Călcâie crăpate. Doamnelor, de ce apar?

Înaintarea în vârstă, încălţămintea nepotrivită ca nr., kilogramele în plus, şosetele sintetice, deshidratarea, diverse afecţiuni - cauzele călcâielor crăpate.
Călcâie crăpate. Doamnelor, de ce apar?
Călcâie crăpate. Doamnelor, de ce apar?, foto Shutterstock

Femeilor le place să fie perfecte din vârful degetelor de la picioare şi până în creştetul capului tot timpul anului. Însă multora li se blochează entuziasmul să se aranjeze şi să iasă la petreceri atunci când descoperă că au călcâile crăpate… Ce este de făcut? De ce se crapă pielea câlcâielor şi ce soluţii există pentru călcâie sănătoase şi catifelate în cele ce urmează.


Românii au fel şi fel de expresii pentru a descrie călcâiele crăpate. Una dintre ele este ”fata de la ţară” – dat fiind faptul că în satele româneşti încă se umblă desculţ sau cu şlapi din cauciuc vara. O altă expresie celebră este ”îi cântă greierii în călcâie” – dorind să se descrie cât de adânci sunt cutele în zona călcâielor şi să se sublinieze lipsa de îngrijire. Evident, nu doar femeilor li se crapă călcâiele, însă ele sunt mai des ţinta ironiilor. În realitate, nu ţine doar de îngrijire şi igienă, mulţi factori contribuie la apariţia călcâielor crăpatate.

Călcâie crăpate – poate nu vă hidrataţi corespunzător

Chiar dacă majoritatea timpului într-un an le ţinem ascunse în încălţări, călcâiele necesită îngrijire şi atenţie speciale. Chiar acum în sezonul rece pielea călcâielor necesită hidratare şi îngrijire atât din interior cât şi din exterior. Mai ales dacă aveţi pielea uscată. Aşadar, 2 litri de apă pe zi şi o alimentaţie care include legume, fructe sunt de ajutor. Din cap până în picioare.

Presiunea îndelungată pe călcâie poate duce la crăparea pielii

Încălţămintea poate favoriza apariţia călcâielor crăpate, de asemenea. Presiunea care se pune pe călcâie atunci când purtăm tocuri, dar şi atunci când purtăm încălţări cu talpă dură şi subţire care nu acoperă călcâiele. Chiar şi atunci când umblăm mult afară cu picioarele goale, pielea călcâielor nu este în formă. Nici încălţămintea care nu ne vine perfect, nu contează cât de frumoasă este, nu este în avantajul pielii călcâielor.

Călcâie crăpate – vârsta înaintată este un alt factor

O altă cauză a călcâielor crăpate este vârsta. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea călcâielor devine mai uscată, îşi pierde din elasticitate, se îngroaşă şi se crapă.
Kilogramele în plus, carenţele nutriţionale nu sunt benefice pielii călcâielor
Supraponderabilitatea, obezitatea, dar şi sarcina sunt un alt stres pentru pielea călcâielor care sub presiunea constantă a greutăţii se crapă.
Joburile care presupun mult timp statul în picioare pot duce la călcâie crăpate, dar şi deficienţele de nutrienţi din dietă – calciu, fier, zinc afectează calitatea pielii.
Călcâiele crăpate pot fi însă şi un simptom al unor afecţiuni medicale precu micoze, psoriazis, eczeme, boli tiroidiene, diabet, boli de piele diverse.

Cum poti combate călcâiele crăpate?

  • Evită încălţămintea de tip flip-flops, balerinii.
  • Pentru mersul pe jos, poartă încălţăminte potrivită ca număr, cu talpă ortopedică şi care să acopere călcâiele (atunci când se poate).
  • Şosetele din bumbac 100% purtate chiar şi noaptea menţin nivelul de hidratare al pielii şi lasă pielea să respire.
  • Evită băile şi duşurile lungi şi fiebinţi pentru a nu deshidrata pielea.
  • A nu se tăia cu lama, unghieră, cuţit sau alte pile pielea îngroşată a călcâielor. Poate duce la infecţii!
  • Folosirea unor produselor de tip scrub sau a pietrei ponce este benefică pielii călcâielor, dar nu se folosesc atunci când crăpăturile sunt adânci şi este instalată senzaţia de durere.
  • Un consult la medicul dermatolog te poate ghida către metodele ce ţi se potrivesc.