Otoplastia (corectarea urechilor depărtate de cap): când este indicată, în ce constă, recomandări

Află dacă eşti candidatul ideal pentru otoplastie, cum se desfăşoară operaţia, ce reguli trebuie să respecţi şi care sunt riscurile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Otoplastia (corectarea urechilor depărtate de cap): când este indicată, în ce constă, recomandări

Otoplastia este o intervenţie chirurgicală estetică de corectare a aspectului, poziţiei şi dimensiunii urechii. Această operaţie remodelează aspectul urechilor mari, depărtate de cap (urechi decolate sau clăpăuge).

În special copiii sunt afectaţi de acest defect estetic, deoarece sunt adesea supuşi bullyingului din partea altor copii, ca urmare a aspectului diferit. Urechile sunt considerate proeminente atunci când depăşesc o distanţă de 2 centimetri faţă de cap.

Otoplastia poate fi realizată la orice vârstă, inclusiv în copilărie, dar nu mai devreme de vârsta de 5 ani, deoarece până la această vârstă urechile se dezvoltă complet. Anual sunt realizate peste 5.000 de astfel de intervenţii doar în Statele Unite.

Când este indicată otoplastia

Operaţia poate fi luată în considerare şi în cazul în care urechile au suferit o modificare ca urmare a unui accident sau au un aspect ciudat din cauza unui defect congenital. Peste 30% dintre copiii cu urechi proeminente prezintă un aspect normal la naştere, dar în următoarele 3 luni apar modificări în ceea ce priveşte forma şi dimensiunea urechilor.

Otoplastia este recomandată în următoarele situaţii:

– Când urechile sunt foarte depărtate de cap
– Când urechile sunt mari proporţional cu dimensiunea capului
– Când o operaţie anterioară de corectare a aspectului urechilor nu a oferit rezultate satisfăcătoare
– Când aspectul urechilor determină o stimă de sine scăzută, probleme emoţionale, ruşine etc.

De obicei, otoplastia este făcută la ambele urechi, pentru a păstra simetria acestora, şi nu alterează capacitatea auzului sub nicio formă.

Otoplastia: recomandări pre-, intra- şi postoperator

Înainte de efectuarea procedurii, este necesară o consultaţie pregătitoare. Chirurgul plastician va evalua istoricul medical al pacientului (eventuale infecţii ale urechii, medicamente, intervenţii chirurgicale anterioare etc.), va efectua un examen fizic (pentru a determina forma, localizarea, dimensiunea şi simetria urechilor) şi va purta o discuţie sinceră cu pacientul în privinţa aşteptărilor acestuia vizavi de reuşita intervenţiei chirurgicale, dar şi a riscurilor şi complicaţiilor asociate otoplastiei.

Dacă medicul consideră că pacientul este un candidat ideal pentru otoplastie, se trece la următoarea etapă, care constă în pregătirea pentru operaţie. Aceasta presupune evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor şi suplimentelor cu 2 săptămâni înainte de operaţie, deoarece pot creşte riscul de hemoragie.

De asemenea, se recomandă evitarea fumatului înainte şi după operaţie, deoarece reduce circulaţia sângelui şi poate îngreuna procesul de vindecare a pielii.
În timpul operaţiei, pacientul va fi sedat. Se poate recurge fie la anestezie locală, fie la anestezie generală, în funcţie de complexitatea intervenţiei, de recomandarea medicului şi dorinţa pacientului.

Operaţia durează, de regulă, aproximativ 2 ore şi presupune efectuarea unei mici incizii în spatele urechii şi eliminarea cartilajului şi pielii în exces. Ulterior, cartilajul este rămas este „rulat” şi poziţionat astfel încât urechea să aibă un aspect normal, iar la final se închide operaţia cu capse sau cusături cu fire resorbabile.

După operaţie, urechile sunt bandajate. Aceste bandaje vor fi înlăturate la câteva zile supă operaţie. Este posibil ca după operaţie pacientul să simtă disconfort, mâncărimi sau durere, ce pot persista câteva luni şi care se manifestă în special noaptea. Sunt recomandate analgezice pentru diminuarea durerilor postoperatorii.

Pentru a evita presiunea la nivelul urechilor, se recomandă evitarea dormitului pe o parte. De asemenea, este indicată purtarea unor haine lejere care pot fi uşor trase peste cap sau a cămăşilor care se închid cu nasturi în faţă.

După înlăturarea bandajelor, urechilor cel mai probabil vor fi umflate şi roşii 1-2 săptămâni. Se recomandă purtarea unei bentiţe speciale care acoperă urechile pe o perioadă de 2 până la 6 săptămâni după operaţie.

Firele sau capsele chirurgicale sunt scoase la 2-3 săptămâni după operaţie.

În perioada de recuperare, pacientul trebuie să evite sporturile de contact, precum judo, rugby, fotbal etc. timp de cel puţin 3 luni. Înotul este contraindicat pe o perioadă de 8 săptămâni după operaţie.

Otoplastia: riscuri şi posibile complicaţii

La fel ca oricare altă intervenţie chirurgicală, otoplastia poate prezenta şi riscuri sau complicaţii, cum ar fi:

– Apariţia unor cicatrici cheloide
– Asimetria urechilor
– Inflamaţii ale pielii
– Diminuarea senzitivităţii în zona operată
– Aspect artificial al urechilor (acestea sunt prea trase spre cap şi nu au un aspect natural)
– Hemoragii
– Infecţii
– Reacţii alergice la anestezic
– Revenirea urechilor la aspectul iniţial (poate fi necesară o nouă intervenţie chirurgicală)

Surse: medicalnewstoday.com, mayoclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”