Pistrui (efelide): ce sunt, cauze, tratament, remedii naturiste, prevenţie

Află de ce apar pistruii, cum poţi scăpa de ei cu laser sau cu remedii naturale şi cum pot fi preveniţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pistrui (efelide): ce sunt, cauze, tratament, remedii naturiste, prevenţie
Foto: profimediaimages.ro

Ce sunt pistruii

Pistruii sunt pete mici maronii, inofensive, care apar la suprafaţa pielii, în special pe faţă, decolteu şi braţe, care tind să se înmulţească pe perioada verii, ca urmare a expunerii la razele soarelui. De fapt, pistruii sunt o consecinţă a producţiei în exces de melanină, adică pigmentul responsabil de culoarea pielii şi a părului. De multe ori, pistruii sunt moşteniţi genetic şi apar în copilărie, dar se diminuează odată cu înaintarea în vârstă.

Pistruii sunt de două tipuri: efelide, care apar şi se înmulţesc de obicei pe parcursul verii, fiind specifice în copilărie, şi lengitine (pistrui, pete de vârstă, pete solare), care sunt vizibile pe tot parcursul anului şi au tendinţa să se dezvolte la maturitate.

Cum arată pistruii

Pistruii pot avea un aspect similar cu petele cauzate de îmbătrânire ori de soare sau cu anumite aluniţe, dar mecanismul de apariţie a acestora este diferit.

În cazul pistruilor (care au o dimensiune de 1-2 mm şi culori precum maro, roşu deschis sau închis) şi al petelor cauzate de îmbătrânire (melasma), principalul factor de risc este expunerea neprotejată la soare, dar cele din urmă sunt de regulă mai mari (peste 2 mm), apar cu precădere la persoanele cu vârsta peste 40 de ani şi sunt mai bine definite decât pistruii.

De asemenea, melasma afectează în special persoanele cu pielea mai închisă la culoare, în timp ce pistruii „atacă” persoanele cu pielea mai deschisă (blonde, roşcate).

Cât priveşte aluniţele ce au aspect de pistrui, acestea sunt prezente încă de la naştere şi sunt de regulă mai închise la culoare, putând fi plate sau uşor ridicate la suprafaţa pielii. Dimensiunea acestora este de obicei sub 6 mm.

Care sunt cauzele pistruilor

Pistruii apar frecvent în zone expuse soarelui, precum faţa, braţele, gâtul, spatele sau pieptul şi sunt rezultatul excesului de melanină, pigmentul care dă culoare pielii şi părului. Această producţie excesivă de melanină poate fi cauzată, la rândul ei, de expunerea neprotejată la soare şi de factori genetici.

Atunci când ne expunem pielea la soare, corpul produce mai multă melanină, pentru a preveni deteriorarea pielii. Aşa se explică faptul că pistruii apar cu precădere vara sau se înmulţesc ori se accentuează din punct de vedere cromatic în acest sezon cald, iar în timpul iernii dispar sau îşi „domolesc” culoarea, deoarece celulele pielii se regenerează.

Şi factorii genetici contribuie la apariţia pistruilor. De exemplu, gena MC1R dictează tipul de melanină secretat de o persoană, care poate fi eumelanină sau feomelanină. Persoanele cu părul, pielea şi ochii de culoare închisă secretă de regulă eumelanină, fiind, aşadar, mai puţin predispuse să capete pistrui. În schimb, persoanele cu părul, pielea şi ochii de culoare deschisă (blonde, roşcate, cu pielea albă şi ochii albaştri sau verzi) produc feomelanină şi sunt mai predispuse la apariţia pistruilor.

Un alt factor care poate contribui la apariţia pistruilor este tratamentul hormonal, aşa cum este cazul anticoncepţionalelor orale.

Cum se tratează pistruii

Există mai multe metode prin care pistruii pot fi estompaţi sau chiar eliminaţi. Printre tratamentele moderne se numără terapia cu lase şi criochirurgia.

Terapia cu laser este utilizată pentru a „albi” sau îndepărta complet pistruii cu ajutorul laserului cu fascicul fracţionat, care distruge selectiv celulele pigmentate. Deşi este eficientă, terapia cu laser prezintă şi anumite riscuri, pe lângă faptul că este o procedură destul de scumpă, aşa că este necesar consultul medicului dermatolog înaintea unui astfel de tratament.

Criochirurgia cu azot lichid îngheaţă şi distruge celulele pigmentate anormale, fiind indicată pentru multe alte leziuni ale pielii, nu doar pentru pistrui, precum keratoza actinică, condiloame, negi etc. Această terapie este în general sigură, nu necesită anestezie sau timp de recuperare îndelungat, dar există şi anumite posibile reacţii adverse, precum hipopigmentarea, sângerările sau cicatricile.

O altă soluţie pentru estomparea pistruilor este reprezentată de cremele cu hidrochinonă, o substanţă care suprimă producţia de melanină pe suprafaţa pe care este aplică şi albeşte porţiunile respective de piele. Astfel de creme care au în compoziţie hidrochinonă pot avea însă reacţii adverse, precum inflamaţie, uscăciune, senzaţie de arsură, pete pigmentare, aşa că se recomandă utilizarea lor doar după consultul medicului dermatolog.

De asemenea, pot fi indicate cremele cu retinoizi, care albesc pistruii şi calmează pielea arsă de soare, prevenind totodată apariţia pistruilor. La rândul lor, astfel de creme pot cauza înroşirea, uscăciunea, iritaţiile, sensibilitatea sau descuamarea pielii.

O altă variantă de tratament pentru pistrui constă în peelingul chimic cu acid glicolic sau acid tricloroacetic, substanţe chimice care pătrund până în stratul de mijloc al dermului şi determină exfolierea, îndepărtarea celulelor moarte şi stimularea procesului natural de regenerare a pielii. Trebuie menţionat însă că peelingul chimic poate cauza iritaţii, umflături şi alte efecte negative temporare, iar pielea este mult mai sensibilă după procedură, fiind interzisă expunerea la soare o anumită perioadă.

Remedii naturiste pentru pistrui

Deşi nu sunt confirmate ştiinţific, anumite remedii naturale ar putea ajuta la estomparea pistruilor, susţin cei care le-au pus în practică. Astfel de remedii pentru pistrui includ:

  • Sucul de lămâie – se îmbibă un disc demachiant şi se tamponează zona cu postrui
  • Mierea – se întinde pe zonele cu pistrui şi se lasă să acţioneze 5-10 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă
  • Aloe vera – se aplică gel de aloe pe piele
  • Iaurt, smântână sau lapte bătut – se aplică pe piele, se lasă să acţioneze 10 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă
  • Suc de ceapă – se trece cu un tampon îmbibat în suc de ceapă pe suprafaţa pielii cu pistrui

Chiar dacă este foarte probabil ca astfel de remedii să nu aibă efecte adverse, este indicat să testaţi anterior pe o porţiune mică de piele. Dacă apar iritaţii, mâncărimi, arsuri etc. nu le puneţi în practică!

Cum pot fi preveniţi pistruii

Pentru a preveni apariţia pistruilor sau a diminua aspectul acestora, se recomandă folosirea unei creme cu factor de protecţie solară de minimum 30 atunci când vă expuneţi la soare, precum şi purtarea de pălării, bluze cu mânecă lungă, pantaloni, ochelari de soare etc. De asemenea, se recomandă evitarea saloanelor de bronzare artificială.

Tot în scop preventiv pot fi folosite creme care conţin substanţe chimice speciale, cum sunt cele menţionate mai sus.

Chiar dacă sunt inofensivi, pistruii pot fi confundaţi uneori cu melanomul, cel mai agresiv tip de cancer al pielii. Dacă apar şi simptome precum mâncărimi, sângerări, schimbări de formă, dimensiune sau culoare, adresaţi-vă de urgenţă medicului pentru un diagnostic corect.

Surse: healthline, medicalnewstoday

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”