Peeling chimic: ce este, cum ajută pielea şi care sunt contraindicaţiile?

Ridurile fine, petele care se datorează expunerii la soare sau leziunile cauzate de acnee nu mai sunt un motiv de îngrijorare – pentru ele există peelingul chimic.
  • Publicat:
Peeling chimic: ce este, cum ajută pielea şi care sunt contraindicaţiile?

Ridurile fine, petele care se datorează expunerii la soare sau leziunile cauzate de acnee nu mai sunt un motiv de îngrijorare – pentru ele există peelingul chimic.

Atenţie!

O eficienţă maximă depinde de un grad de profunzime optim şi o perioadă a anului bine aleasă.

În ce constă peelingul chimic

Peelingul chimic este o metodă de întinerire facială care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice, având rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a stimula regenerarea celulară. În funcţie de particularităţile şi problemele tenului, acesta se realizează prin mai multe grade de profunzime şi cu substanţe diferite.

“Intervenţia noninvazivă are capacitatea de a rezolva personalizat imperfecţiunile tenului, prin posibilitatea alegerii nivelului de penetrare a epidermei: superficial, mediu sau profund. În funcţie de caracteristicile pielii se poate opta pentru una dintre cele trei variante, ele putând fi parcurse şi progresiv dacă este nevoie.
Mai apoi, în funcţie de profunzimea stratului de piele care trebuie revitalizat se alege şi tipul de agent folosit.”, lămureşte chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, medic specialist chirurgie plastică.

Beneficiile peelingului chimic

Peelingul chimic soluţionează problema ridurilor fine de expresie de sub ochi şi din zona gurii, dar şi pe cele cauzate de expunerea excesivă la soare, îmbătrânire sau factori ereditari. În plus, se adresează tenurilor care suferă de acnee sau care au rămas cu cicatrici în urma acestora, diminuează pistruii şi intensitatea petelor solare, dar şi a celor pigmentare.
Datorită spectrului larg de acţiune şi a efectelor scontate, este importantă alegerea perioadei în care se programează această intervenţie:

“Peelingul nu trebuie aplicat pe pielea deja bronzată, pentru că unele tratamente pot provoca arsuri sau prurit. Deoarece în urma acestor tratamente pielea este sensibilizată, nici expunerea ulterioară la soare nu este recomandată. Aşadar, perioadele de evitat sunt atât vara, cât şi iarna, atunci când zăpada reflectă razele UV.”, adaugă chirurgul estetician Silvia Stanculescu Vasalos.

De la ce vârstă este indicat peelingul chimic?

Dacă discutăm despre tratarea acneei, folosirea peeling-ului chimic poate să înceapă chiar de la vârsta de 18 ani şi chiar şi mai devreme, în jurul vârstei de 17 ani (intervenţia se realizează cu acordul părinţilor). Dacă discutăm despre peeling-ul chimic ca modalitate de întreţinere şi eliminare a ridurilor fine este indicat să se opteze pentru această intervenţie începând cu vârsta de 30 de ani.

Cărui tip de ten este recomandat?

Nu există o indicaţie specifică în funcţie de tenul tratat ci mai degrabă de natura problemelor tratate şi aici intervin cele trei categorii de peeling: superficial, mediu, profund. În funcţie de gravitatea afecţiunii tratate sau de profunzimea ridurilor şi ţinând cont de vârstă se optează pentru una dintre cele trei proceduri.

Tipuri de peeling în funcţie de ten

Există mai multe variante de peeling chimic, în funcţie de tipul de piele.

  • Peelingul superficial

Este indicat celor cu piele sensibilă, fiind cel mai blând tip de peeling, realizat în majoritatea cazurilor cu acizii diluaţi, alphahidroxici. Această variantă dă rezultate în tratarea liniilor fine, a petelor de pigment, a cicatricilor cauzate de acnee şi a pielii uscate.

Soluţia chimică aplicată pe faţă interacţionează cu straturile epidermei, eliminând componentele sale deteriorate prin decojire. Prin procesul de vindecare declanşat se formează un nou strat de piele şi se stimulează producerea de colagen şi elastină la nivelul dermei.

  • Peelingul mediu

Pentru semne mai profunde, precum cicatricile lăsate de acnee şi petele cafenii, se apelează la acizi proveniţi din fructe, care contribuie la o descuamare semnificativă a pielii, ce duce la reânoirea aceasteia în timp de 6 zile. 

După efectuarea procedurii există o senzaţie de fierbinţeală, motiv pentru care este indicat să nu se părăsească domiciliul timp de 48 de ore. Rezultatele se menţin pe o perioadă de un an, după care poate fi reluat tratamentul.

  • Peelingul profund

În situaţia urmelor accentuate, precum cicatrici, riduri şi leziuni în profunzime este nevoie de o regenerare integrală. Metoda peeling-ului profund pătrunde în straturile profunde ale pielii, de aceea trebuie realizată exclusiv în săli chirurgicale, cu anestezie locală.

Perioada de refacere implică minim 10 zile de convalescenţă, timp în care este necesară purtarea unui bandaj pe faţă. Efectele acestei proceduri sunt similare unui lifting facial nechirurgical, datorită repozitionarii noului ţesut dermal.

Contraindicaţii peeling chimic

Nu este recomandat peeling-ul chimic în caz de: alergii specifice la substanţele chimice folosite, alergii specifice la anestezic, deoarece peelingul profund se realizează sub anestezie, insuficienţă renală/hepatică, boli sistemice decompensate, sarcină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”