Eczemele: ce sunt şi cum le tratăm

Ce sunt eczemele şi cum le tratăm explică Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.
  • Publicat:
Eczemele: ce sunt şi cum le tratăm
Roşeaţa sau discoloraţia locală a pielii în zona afectată
Cauzele vinovate pentru apariţia eczemelor sunt încă necunoscute, deşi se crede că acestea reprezintă un răspuns hiperactiv pe care sistemul imunitar al organismului îl dă la apariţia unui factor iritant. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că această afecţiune prezintă un factor de stres pentru cei care o dezvoltă, în special dacă în prezent nu există un tratament care să le elimine definitiv, ci doar mijloace prin care simptomele ei să fie ameliorate, puseele acute ţinute sub control şi prevenite prin diverse măsuri specifice.
 
Oricare ar fi zona afectată, eczema este însoţită întotdeauna de mâncărime, care uneori va începe înainte de apariţia erupţiei cutanate.
 
“Erupţia îşi va face apariţia cel mai frecvent pe faţă, în spatele genunchilor, încheieturilor mâinilor sau picioarelor, dar poate afecta şi alte zone ale corpului, care vor avea un aspect foarte uscat, îngroşat sau solzos. La persoanele cu piele deschisă la culoare aceste zone pot părea iniţial roşiatice şi apoi maronii, iar în rândul celor cu pielea mai închisă la culoare eczema poate influenţa pigmentarea, zona afectată devenind fie mai deschisă, fie mai întunecată”, explică Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.
 
Eczema atopică este cel mai frecvent tip întâlnit, copiii fiind deseori cei afectaţi, dar poate apărea chiar şi la adulţi. De asemenea, eczema este comună în familiile cu antecedente de alergii sau astm.

De ce apar eczemele?

Cauza afecţiunii nu este foarte clară, însă se cunoaşte faptul că bariera de protecţie a pielii tinde să fie redusă la persoanele care se confruntă cu eczema atopică, cel mai frecvent tip de eczemă. Acest lucru conduce la o creştere a pierderii de apă şi o tendinţă spre uscarea pielii. O altă cauză o reprezintă existenţa unor disfuncţii ale sistemului imunitar, care provoacă un răspuns inflamator nedorit la nivelul pielii.
 
„Anumite substanţe sau afecţiuni numite factori declanşatori pot determina acutizarea unor episoade de eczemă: iritanţi precum săpunuri şi detergenţi, materiale cum ar fi lâna, infecţii ale pielii, umiditate scăzută, căldura, transpiraţia sau stresul emoţional. Alergenii precum acarieni, polen, mucegaiuri sau alimente pot avea acelaşi efect”, atenţionează specialistul dermatolog.
 
Chiar dacă un număr mare de copii care au eczeme prezintă în acelaşi timp şi alergii alimentare, acest lucru nu înseamnă că anumite alimente, cum ar fi lapte, ouă şi nuci cauzează apariţia lor. 

Cum tratăm eczemele?

Deşi nu există teste pentru a diagnotica eczema, cel mai adesea medicul poate pune un diagnostic prin simpla examinare a pielii. Deoarece multe persoane cu eczeme prezintă şi alergii, pot fi efectuate teste de alergie pentru a determina posibilele substanţe iritante sau declanşatoare. 
 
Din păcate, până în prezent nu există un tratament pentru eczemă, dar dacă afecţiunea este ţinută sub control prin vizite regulate la medicul dermatolog, persoanele afectate de această problemă pot duce o viaţă absolut normală.
 
„Produsele disponibile fără reţetă, cum ar fi unguent cu 1% hidrocortizon sau cremele şi unguentele pe bază de prescripţie care conţin corticosteroizi sunt adesea de ajutor pentru a diminua inflamaţia. În plus, dacă zona afectată se infectează, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile cauzatoare de infecţie. Alte tratamente alternative pentru persoanele a căror afecţiune nu răspunde la alte tratamente includ antihistaminice pentru a diminua mâncărimea severă, tratamente pe baza de gudron sau ciclosporină, fototerapia”, recomandă Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.
 
Deoarece afecţiunea cauzează apariţia senzaţiei de mâncărime a pielii şi uscarea ei, sunt recomandate loţiuni şi creme puternic hidratante, pentru a hrăni pielea. Aceste produse este recomandat să fie aplicate imediat după baie, pentru a sigila umiditatea în piele. Compresele la rece pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ameliora senzaţia de mâncărime.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?