Corectarea defectelor estetice la copii – când și în ce condiții se poate interveni chirurgical înainte de majorat?

Corectarea defectelor estetice la copii - când și în ce condiții se poate interveni chirurgical înainte de majorat?
Sursa foto: Shutterstock

Oricât de tare am încerca și ne-am dori să îi protejăm pe cei mici, accidentele fac parte din viața noastră, iar uneori este necesară intervenția pentru corectarea defectelor estetice. Din păcate, există însă și un pericol nou apărut, care determină tot mai mulți tineri să se gândească la intervenții estetice: rețelele sociale.

Care sunt riscurile și în ce condiții este posibil acest lucru ne explică dr. Cristian Nițescu, chirurg estetician specializat în reconstrucție și remodelare, care are la activ aproximativ 10.000 de operații estetice, dintre care peste 2.000 de intervenții de rinoplastie.

Corectarea defectelor urechii și a buzei de iepure, în topul intervențiilor de tip estetic la copii

Chiar dacă cei mai mulți pacienți au împlinit deja vârsta majoratului, există situații în care intervențiile sunt solicitate mai înainte.

Intervențiile de tip estetic la copii, în majoritatea cazurilor, sunt reprezentate doar de otoplastii sau corectarea unor sechele. În general, intervențiile estetice se realizează după vârsta de 18 ani, dar putem vorbi de intervenții de corectare a unor sechele, cum ar fi sechelele de după cheiloschizis (n.r. – buza de iepure operată în primii ani de viață) și care acum se dovedesc a fi un impediment din punct de vedere estetic.

În anumite situații, în apropierea vârstei de 18 ani, care coincide de obicei cu finalizarea dezvoltării fiziologice a organismului, se pot efectua și alte intervenții de tip estetic, cum ar fi rinoplastiile, otoplastiile sau ginecomastia la pacienții de sex masculin, explică dr. Nițescu.

De altfel, accidentele din copilărie fac parte dintre motivele care determină mai târziu pacienții să ajungă la cabinetul medical.

„Dacă ar fi să vorbim despre rinocorecții în urma unor accidente, acestea ar fi cu siguranță de ordin traumatic, în special în urma unor căzături sau loviri de corpuri dure, mai ales în copilărie, care ulterior au devenit probleme funcționale în viața de adult”, a completat specialistul.

În cazul otoplastiei, aceasta poate îmbunătăți forma, poziția sau proporția urechii. Un defect în structura urechii care este prezent la naștere sau care devine evident odată cu dezvoltarea corpului poate fi corectat prin otoplastie.

Această procedură poate trata, de asemenea, urechile deformate cauzate de răni sau accidente, dar se adresează în special urechilor decolate, al căror aspect poate afecta stima de sine a unui pacient.

Social media influențează și trendurile legate de aspectul fizic

Doctorul Cristian Nițescu avertizează însă că, în prezent, factorii externi pot influența modul în care tinerii se raportează la ei și la imaginea lor. Părinții trebuie să se asigure că tinerii conștientizează și riscurile, nu doar beneficiile pe care le obțin în urma unei intervenții de ordin estetic.

Sigur că social media influențează foarte mult modul în care noi ca indivizi ne raportam la societate. De asemenea, social media influențează și trendurile legate de aspectul fizic de la îmbrăcăminte și comportament, până la creșterea adresabilității către cabinetele de chirurgie estetică, explică doctorul Cristian Nițescu.

Astfel, în cazul pacienților minori este nevoie de consimțământul părinților sau tutorilor legali. În astfel de cazuri, este necesar ca procesul de creștere facială să fie încheiat, prin urmare nu este recomandată o intervenție mai devreme de 16-17 ani.

În plus, de fiecare dată, chirurgul estetician va trece în revistă alături de pacient și de aparținătorii săi opțiunile disponibile și modul în care procedura poate fi realizată.

În ceea ce privește riscurile, la adolescenții de peste 16 ani, cu o dezvoltare fiziologică aproape de maximul individual, acestea sunt comparative cu riscurile de la adult. Mai exact, printre posibilele complicații pot apărea spargerea unor vase de sânge pe suprafața nasului, infecție, complicații legate de anestezie (alergie) sau sângerare intensă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân