, beneficii

Exfolierea este, în prezent, cea mai în trend etapă în procesul de îngrijire a tenului și beneficiază de cea mai mare atenție din partea influencerilor de beauty din lumea întreagă. Totuși, pe cât de importantă este în menținerea sănătății și frumuseții tenului, pe atât trebuie să fie de sigură și eficientă, deoarece poate produce sensibilizare și dezechilibre ale tenului. Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare, ne recomandă să ne informăm corect cu privire la tipurile de exfoliere și la produsele la care putem apela cu încredere, pentru a obtine rezultatele dorite și sigure.

„Pielea se degradează din pricina multor factori externi și interni, astfel că stratul profund al său, responsabil de buna funcționare a pielii și de regenerarea celulară, se subțiază, în timp ce acela superficial, format din celule moarte, se îngroașă. 

Pielea devine ternă, cu o culoare neuniformă, se reduce elasticitatea și părem mai în vârstă din cauza lipsei de strălucire. Are, prin urmare nevoie de exfoliere”, spune specialistul

Tipuri de exfoliere

„Exfolierea poate fi mecanică, enzimatică sau chimică, în funcție de activul exfoliant.

Exfolierea mecanică presupune integrarea unor particule abrazive precum granule de celuloză, perlită sau din sâmburi de fructe într-o formulă cremoasă. Funcția principală este de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii și deblocarea porilor. Exfoliere mecanică facem și atunci când frecăm ușor fața cu un prosop umed, de exemplu. Totusi, acest tip de exfoliere nu este potrivit în cazul tenurilor devitalizate, sensibile, cu acnee pustuloasă sau care prezintă erupții cutanate. Adesea, exfolierea mecanică doar subțiază epiderma, fără a acționa în profunzime.

Adevărata diferență o fac exfolierile enzimatice (pe bază de acizi din fructe) sau cele chimice, care acționează în profunzime, dizolvând legăturile dintre celulele moarte și stimulând metabolismul celular.

Exfolierea mecanică se poate face și cu o serie de dispozitive de uz cosmetic cu vibrație, ultrasunete, și da, ea este benefică, doar că trebuie să fim blânzi cu pielea și să o facem o dată pe săptămână”, spune Diana Baicu.

Ce beneficii are exfolierea

„Integrată în programul de înfrumusețare, exfolierea are beneficii multiple asupra sănătății și frumuseții tenului.

  1. Exfolierea deblochează porii și, ca urmare, previne apariția comedoanelor și chiar a acneei. Prin dizolvarea legăturilor dintre celulele moarte și eliminarea rapidă a acestora, sunt eliminate impuritățile din piele și, astfel, tenul devine mai luminos.
  2. Previne acneea și sensibilizarea tenului. În cazul tenurilor care prezinta aceste conditii nu trebuie folosit un gomaj mecanic, cu particule exfoliante. Este recomandată integrarea unui peeling enzimatic delicat, care nu doar exfoliază ci are și activi cu efect calmant și protector pentru ten.
  3. Faciliteaza absorbția ingredientelor active din produsele complementare de îngrijire. Prin îndepărtarea celulelor moarte, tenul este receptiv la beneficiile celorlalte produse de înfrumusetare. Ingredientele active din serumuri sau creme nu mai sunt absorbite de keranocitele moarte și sunt, astfel, irosite. După exfoliere, ingredientele pătrund în profunzimea tenului, acționând acolo unde este nevoie.
  4. Uniformizează nuanța tenului. Alături de funcția esențială de îndepărtare a celulelor moarte, unul dintre cele mai cautate rezultate oferite de exfoliere este uniformizarea nuanței tenului.
  5. Stimulează sinteza colagenului. Adesea, produsele exfoliante conțin vitamina C, care joacă un rol esențial în formarea colagenului în piele.
  6. Accelerează regenerarea celulară. Exfolianții au acest rol, însă domeniul profesional skincare a dezvoltat produse inteligente, care produc acest rezultat prin folosire zilnică.

Exfolierea corporală

„Exfolierea corporală are efect de menținere a supleții pielii, mai ales în sezonul rece, când hainele nu lasă pielea să respire. Un exfoliant cu efect dublu, atât de peeling cât și de curățare, este Guinot Gommage Facile formula „smart”, care stimulează regenerarea celulară și oferă catifelare a corpului”, încheie Diana Baicu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân