Coșuri pe scalp: cauze, metode de prevenție

Multe persoane se confruntă cu coșuri pe scalp, iar motivele pentru care acestea apar sunt destul de evidente. Iată și cum le poți preveni.
  • Publicat:
Coșuri pe scalp: cauze, metode de prevenție
Foto: shutterstock

Dacă te numeri printre persoanele care nu își spală părul atât de des, probabil ai observat prezența anumitor coșuri pe scalp. În primul rând, în spatele acestui aspect stau câteva motive destul de evidente. Uleiurile naturale produse de corp și prezența bacteriilor duc la blocarea foliculilor de păr, iar astfel apar coșurile. Pe de altă parte, acestea pot semnala prezența unei infecții fungice, fire de păr crescute sub piele sau boli de piele precum alopecia.

Coșuri pe scalp: în cât timp se vindecă și cum le putem preveni

În general, majoritatea coșurilor ar trebui să se vindece în jur de o săptămână, dar dacă în această perioadă nu dispar și persistă, poate că este timpul să faci o vizită la medicul dermatolog pentru mai multe evaluări.

Cel mai bun mod de a preveni apariția acestor coșuri este prin spălarea părului cu regularitate pentru a evita ca produsele și excesul de sebum să producă iritații asupra scalpului. Anumite produse conțin ingrediente comedogenice, ceea ce înseamnă că pot bloca porii. Unele dintre cele mai comune ingrediente folosite în șampoane și balsamuri pentru păr pe care ar trebui să le evităm sunt sulfații și laureth-4 sau lauril sulfat de sodiu. Academia Americană de Dermatologie recomandă și evitarea produselor de styling care conțin ulei.

Dacă te confrunți cu fire de păr crescute sub piele, încearcă să-ți speli părul cu șampon de arbore de ceai, deoarece acesta conține acid salicilic și proprietăți antibacteriene care vor exfolia delicat scalpul și vor preveni infecțiile în urma apariției firelor de păr crescut sub piele. De asemenea, evită perierea zonelor de păr care se pot irita ușor sau purtarea accesoriilor și pălăriilor dacă știi că ai un scalp sensibil.

Alte practici utile:

  • spală-te pe păr imediat după ce ai făcut sport sau ai transpirat
  • când șamponezi fii delicată cu mișcările (folosește buricele degetelor, nu unghiile, pentru a nu produce iritații)
  • când îndepărtezi machiajul asigură-te că îl îndepărtezi și de pe linia părului
  • schimbă mai des așternuturile
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”