6 motive pentru care se adâncesc ridurile toamna și cum se tratează

Ridurile sunt cauzate atât de procesul natural de îmbătrânire, cât și din cauza altor factori. Iată care sunt opțiunile de tratament.
6 motive pentru care se adâncesc ridurile toamna și cum se tratează
Foto: shutterstock

Ridurile, acele cute sau linii fine de la nivelul tenului, sunt cauzate atât de procesul natural de îmbătrânire, cât și din cauza altor factori precum expunerea la soare, hidratarea insuficientă, stresul, fumatul, un stil de viață nesănătos, de expresiile faciale repetitive, dar și de mediul înconjurător. Toamna este sezonul când acestea pot fi mai adâncite și mai vizibile, iar acest lucru este cauzat de mai mulți factori.  

„Când vorbim de riduri, avem în discuție două tipuri: liniile fine ce apar în zonele unde pielea este mai subțire, cum ar fi în jurul ochilor și a gurii, și care sunt cauzate de mișcările faciale repetate, și ridurile adânci, de pe frunte, pomeți sau în jurul gurii, și care apar odată ce pielea îmbătrânește și sunt cauzate de expunerea la soare, de pierderea de colagen și elastină în piele”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

De ce se adâncesc ridurile toamna?

”Ambele tipuri de riduri se pot adânci în timpul sezonului de toamnă din mai multe motive:

  1. Aerul este mai uscat toamna. Pe măsură ce vremea devine mai rece, aerul tinde să devină mai uscat, fapt ce scade nivelul de umiditate din straturile pielii. Aceasta devine mai uscată, iar, în lipsa unei hidratări din interior și a tratamentelor intensive de hidratare, ridurile și liniile fine pot deveni mai evidente.
  2. Fluctuațiile de temperatură. Toamna este, de regulă, un anotimp instabil, cu fluctuații semnificative de temperatură. Aceste fluctuații aduc un stres suplimentar pielii ce determină o creștere a fluxului sangvin, ceea ce poate accentua roșeața și aspectul ridurilor.
  3. Uităm să mai folosim SFF. Deși nu mai avem aceeași intensitate a ultravioletelor precum vara, asta nu înseamnă că ele nu există și că nu mai avem nevoie să folosim creme cu factor de protecție. Expunerea prelungită sau repetată la soare fără o protecție adecvată poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, inclusiv formarea ridurilor și liniilor fine.
  4. Vântul și alți factori de mediu: Intensificările vântului și aerul mai rece pot afecta pelicula naturală de protecție a pielii, lăsând-o vulnerabilă la dezvoltarea ridurilor. În plus, praful, poluanții și alți factori de mediu pot, de asemenea, contribui la deteriorarea pielii și la îmbătrânirea accelerată.
  5. Nu ne schimbăm ritualul de îngrijire. Pielea noastră are nevoi diferite în fiecare anotimp. Este indicat ca, la tranziția de la vară la toamnă, să ne ajustăm rutina de îngrijire corespunzător, să folosim anumite tipuri de produse, să completăm cu proceduri profesionale în clinică, altfel ridurile se vor adânci și vor fi mai evidente.
  6. Mai mult stres. Toamna marchează adesea revenirea la rutina aglomerată de zi cu zi, ceea ce poate duce la niveluri crescute de stres, somn insuficient și alegeri alimentare proaste. Acești factori de stil de viață pot avea un impact negativ asupra sănătății pielii și pot contribui la adâncirea ridurilor”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
6 motive pentru care se adâncesc ridurile toamna și cum se tratează
Foto: Dr. Iancu Morad

Ce putem face toamna ca să le ameliorăm?

Tratamentul poate include o varietate de opțiuni, în funcție de tipul și severitatea ridurilor. Este indicat să mergeți la un consult dermatologic pentru ca medicul să analizeze în detaliu tenul vostru.

Produse cosmetice: Putem folosi creme și seruri antirid cu retinol, acid hialuronic sau peptide, care pot ajuta la îmbunătățirea aspectului ridurilor fine.

Prevenție riduri: Cel mai bine este să prevenim apariția liniilor având grijă de tenul nostru încă din adolescență. Recomand o cură periodică de inserare a unui cocktail de substanțe hrănitoare și vitamine cu ajutorul Dermapen, pentru a hidrata intens pielea și a reface fibrele naturale de colagen distruse. Am creat anul acesta un tratament nou, numit Skin Booster. Procedura constă în injectarea unui cocktail de vitamine, oligoelemente, peptide și acid hialuronic ce hidratează intens tenul. Este ideal de făcut după perioada vacanței de vară.

Tratament riduri: Odată apărute, ridurile pot fi diminuate considerabil, chiar eliminate, cu ajutorul procedurilor minim invazive pe care le efectuăm la clinică. Corecția se realizează fie cu toxină botulinică, ori, de cele mai multe ori, cu substanțe de umplere, cum ar fi acidul hialuronic, colagenul sau cristalele de calciu. Intervenția se realizează fin, rapid, fără durere și timp de recuperare. Obținem astfel un chip vizibil întinerit, fără aceste linii pronunțate, păstrându-ne, în același timp, naturalețea și expresivitatea”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iancu Morad - Medic chirurg estetician
Iancu Morad este medic chirurg estetician, fondatorul clinicilor Luxury Aesthetics. Prin experiența acumulată în ultimii 20 de ani și inovațiile realizate în domeniul esteticii, Iancu Morad a devenit unul din cele mai respectate nume din industrie. Medicul a dezvoltat inclusiv tehnici proprii de ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?