Ce se ascunde sub machiaj: interviu cu Alexandru Abagiu, make-up artist oficial L’Oreal Paris

Nu mă machiez niciodată. Îmi place să cred că nu am nevoie, deşi măcar pentru cearcăne şi tot ar trebui să zăbovesc ceva mai mult în faţa oglinzii. Însă, odată ce te laşi pe mâna unui make-up artist, parcă nu-ţi mai vine să te colorezi inutil şi stângaci de capul tău. Pentru că ştii din start că nu are cum să iasă ca în reviste.

CSÎD: Spuneai că America este de departe cea care dă tonul în materie de beauty. Şi totuşi femeile de acolo nu sunt percepute ca fiind cele mai rafinate şi elegante. Generaţiile tinere schimbă perspectiva?

A.A.: America consacrează produse zilnic prin numărul mare de persoane implicate, prin buzz-ul creat prin utilizarea productivă a tuturor uneltelor de social media şi prin starsistem. Să spunem că validează must-have-urile în materie de beauty după care ascensiunea este exponenţială. Oriunde există opţiuni mai multe, există şi riscuri mai mari de a da greş şi aşa îmi explic gafele sau exagerările care vin cu acest val.

Însă fie că mă crezi sau nu, chiar şi aceste gafe sunt de cele mai multe ori intenţionate, pentru că unde altundeva există loc pentru toată lumea dacă nu în America? Generaţia tânără nu este consumatoare de beauty la fel cum a fost generaţia noastră de exemplu. Poate că ţine şi de modă, de un minimalism conştient poate în urma unei abundenţe de informaţie şi dacă se dezvolta real ceva în rândurile acestora, atunci nu mă pot gândi decât la individualism, la unicitate mai degrabă versus uniforma stilistică pe care noi la rândul nostru o abordam în adolescenţă. Pentru mine este interesant pentru că eu cred că aşa se nasc idei originale.

CSÎD: Ce aşteptări au româncele de la un machiaj? Cum procedezi când îţi cer să le conturezi exagerat trăsăturile?

A.A.: Aud des expresia “îmi doresc să nu mă recunoască nimeni”. Este puţin trist pentru că asta arată unicitatea evenimentului, dar şi neîncrederea în sine şi dorinţa de camuflare. În materie de machiaj, cred că el trebuie practicat zilnic, cu moderaţie şi cu inflexiuni în funcţie de starea de spirit. În plus, a contura exagerat trăsăturile sau a schimba proporţiile faciale atât de drastic sunt repere luate din imagistica Instagram şi funcţionează doar în contextul fotografiilor de calitate slabă, făcute cu un telefon. Realitatea însă este destul de înspăimântătoare când vine vorba de un evenimemnt la care socializezi sau mai grav, când este cea mai specială zi din viaţa ta.

Până la urmă, vorbim despre o modă şi o astfel de poză, în concepţia mea, trebuie să fie de o frumuseţe atemporală. Cred în a pune în evidenţă trăsăturile care o avantajează şi cred în camuflarea imperfecţiunilor. Văd adeseori pe ecranul telefoanelor poze cu Kim Kardashian. Ce uită toate aceste persoane este că ea este extrem de machiată, însă nu vorbim de o excepţie, ci de o rutină zilnică. Aşa decide ea să se prezinte în faţa celor cu care intră în contact zilnic şi într-un astfel de caz, aplaud perseverenţa şi notorietatea, cât de recognoscibiăa este cu acea faţă.

 

Cât ar trebui să dureze duşul iarna!
Cât ar trebui să dureze duşul iarna!
Cel mai nou articol Video: