Peptidele: motivul pentru care aduc beneficii pielii

Datorită peptidelor utilizate în rutina noastră de skincare, producția de colagen va crește semnificativ, iar efectul de ten luminos și cu aspect tânăr nu va ezita să apară.
  • Publicat:
Peptidele: motivul pentru care aduc beneficii pielii
Peptidele: motivul pentru care aduc beneficii pielii foto: shutterstock

Cred că nu există persoană care să nu-și dorească o piele cât mai sănătoasă și cu un aspect cât mai tânăr. Prin adăugarea peptidelor în rutina noastră de skincare, producția de colagen va crește fără îndoială, iar efectul de ten luminos și cu aspect tânăr nu va ezita să apară.

Colagenul este produs în mod natural de către piele, însă din când în când este necesară o stimulare a acestei producții de colagen. În această situație, peptidele sunt de mare folos și cu siguranță tenul nostru are o nevoie constantă de ele. Iată câteva motive care îți vor demonstra beneficiile aduse de peptide, cum lucrează acestea și ce influență au asupra pielii noastre.

Ce sunt peptidele?

Sunt acele lanțuri scurte de aminoacizi, compuși în mod normal din doi până la 50 de aminoacizi care susțin formarea proteinelor. Datorită dimensiunilor mici, peptidele pot penetra mai ușor pielea și intestinele, iar din această cauza, traseul către fluxul sanguin se prezintă a fi mai rapid. În corpul uman sunt prezente aceste peptide și sunt produse constant. Pe lângă peptidele prezente în mod obisnuit în organism, există și peptide produse în laborator și care sunt de folos în tratarea anumitor afecțiuni precum diabetul sau scleroza multiplă.

Beneficii pentru ten

Conform healthline, moleculele de colagen sunt mult prea mari pentru a fi absorbite de către piele în mod natural și de aceea, mulți oameni recurg la suplimentele alimentare cu colagen. În același timp, datorită dimensiunilor și a ușurinței cu care pot penetra pielea, peptidele se pot utilizate direct pe suprafața pielii, aducând efecte suprinzătoare și vizibile.

Imbunătățirea barierei pielii

Bariera pielii este acea protecție oferită pielii împotriva daunelor provocate de soare, poluare, toxice și de alți factori externi. Din cazua sensibilității vis a vis de factorii dăunători de mediu și nu numai, peptidele trebuie introduse în rutina de skincare pentru a proteja și întări aceasă barieră esențială pielii.

Oferă elasticitate pielii

Pe lângă stimularea producției de colagen, peptidele sunt mari producătoare de fibre de elastină care sunt considerate, de asemenea, un tip de proteină benefică tenului nostru. Fibrele de elastină conferă tenului un aspect mai întins și ferm.

Reduce apariția ridurilor

Peptidele producătoare de colagen au un efect de umplere a pielii, iar produsele care au in componența lor acest ingredient sunt de mare ajutor în reducerea vizibilă a ridurilor, a liniilor fine și la reducerea aspectului de ten îmbătrânit.

Reduce inflamațiile de pe suprafața tenului

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, peptidele contribuie la reducerea inflamațiilor locale de pe suprafața pielii, la vindecarea mai rapidă a acestora și nu în utlimul rând, reduce hiperpigmentarea tenului.

Previne apariția de noi erupții

Acneea este produsă, de cele mai multe ori, din cauza bacteriilor. Datorită efectelor antibacteriene, peptidele contribuie la ameliorarea erupțiilor, tartează infecția și astfel, reduce vizibil apariția coșurilor, oferind în final cu un aspect curat și uniform.

Cum utilizăm peptidele în rutina de skincare?

Peptidele acționează eficient alături de alte ingrediente care se găsesc regulat în produsele destinate îngrijirii tenului, iar printre acestea se numără: vitamina C, antioxidanții, acidul hialuronic, retinolul, niacinamidele sau coenzima Q10.

Produsele cu peptide pot fi introduse fără probeleme în rutina noastă dimineața și seara, în combinație cu alte ingrediente precum cele menționate anterior și care împreună să aducă beneficii și revitalizare tenului. În cazul aplicării produselor cu peptide dimineața, este necesară folosirea unei creme cu factor de protecție, iar seara nu este de omis faptul că tenul trebuie să fie curățat în totalitate înainte de aplicarea produsului.

Pentru rezultate rapide, mai ales în cazul în care ne dorim un efect de reducere a ridurilor, recomandat este să utilizăm produse care rămân pe piele un timp mai îndelungat, precum cremele sau serurile. Peptidele din aceste produse vor acționa mai rapid și au timp mai mult pentru a pătrunde și a acționa în stratul pielii.

Peptidele din alimente

Pe lângă ritualul de îngrijire din care nu ar trebui să lipsească produsele cu peptide, piele noastră poate beneficia de acest ingredient din consumul anumitor alimente precum:

∙ Legume (mazăre, fasole, năut, soia)

∙ Lapte

∙ Ouă

∙ Carne

∙ Pește și fructe de mare

∙ Ovăz

∙ Semințe de in

Riscuri și eventuale reacții adverse

Peptidele nu aduc în general reacții adverse consumatorilor clinic sănătoși, doarece au în componența lor ingrediente care se regăsesc în alimentele consumate zi de zi. Atât suplimentele, cât și produsele de skin cu peptide pot fi utilizate de orice persoană, însă o consultație cu medicul specialist poate fi de ajutor dacă ne dorim siguranță deplină și dorim ca riscul să nu existe de niciun fel.

Surse:

Healthline – https://www.healthline.com/health/peptides-for-skin#takeaway

Dermstore – https://www.dermstore.com/blog/top_ten/what-peptides-do-for-skin/

Ivatherm – https://ivatherm.ro/ce-sunt-peptidele-si-ce-rol-au-in-ingrijirea-tenului/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân