Este apa rece recomandată pentru spălarea feței? Iată ce zic dermatologii!

Pe lângă spălarea feței în mod regulat, este la fel de important să acorzi atenție și temperaturii apei cu care te speli.
  • Publicat:
Este apa rece recomandată pentru spălarea feței? Iată ce zic dermatologii!
Este apa rece recomandată pentru spălarea feței? Uite ce cred dermatologii sursa foto: shutterstock

Majoritatea oamenilor se spală pe față cel puțin o dată pe zi. Indiferent dacă ești dedicată unei rutine elaborate de îngrijire a pielii sau dacă îți place să păstrezi totul simplu, spălarea feței este probabil parte a regimului tău. Dar te-ai gândit vreodată la detaliile modului în care te speli pe față? De exemplu, apa rece este mai bună decât apa caldă pentru spălarea feței? Sau temperatura nu contează chiar atât de mult? 

Pentru a afla ce temperatură a apei este cea mai potrivită pentru spălarea feței și, bineînțeles, de ce, descoperă părerile dermatologilor.

Apă rece sau apă caldă?

Dermatologii spun că apa rece sau cea călduță sunt alegeri mai bune pentru a vă spăla fața, comparativ cu apa fierbinte. Un motiv pentru care ar trebui să renunți la a te mai spăla pe față cu apă fierbinte este faptul că multe afecțiuni comune ale pielii, cum ar fi rozaceea și dermatita atopică, pot fi agravate și declanșate de temperaturile ridicate.

Un alt motiv pentru a evita temperaturile ridicate atunci când îți speli fața este că apa fierbinte poate îndepărta elementele hidratante și secrețiile naturale de pe piele, lăsând pielea uscată și inflamată în timp.

Apa ideală pentru spălarea feței este cea călduță, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Temperatura apei trebuie să fie nici prea caldă, nici prea rece.

Beneficiile spălării feței cu apă rece

Deși apa călduță este cea mai bună, dermatologii spun că spălarea feței cu apă rece îți poate ajuta pielea în câteva moduri. Iată câteva dintre principalele motive pentru care cineva ar putea dori să se spele cu apă rece:

  • Apa rece poate fi de ajutor în reducerea iritațiilor apărute în urma acneei
  • Apa rece poate ajuta la reducerea umflăturii pielii – în special a ochilor umflați dimineața la trezire
  • Apa rece poate provoca vasoconstricție, care este o îngustare a vaselor de sânge care poate oferi temporar pielii un aspect mai luminos și mai puțin inflamat

Dezavantajele spălării feței cu apă rece

Un dezavantaj de luat în calcul este că apa rece ar putea să nu-ți curețe fața de toate bacteriile și de impuritățile acumulate de-a lungul zilei. Porii tăi pot reacționa la apa rece prin contractare, ceea ce poate bloca murdăria, bacteriile și sebumul. În esență, apa rece poate face ca igiena să fie mai puțin eficientă pentru tenul tău.

Un alt dezavantaj este confortul. Dacă locuiești într-un climat mai rece sau ești deosebit de sensibil la apă rece și la temperaturi scăzute, spălarea cu apă rece poate să nu fie la fel de plăcută ca spălarea feței cu apă călduță.

Sfaturi de luat în calcul atunci când îți speli fața

În esență, spălarea feței nu trebuie să fie complicată. Iată câteva elemente de bază de care trebuie să ții cont atunci când te speli pe fața:

  • Spală-ți fața cu apă călduță

Dermatologii sunt de părere că apa călduță este cea mai benefică pentru ten. Dar un strop de apă rece poate fi plăcut la prima oră dimineața sau după ce te-ai spălat pe față cu apă călduță.

  • Evită spălarea feței cu apă fierbinte

Când te speli pe față, apa fierbinte, cel mai probabil, nu îți va face niciun favor în ceea ce privește sănătatea pielii. Apa fierbinte poate îndepărta de pe piele sebumul său natural și poate provoca dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate face pielea să pară mai roșie.

  • Spală-ți fața de două ori pe zi

Încearcă să-ți speli fața de două ori pe zi, în special seara, la finalul zilei, pentru a elimina toată murdăria acumulată, machiajul și bacteriile.

  • Găsește un un gel de spălare eficient pentru tenul tău

Temperatura apei nu este singurul factor care contează atunci când te speli pe față. Un produs de curățare blând, non-abraziv, ajută la stabilirea unei practici corecte de îngrijire a pielii și poate fi adaptat nevoilor tale specifice.

Pentru pielea grasă sau predispusă la acnee, de exemplu, spălările pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil pot fi de ajutor. Pentru pielea sensibilă sau uscată, folosește un gel pe bază de cremă pentru a evita iritația sau agravarea uscăciunii.

  • Limitează exfolierea la 1-2 ori pe săptămână

Exfolierea zilnică nu este esențială, ba chiar aceasta poate face mai mult rău decât bine. Câteva dintre reacțiile adverse ale exfolierii excesive sunt roșeața, iritația, erupțiile și îndepărtarea sebumului de pe suprafața pielii.

Surse: byrdie.com, healthline.com, wowskinscience.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân