De ce nu e bine să mergi la sală machiată. Riscul la care te expui când vrei să fii „țiplă”

Potrivit unui nou studiu, atunci când mergi la sală machiată, produsele pot afecta pielea și porii. Descoperirile au fost publicate în Journal of Cosmetic Dermatology.
  • Publicat:
De ce nu e bine să mergi la sală machiată. Riscul la care te expui când vrei să fii „țiplă”
De ce nu e bine să mergi la sală machiată. Riscul la care te expui când vrei să fii „țiplă”

Când vine vorba de îngrijirea pielii, știm deja cât de important este să ne demachiem înainte de culcare. Acest obicei ajută la prevenirea blocării porilor, apariției acneei și a altor probleme de piele. Dar află că și purtarea machiajului în timp ce faci sport poate fi la fel de problematic. Potrivit unui nou studiu, atunci când mergi la sală machiată, produsele pot afecta pielea și porii. Descoperirile au fost publicate în Journal of Cosmetic Dermatology.

Cum afectează fondul de ten pielea

Cercetătorii au examinat 43 de studenți perfect sănătoși, dintre care 20 bărbați și 23 femei. Participanților si s-a aplicat pe jumătate de față fond de ten cremos, iar cealaltă jumătate a fost lăsată fără niciun produs.

Rezultatele au arătat o creștere a sebumului post-antrenament pe întreaga față, dar în cantitate mult mai mare în zona în care era aplicat fondul de ten. După antrenament, dimensiunea porilor a crescut în zona nemachiată, dar nu la fel de mult ca în zona în care era aplicat fondul de ten.

Potrivit studiului, folosirea machiajului în timpul antrenamentului, în special a fondului de ten, poate duce la apariția problemelor de piele, precum pori înfundați, din cauza acumulării de transpirație. Dacă vrei neapărat să te machiezi optează pentru produse lejere sau fără ulei, pentru a menține sănătatea pielii.

Ce se întâmplă dacă mergi la sală machiată

Machiajul poate bloca porii și poate face tenul să devină mai uscat. Motivul pentru care se recomandă demachierea înainte de culcare se datorează amestecului care se poate produce dintre sebum și celule moarte, care duc la blocarea porilor și apariția acneei. Același lucru se aplică și în cazul purtării machiajului în timp ce faci sport.

În acest studiu cercetătorii s-au concentrat pe impactul pe care-l are fondul de ten asupra pielii în timp ce faci sport, dar regulile și consecințele se aplică și în cazul altor produse cosmetice precum mascare, eyeliner sau ruj.

Alternative pentru fondul de ten pe care să le folosești la sală

Unele persoane nu se simt deloc confortabile să meargă la sală fără să poarte machiaj. Vestea bună este că există opțiuni sănătoase pentru ten care promit acoperirea dorită.

De exemplu, poți încerca un BB cream, care este un produs de skincare care imită fondul de ten. De cele mai multe ori are o formulă non-comedogenică și este menită să îmbunătățească tonul pielii și aspectul acesteia. La fel, CC cream-ul sau cremele care corectează culoarea tenului reduc roșeața și uniformizează tonul pielii. Acestea au o consistență mai ușoară față de BB cream.

Cum să ai grijă de pielea ta după antrenament

După antrenament nu uita să-ți cureți pielea (să te speli atât pe față, cât și pe corp) pentru a îndepărta excesul de sebum, transpirația, bacteriile și reziduurile care pot contribui la acnee și foliculită.

De asemenea, dacă faci sport afară, nu uita să-ți protejezi pielea. Folosește o cremă cu factor de protecție cel puțin 30, ochelari de soare, șapcă și nu uita să aplici factorul de protecție pe urechi, gât și buze. Mai mult, consumă suficientă apă astfel încât pielea să rămână hidratată și să-ți menții echilibrul în organism.

Foto: shutterstock

Surse:

https://onlinelibrary.wiley.com/journal/14732165

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân