Cum să ieşi bine în fotografii – sfaturi de la un stilist de modă

Adaptează ţinuta cu decorul şedinţei foto, tematica evenimentului. Alege piese care-ţi pun în valoare punctele forte ale siluetei. Îndrăzneşte să porţi culori.
  • Publicat:
Cum să ieşi bine în fotografii - sfaturi de la un stilist de modă
Cum să ieşi bine în fotografii - sfaturi de la un stilist de modă, foto Shutterstock

Dacă până mai ieri, o fotografie făcea cât o mie de cuvinte, astăzi  în epoca reţelelor de socializare, o fotografie face chiar cât două mii de cuvinte. Am cules din experienţa de peste 200 de şedinţe foto cu vedete (peste 80 de coperţi pentru revista Ce se întâmplă, doctore?) dar şi persoane obişnuite cum poţi să arăţi precum un star  în fotografii.

Fotografiile de modă fascinează,  însă puţini  ştiu cât de multă muncă, energie, idei  şi câţi oameni se ascund  în spatele unei imagini reuşite. Cei care nu lucrează  în această industrie, au tendinţa să minimizeze rolul, durata  şi completixatea procesului de fabricaţie din spatele unei fotografii. Ei bine, pentru 5, 6 fotografii ce ajung  în paginile unei reviste se lucrează circa 5 ore la  şedinţa foto – timp  în care se trag  în medie 300 de fotografii. La o astfel de  şedinţă foto, echipa are 5 sau chiar  6 specialişti: stilist de modă, fotograf, make-up artist, hair-stylist, producător etc. Fiecare dintre aceştia  îşi dă concursul pentru a scoate  în evidenţă ceea ce modelul are mai bun şi mai frumos. Astăzi, tot mai multe femei vor să se bucure de momentul de prezent, de frumuseţea şi tinereţe  şi nu se mai mulţumesc cu fotografiile făcute cu telefonul ori de către fotografi amatori.

Fii curajoasă în faţa aparatului foto

Lasă fricile deoparte, până la urmă este doar o joacă, e experienţă făcută să te scoată din zona de confort  şi să te ajute să-şi pui  în evidenţă frumuseţea  şi tinereţea. Chiar şi vedetele, deşi au  în spate sute de şedinţe foto, sunt emoţionate  înaintea unui shooting. Aşadar, emoţiile premergătoare sunt absolut normale, lasă-le să treacă prin tine, nu le bloca  însă.
Inspiraţie. Strânge referinţe foto  în telefonul tău mobil.  Imagini din pictoriale de modă, instantanee de pe covorul roşu, fotografii cu vedetele preferate, de asemenea,  îţi poţi descărca o aplicaţie de posing, toate acestea vor funcţiona ca inspiraţie atunci când pozezi  într-un cadru organizat sau  în cadrul unei  şedinţe foto spontane. Noi facem  înainte de fiecare  şedinţă foto  un moodboard care ne ghidează creativ.

Lumina, cel mai important ingredient

Caută mereu lumina, fie e naturală sau artificială. Ai grijă să stai direct  în lumină. Lumina trebuie să vină din faţă, nu din lateral, caz  în care se pot să apară umbre inestetice pe faţă. 

Cum stai şi ce faci la o şedinţa foto

Atitudine. Fii cât poţi tu de naturală, dar  într-o manieră uşor studiată. Ca să obţii câteva cadre bune trebuie “să munceşti” mult.  În timp ce pozezi gândeşte-te la lucruri frumoase, un astfel de exerciţiu îţi va detensiona faţa,  mai ales, fruntea.  Învaţă să zâmbeşti cu ochii. Un zâmbet fals este uşor de detectat şi nu e deloc flatant.
Poziţia capului. Mizează pe semiprofil. Faţa va părea mai suplă, încearcă să-ţi  ţii bărbia mai sus în unele cadre sau mai jos  în altele. Analizează fotografii cu tine  şi vezi care este poziţia care te avantajează cel mai mult.
Poziţia corpului. Cele mai avantajoase poziţii sunt cele  în care stai cu un umăr uşor  întors spre camera, cu gleznele  încrucişate sau cu un genunchi uşor  îndoit, centrat  şi cu greutatea corpului pe piciorul din spate. Corpul tău va părea mai zvelt şi mai feminin. O atenţie sporită trebuie s-o acorzi mâinilor. O poziţie naturală, relaxată a mâinilor poate face diferenţa  între o fotografie bună  şi una proastă. Imaginează- ţi ca eşti la o lecţie de balet  şi stai cu degetele uşor depărtate  şi relaxate pentru un efect cât mai artistic.
Poziţionarea camerei foto.  Cea mai corectă poziţie pentru camera foto este la nivelul ochilor. O cameră foto poziţionată sub nivelul ochilor poate scoate nefericit   în evidenţă bărbia, iar trăsăturile feţei par mai radiante, mai fresh dacă camera este poziţionată măcar la nivelul ochilor. Pe de altă parte, o cameră foto poziţionată mai jos poate alungi corpul,  în special picioarele.

Şedinţă foto – cum te machiaj, cum te coafezi, cum te îmbraci

Machiaj.  Evidenţiază-ţi ochii  şi buzele şi ai grijă să ai tenul mat. Pudra este necesară pentru retuş  înainte de a  începe  şedinţa foto. Recomandarea noastră sunt produsele de machiaj special destinate  şedinţelor foto – gamele profesionale. Fondul de ten are un rol major pentru un look desăvârşit  în fotografii.
Coafura.  În economia unei fotografii, coafura ocupă destul de mult spaţiu, aşadar poadoaba capilară nu poate fi lăsată la întâmplare. Chiar şi o coafură aparent neglijentă este executată studiat. Foloseşte placa, ondulatorul, serumuri pentru strălucire – dar nu încărca părul cu produse de styling. Ai grijă să ai o coafură cu volum, dar adaptată fizionomiei, machiajului şi vestimentaţiei.
Cum te îmbraci. Adaptează ţinuta cu decorul şedinţei foto, tematica evenimentului. Alege piese care-ţi pun în valoare punctele forte ale siluetei.  Îndrăzneşte să porţi culori tari, contrastante cu tenul tău, mai ales într-un decor care nu poate susţine prea mult din punct de vedere estetic fotografia.
Decor. Fii atentă la ce este în spatele tău atunci când pozezi. Dacă optezi pentru o şedinţă foto te poţi juca cu diverse culori pe fundal, pentru o  şedinţă foto outdoor alege un colt drăguţ de natură, iar pentru instantanee ai grijă la oamenii din fundal sau la diverse elemente integrate  în fotografia ta. Detaliile fac diferenţa!
Recuzita. Este mai uşor să pozezi dacă stai sprijinită de un obiect de mobilier, dacă stai pe un scaun, vei găsi mai lesne poziţii naturale pentru fotografia ta.

Mai mult înseamnă mai mult într-o şedinţă foto

Dacă în viaţa de zi cu zi este recomandat să nu exagerezi  în ceea ce priveşte intensitatea machiajului, a culorilor ori a accesoriilor dintr-o  ţinută ei bine,  în faţa camerei foto „exagerarea” este o condiţie necesară deoarece multe detalii se pierd.  Însă,  în timp, după multe sesiuni foto, vei observa „dozele” perfecte.
Distrează-te!  Într-un final, cele mai important sfat este să te distrezi. Cele mai reuşite cadre sunt cele în care starea ta de spirit este una pozitivă  şi exaltată. Simte-te bine, fii încrezătoare!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”