Apa de trandafir – secretul de frumuseţe al femeilor din Iran

Trandafirul este probabil cea mai iubită floare de pe Pământ. Există peste 150 de specii şi mii de hibrizi. Se mai foloseşte şi la gătit, dar şi pentru relaxare
  • Publicat:
Apa de trandafir - secretul de frumuseţe al femeilor din Iran
Apa de trandafir - secretul de frumuseţe al femeilor din Iran, foto Shutterstock

Trandafirului i s-au dedicat milioane de poveşti, poezii, ode, cântece. Pe lângă înfrumuseţarea grădinilor, a caselor, trandafirul are şi alte scopuri – este utilizat în industria cosmetică, în medicina, dar şi în arta culinară. Fiind inspirată de celebra esenţă de trandafir bulgăresc (parfumul copilăriei din perioada comunistă), de gustul dulceţei de trandafir făcute de bunica mea din trandafirul special pentru dulceaţă, dar şi de mireasma plăpândă a ceaiului din boboci de trandafir, m-am bucurat să aflu mai multe informaţii despre trandafiri de la psihoterapeutul Valeria Vîrlan, care a vizitat în Iran chiar o distilerie de trandafiri.

CSÎD: De ce sunt trandafirii speciali? Îi întâlnim aproape zilnic în ceva – parfum, dulceaţã chiar şi medicamente…
Valeria Vîrlan:
Trandafirul este mai mult decât simbolul dragostei şi al feminitãţii. Acesta poate fi folosit pentru obţinerea unei serii numeroase de produse benefice pentru sănătatea pielii precum apa de trandafir şi uleiul de trandafir. Apa de trandafir cât şi uleiul de trandafir reprezintã unul dintre secretele de frumuseţe bine păzite ale femeilor din Persia şi Egiptul antic. Ritualurile de frumuseţe ale legendarei Cleopatra includeau printre ingredientele folosite trandafirul, sub formă de petale (pentru mireasma băilor), apă de trandafir şi uleiul de trandafir.

CSÎD: Sunt trandafirii din Iran deosebiţi?
Valeria Vîrlan:
Trandafirul Mohammadi sau Rosa Damascena se cultivă şi în Bulgaria şi în Turcia. Cu toate acestea, profesorii de la Universitatea din Teheran au constatat că datorită mediului climatic şi natural din Ghamsar, Iran, esenţa apei de trandafir produsă aici este mult mai puternică şi concentrată. Datoriată purităţii, apa de trandafir din Ghamsar este folosită şi la curăţarea Kaabei de la Mecca, sanctuarul cel mai important al musulmanilor din întreaga lume. De asemenea, conform analelor lui Marco Polo, unul din cei 3 magi era originar în Kashan, oraş aflat la 10 km distanţă de satul Ghamsar.

Bobocii de trandafir se culeg doar înainte de răsăritul soarelui pentru a fi distilaţi

CSÎD: Cum a fost experienţa la distileria de apă de trandafir?

Valeria Vîrlan: Procesul distilării apei de trandafir este foarte similar cu cel al distilării produselor alcolice. Petalele de trandafir se introduc într-un cazan cu apă care este încălzit la foc. Aburii parcurg un traseu prin tubulatura metalică, iar prin condens aceştia se scurg într-un recipient scufundat în apă rece.
Mi-a plãcut foarte mult atmosfera de lucru de acolo: bărbaţii se preocupau de partea tehnică a procesului, cu o anumită gravitate, iar femeile aduceau bobocii proaspăt culeşi de pe plantaţie. Totul se petrecea doar la revărsatul zorilor, când trandafirii îşi eliberau aroma cea mai puternică. Niciodată aceştia nu se recoltează după o oră după răsăritul soarelui.

Distilerie de trandafiri, foto Valeria Vîrlan

Distilerie trandafiri

Apa de trandafir – bună pentru piele, dar şi pentru bunadispoziţie şi relaxare psihică

CSÎD: La ce ajută apa de trandafir? Cum se foloseşte?
Valeria Vîrlan:
Se pot scrie romane întregi despre beneficiile apei de trandafir; câteva dintre acestea sunt urmãtoarele: ehilibrează PH-ul pielii, hidratează pielea, stimulează regenerarea pielii (poate fi folosit şi ca cicatrizant), elimină cearcănele. Datorită valenţelor energetice contribuie la o stare generală de bine.
Apa de trandafir este o esenţă nobilă care înnobilează trupul, sufletul şi spiritul omului, mai ales al femeilor. Poate fi folosită deopotrivă de femei, bărbaţi, copii şi bătrâni. Inclusiv femeile însărcinate o pot folosi pentru a induce starea de relaxare psihică şi bună dispoziţie, asta pe lângã efectele de calmare şi hidratare a pielii.

Apa de trandafir pură se foloseşte şi în bucătărie

CSÎD: Se bea apa de trandafir pură?
Valeria Vîrlan:
Da, fără nici o problemă. În Iran apa de trandafir este folosită în foarte multe deserturi şi băuturi. Este tratată cu mult respect, fiind ingredientul ”magic” pe care femeile îl adaugă în diverse preparate.

CSÎD: De câte kg de trandafiri e nevoie să se facã 1 litru de apă de trandafir?
Valeria Vîrlan:
În funcţie de calitatea dorită variază şi cantitatea necesară. Pentru o calitate medie, se folosesc 1 kg de petale de trandafir pentru a obţine 10 litri de apă de trandafir. Pentru calităţile premium se foloseşte 1 kg de petale pentru a obţine 5 litri de apă de trandafir. În acest caz dubla distilare este necesară.

CSÎD: Cum se păstrează apa de trandafir?
Valeria Vîrlan:
În locuri răcoroase ferite de lumină. În Iran obiceiul este să fie păstrată la frigider.

Valeria Vîrlan, psihoterapeut, în Iran

Valeria Vîrlan

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Eczemele: ce sunt şi cum le tratăm
Eczemele: ce sunt şi cum le tratăm
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân