Cu ce se hrăneşte pielea?

Cu vitamine şi minerale este răspunsul. Toate se găsesc în natură, în legume şi fructe proaspete. Aşadar, primul pas spre o pielea radiantă începe cu cele mai bune alegeri din farfurie. Restul produselor cosmetice sunt doar un ajutor pentru un ten perfect. Facem împreună o mică lecţie de chimie.
  • Publicat:
Cu ce se hrăneşte pielea?

Cu vitamine şi minerale este răspunsul. Toate se găsesc în natură, în legume şi fructe proaspete.

Aşadar, primul pas spre o pielea radiantă începe cu cele mai bune alegeri din farfurie.

Restul produselor cosmetice sunt doar un ajutor pentru un ten perfect.

Facem împreună o mică lecţie de chimie.

Regimul alimentar haotic se vede pe tegumente. Trebuie să ştiţi că produsele procesate (mezeluri, toppinguri, produse de patiserie) generează inflamaţie la nivelul întregului organism. Nu puteţi vedea ce se întâmplă în interior. Dar uitaţi-vă la faţa dumneavoastră. Are regiuni inflamate? Dacă le constataţi, în meniurile zilnice aveţi grijă ca, la fiecare masă, să aveţi cel puţin un produs viu.

Produsele vii sunt doar legumele crude, fructele şi fructele oleaginoase (alune, fistic, nucă). Cu alte cuvinte, primul pas pentru o piele perfectă începe cu alimentaţia. În al doilea rând, pielea are nevoi nutritive ca şi alte organe, este sensibilă şi poate fi uşor agresată. Antioxidanţii din dietă, combinaţi cu cei din produse cosmetice, înseamnă cel mai bun tratament pentru piele.

Vitaminele C, E, A, K şi cele din complexul B menţin sănătatea pielii. Alături de ele sunt esenţiale câteva minerale: seleniu, cupru, zinc. Vitamina C regenerează colagenul din interiorul pielii, iar vitamin E participă la eliminarea substanţelor toxice din organism. Cele două contribuie la fotoprotecţia naturală a pielii.

Spre exemplu, e dovedit că, dacă organismul primeşte suplimente cu vitamina C sau vitamina E, poate lupta eficient împotriva fotoagresiunii.

În privinţa cremelor cosmetice, vitamina C se poate absorbi doar sub forma L-acid ascorbic. Vitamina A este de asemenea esenţială pentru sănătatea pielii. Nu se poate depozita, de aceea trebuie adusă în permanenţă pe suprafaţa tegumentelor. Are un rol vital în regenerarea celulară. Dintre toate vitaminele B, cea mai importantă, din punct de vedere dermatologic, este vitamina B7. Întră în structura pielii, a unghiilor, a firului de păr.

Vitamina B7 sau biotina este utilă înclusiv în creme cosmetice. Şi ultima vitamină necesară se numeşte K. Eficienţa vitaminei K este crescută mai ales dacă se combină cu vitamina A, vitamina C sau vitamina E, toate incluse în creme.
Şi ele sunt vitale

Am ajuns şi la marele capitol al mineralelor. Apropo de piele, încercaţi să vă spălaţi faţa cu apă minerală. Veţi vedea efectele rapid. Mineralele sunt utile atât în alimentaţie cât şi în îngrijirea zilnică. Seleniul protejează pielea împotriva arsurilor solare şi împotriva leziunilor induse de expunerea exagerată la ultraviolete.

Se găseşte în cereale integrale şi în ouă. Cuprul stimulează, alături de vitamina C şi de zinc, sinteza normală a elastinei, o fibra conjunctivă esenţială în susţinerea integrităţii tegumentului. Se găseşte în marea majoritate a alimentelor. Un alt mineral important pentru piele, mai ales pentru ten, este zincul. Se crede că deficitul de zinc favorizează apariţia acneei. Din păcate, există puţine surse de zinc.

Este vorba de fructe de mare, peşte şi nuci. Şi nu în ultimul rând, siliciul este un mineral important în întărirea ţesuturilor conjunctive, pe care le conţine înclusiv pielea. Găsiţi siliciu în leguminoase verzi – mazăre, fasole verde -, castraveţi şi căpşuni.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”