Beta-glucan: îngrijire personală cu un ingredient minune

Beta-glucan este un ingredient cunoscut pentru beneficiile pe care pentru tenul uscat.
16.09.2022
Beta-glucan: îngrijire personală cu un ingredient minune
Beta-glucan: îngrijire personală cu ingredientul minune sursa foto: pexels

Beta-glucan este un polizahar întâlnit natural în ovăz, secară, drojdie și anumite ciuperci specifice. Introducerea acestui ingredient în organism se poate face atât prin ingerarea alimentelor menționate, cât și prin extragerea și prelucrarea substanței, astfel încât să poată fi utilizată ca produs destinat îngrijirii tenului.  Beta-glucan este un ingredient hidratant umectant care atrage apa în stratul superior al pielii. Este un ingredient foarte iubit datorită contribuției pe care o are în amplificarea nivelului de hidratare din corp și în îmbunătățirea fucționării barierei pielii. În același timp, beta-glucanul reușește să îndepărteze roșeața, ridurile și iritațiile.

Beneficiile beta-glucanului pentru piele

Bogat în antioxidanți și cu capacități bune de umectare și de hidratare a pielii, beta-glucanul are numeroase beneficii pentru ten. Aceste beneficii trebuie luate în considerare ori de câte ori dorim să adăugăm un ingredient nou în rutina noastră de skincare. Iată ce avantaje oferă beta-glucanul:

∙ Previne deteriorarea pielii

Beta-glucanul ajută la prevenirea deteriorării celulelor pielii, deteriorări asociate cu arsurile solare sau cele cauzate de vârstă.

∙ De ajutor în repararea pielii

Conform Byrdie, multe studii susțin că beta-glucanul este un ingredient benefic în tratarea dermatitei, eczemelor, inflamațiilor grave sau arsurilor.

∙ Amplifică funcționarea barierei pielii

Moleculele se leagă împreună pe suprafața pielii pentru a forma o peliculă subțire și nedetectabilă. Acest lucru crește bariera naturală, care protejează pielea sensibilă de factorii de mediu. Cu alte cuvinte, dacă roșeața și iritațiile sunt principalele probleme ale pielii, atunci beta-glucanul poate fi un remediu care ar trebui încercat și, ulterior, introdus în rutina de skincare.

∙ Întărește imunitatea

Datorită efectelor sale antiinflamatoare și antibacteriene, beta-glucanul poatea ajunge chiar să protejeze întregul organism de microorganisme care ar putea să perturbe bariera protectoare a pielii. Pentru persoanele care prezintă pe suprafața pielii eczeme sau dermatite, beta-glucanul poate fi de mare ajutor la lupta împotriva agenților patogeni care pot trece de bariera cutanată.

∙ Hidratează intens pielea

Experții susțin că beta-glucan acționează ca un umectant în piele. Acest lucru se traduce prin faptul că apa rămâne în interiorul pielii. Astfel, ingredientul poate fi utilizat mai ales de către persoanele cu ten uscat.

∙ Are efect anti-îmbătrânire

Acest efect pe care beta-glucanul îl are asupra pielii este probabil unul dintre cele mai importante contribuții ale sale la sănătatea tegumentelor, împreună cu hidratarea. Fiind o moleculă de zahăr, beta-glucanul se poate lega cu ușurință de diverși receptori din corp, iar în funcție de locul în care molecula ajunge, efectele pot fi diferite.

Cum este recomandat să folosim beta-glucanul?

Beta-glucanul nu prezintă reacții adverse de niciun fel și de aceea poate fi folosit chiar și în situațiile în care pielea prezință deteriorări vizibile. Acest ingredient este extras din ovăz și astfel, poate fi folosit cu ușurință prin aplicarea măștilor cu ovăz. Beta-glucanul mai poate fi întâlnit și sub formă de seruri sau creme.

Posibile reacții adverse

Așa cum bine a fost deja menționat, beta-glucanul nu prezintă reacții adverse însă, pentru siguranță, este recomandată o testare a produsului înainte de utilizarea sa propriu-zisă.

Surse: Byrdie.com, beautyblender.com, Beauty Essence.ro

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator