Vodca în șampon, cel mai nou trend în îngrijirea părului

Indiferent dacă apreciați sau nu această băutură alcoolică distilată, veți fi surprinși să aflați că vodca are multiple beneficii pentru îngrijirea părului.
  • Publicat:
Vodca în șampon, cel mai nou trend în îngrijirea părului
Vodca în șampon este cea mai recentă tendință, dar beneficiile sunt reale sursa foto: shutterstock

Când vine vorba de frumusețea părului, lista ingredientelor folosite este foarte lungă: bicarbonat de sodiu, ulei de măsline, oțet de mere, iar lista poate continua. Acum, cea mai recentă adăugare pe listă este vodca.

În ultimul timp, băutura alcoolică de bază în prepararea cocktail-urile preferate a fost promovată ca un presupus remediu pentru aproape toate problemele legate de păr, de la restabilirea nivelurilor de pH până la stimularea circulației, echilibrarea producției de sebum și combaterea mătreții.

Nu există însă dovezi științifice care să aprobe că vodca ar avea vreun efect pozitiv sau negativ asupra părului. Deși vodca datează de sute de ani, rolul său în regimurile moderne de îngrijire a părului este încă relativ nou.

În ciuda acestui fapt, din ce în ce mai mulți oameni adaugă vodcă în șampoanele lor sau o folosesc pentru clătirea părului. Iată câteva aspect folositoare legate de acest nou ingredient:

Ce este vodca?

Vodca este o băutură alcoolică distilată, compusă în principal din apă și etanol. De obicei, este făcută din cereale sau cartofi, iar majoritatea acestor băuturi conțin aproximativ 40%  alcool. Prin urmare, când ne uităm la efectele vodcii asupra părului, mai degrabă ne uităm la efectele etanolului asupra părului. Ca atare, în explorarea beneficiilor sale, ne vom concentra în primul rând pe etanol ca ingredient activ al vodcii.

Etanolul este deja folosit în multe produse de îngrijire destinate pielii, de îngrijire orală și de îngrijire corporală, inclusiv în îngrijirea părului. Ca solvent, etanolul ajută la dizolvarea altor ingrediente dintr-un produs, permițând în același timp ca aceste ingrediente să fie livrate direct pe piele. Etanolul ajută, de asemenea, la scăderea vâscozității produselor, astfel încât acestea să fie mai ușor de aplicat.

Etanolul este, de asemenea, un astringent, care poate face temporar pielea să se simtă mai strânsă și tonifiată, iar dermatologii sunt de părere că ar putea avea același efect asupra scalpului. Mai mult, etanolul este un agent antispumant,  de luat în considerare atunci când adăugați vodcă la șampon.

Beneficiile pe care le are vodca asupra părului?

Vodca vine cu potențiale beneficii atât în ceea ce privește zona părului, cât și în ceea ce privește cea a scalpului.

  • Remediu pentru mătreață

Mătreața, cunoscută și sub numele de dermatită seboreică, este o problemă comună a pielii care înseamnă descuamare, roșeață și mâncărime la nivelul scalpului.

Gândirea din spatele utilizării vodcii în șampon pentru a trata mătreața constă în faptul că etanolul posedă proprietăți bactericide și fungicide, care ar putea avea un efect împotriva mătreții. Vodca și alți alcooli pot acționa ca antiseptic prin uciderea bacteriilor și a altor organisme de pe suprafața pielii. Cu toate acestea, ar putea provoca, de asemenea, iritații semnificative ale scalpului și poate duce la uscăciune. Indicat este să discutați cu un specialist înainte de a apela la acest truc, pentru a nu risca ca vodca să vă cauzeze iritații nedorite.

  • Agent de curățare

Vodca este, de asemenea, apreciată ca fiind un agent de curățare pentru păr, recomandat pentru îndepărtarea depunerilor de sebum atât de pe păr, cât și de pe scalp. Acest efect poate fi atribuit etanolului și rolului său de a ajuta la reglarea sebumului.

  • Tratament anti-încrețire

PH-ul scalpului nostru tinde să fie în jurul valorii de 3,67, iar utilizarea produselor cu un pH mai mare de 5,5 ar putea crește frecarea și poate provoca încrețirea, ruperea și încurcarea părului. Așadar, din moment ce vodca prezintă un pH de aproximativ 4, cei care au folosit-o pentru clătirea părului au scăpat de încrețire.

  • Crește circulația de la nivelul scalpului

Utilizatorii noului ingredient pentru păr sunt de părere că alcoolul face ca vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească. Totuși, vodca devine un vasoconstrictor la concentrații mai mari, micșorând vasele de sânge și scăzând circulația. Așadar, efectele încă sunt analizate.

Cum să folosești vodca pentru păr

Dacă ești curios de efectele acestui nou ingredient și te-ai hotărât să încerci să-l adaugi în ritualul tău de îngrijire destinat părului, există două moduri de a proceda:

  • Combină vodca cu șamponul

Acest lucru vine cu două avertismente. Primul este că, fiind agent antispumant, etanolul ar putea reduce capacitatea de spumare a șamponului. Al doilea este reactivitatea cu alte ingrediente. Trebuie să fiți atenți, deoarece acest lucru poate duce la reacții chimice în interiorul sticlei la care s-ar putea să nu vă așteptați. Produsele comerciale de îngrijire destinate părului sunt concepute pentru a fi eficiente și stabile pentru o perioadă de valabilitate desemnată, iar modificarea compoziției a ceea ce se află în interiorul sticlei poate schimba stabilitatea formulei.

  • Clătește părul, după spălare, cu vodcă

Această metodă este destinată celor care caută potențialele beneficii anti-încrețire. Aplicarea unei clătiri post-șampon care conține vodcă va asigura o penetrare maximă. Cantitățile exacte sunt neclare, dar ceea ce este sigur este că vodca trebuie diluată cu apă înainte de clătire.

Surse: byrdie.com, stylecraze.com, thebeautygypsy.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân