Cum îmbătrânește pielea. La 20 de ani se formează primele riduri, la 30-40 de ani apar petele pigmentare cauzate de soare

Cum îmbătrânește pielea. La 20 de ani se formează primele riduri, la 30-40 de ani apar petele pigmentare cauzate de soare
Foto: Shutterstock

Procesul de îmbătrânire a tenului este unul natural şi inevitabil, însă poate varia de la o persoană la alta, intervenind mai devreme sau mai târziu, mai lent sau mai agresiv. El poate fi influențat de mai mulți factori, precum genetica, expunerea la soare, stilul de viață și obiceiurile personale de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, există anumite semne ale îmbătrânirii tenului care apar, inevitabil, în funcție de vârstă.

Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică în ce etape ale vieții apar acestea și dacă există soluții pentru a le estompa sau a le amâna apariția.

Fiecare om îmbătrânește diferit

Se spune că începem să îmbătrânim încă din momentul în care ne-am născut. Desigur, semnele vizibile ale înaintării în vârstă, la nivelul tenului, se observă din a treia decadă a vieții, după 20 de ani, iar acest lucru depinde și de stilul de viață al persoanei respective.

Fiecare om îmbătrânește diferit. Dacă fumează, consumă alcool, nu doarme suficient, nu se hidratează corect ori nu își îngrijește pielea, toate acestea pot influența modul în care aceste semne se dezvoltă.

„Primele semne ale înaintării în vârstă, la nivelul pielii, se văd între 20 și 30 de ani. Pe măsură ce anii trec, vor apărea altele și se vor intensifica cele deja existente, dacă nu îngrijim corect tenul. În prezent avem la dispoziție nenumărate opțiuni ca și tratamente care estompează aceste imperfecțiuni. Cel mai indicat este însă să ne facem un obicei în a preveni apariția acestor semne. Și o putem face printr-un stil de viață sănătos, o îngrijire a tenului corectă acasă, zi de zi, și prin tratamente profesionale pentru care apelăm la medicul estetician”, spune dr. Iancu Morad.

Primele riduri apar la 20-30 de ani

Pielea pierde din strălucire și devine mai opacă, nu mai are acel aspect proaspăt și îmbujorat din adolescență. Apar primele riduri de expresie, liniile fine, în special în jurul ochilor, în timpul expresiilor faciale.

Procesul de reînnoire a celulelor de la nivelul pielii scade considerabil pe măsură ce anii trec. Studiile arată că el scade cu 30-50% între 30 și 80 de ani.

La adulții tineri, pielea se regenerează în aproximativ 20 de zile. După 35-40 de ani, poate dura până la 30 de zile și tot așa. Acesta este motivul pentru care observăm la un moment dat că tenul și-a pierdut strălucirea.

Petele pigmentare apar la 30-40 de ani

Apar riduri și în alte zone ale feței, în jurul ochilor, pe frunte și în jurul gurii. Pielea își pierde din fermitate. Nivelul de elasticitate al pielii scade, din pricina reducerii producției naturale de colagen.

Apar pete hiperpigmentare și decolorări la nivelul pielii. Acestea pot fi și mai vizibile dacă avem obiceiul de a sta mult la soare și să nu folosim factor de protecție.

Șanturile nazolabiale devin mai proeminente. Acestea ne dau un aspect de față căzută, mai tristă, îmbătrânită.

Între 40 și 50 de ani „ne cade fața”

Ridurile devin mai adânci și mai vizibile, iar pielea mai uscată și necesită o îngrijire intensivă. Pielea pierde din densitate, iar conturul feței poate să se modifice, pierzându-și din fermitate.

Apar decolorări și pete. Petele solare pot deveni mai evidente, iar pielea poate să prezinte o pigmentație neregulată.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, melanocitele pot produce exces de pigment în unele zone, astfel apărând pistruii, petele solare și petele de vârstă. Pielea nu mai este uniformă și își pierde din strălucire.

După vârsta de 40 de ani, producția de colagen și elastină (ambele proteine oferă fermitate pielii) scade. La fel și grăsimea prezentă în mod natural sub piele și în jurul mușchilor. Refacerea celulară nu mai este atât de rapidă precum în tinerețe, astfel că ridurile se adâncesc, iar calitatea pielii scade.

De asemenea, masa musculară începe să se piardă, iar asta duce la acel aspect neplăcut de cădere a feței. Pomeții nu mai sunt atât de fermi, pielea se adună în etajul inferior al feței, ridurile nazolabiale se adâncesc și ne pierdem din conturul ferm al mandibulei.

Lăsarea pielii și ridurile pronunțate, după 50 de ani

Ridurile devin mai pronunțate și pot apărea și pe gât și decolteu. Pielea devine mai subțire pierzându-și din volum.

Elasticitatea pielii este semnificativ redusă, ceea ce poate duce la lăsarea pielii, în special la nivelul mandibulei.

Tratamente pentru frumusețea pielii

„Ca medic chirurg estetician, consider că este mult mai ușor și mai corect să prevenim decât să tratăm. Medicina estetică a evoluat fantastic în acest sens și avem acum foarte multe soluții care nu sunt invazive.

Tratamentul cu botox este, la bază, unul preventiv și ideal este să îl facem înainte ca ridurile adânci să își facă apariția. După un astfel de tratament, obținem o piele întinsă, întinerită, un aspect odihnit, și, pentru că nu mai solicităm mușchii din zonele injectate, prevenim formarea și agravarea ridurilor.

Apoi, pentru a menține hidratarea optimă, putem apela la tratamente prin care inserăm în piele un cocktail de substanțe personalizat, în funcție de tipologia și nevoile pacientului. De la cristale de calciu care stimulează producția de colagen până la peptide care ajută la construcția de fibre noi de elastină. Lucrăm astfel la fermitate, la elasticitate, la textura pielii”, încheie dr. Iancu Morad.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iancu Morad - Medic chirurg estetician
Iancu Morad este medic chirurg estetician, fondatorul clinicilor Luxury Aesthetics. Prin experiența acumulată în ultimii 20 de ani și inovațiile realizate în domeniul esteticii, Iancu Morad a devenit unul din cele mai respectate nume din industrie. Medicul a dezvoltat inclusiv tehnici proprii de ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân