Alergiile cutanate – la ce să fim atenți când dorim să ne facem o programare la un salon de înfrumusețare? (P)

  • Publicat:
Alergiile cutanate – la ce să fim atenți când dorim să ne facem o programare la un salon de înfrumusețare? (P)

O alergie cutanată poate fi la fel de supărătoare ca alergia la anumite alimente. Leziunile cutanate nu numai că provoacă mâncărimi iritante și uneori dureroase, dar provoacă și un sentiment de jenă în fața celorlalți.

Persoanele alergice caută adesea ajutor în saloanele de înfrumusețare, dar nu sunt conștiente că, în loc să îmbunătățească starea pielii, o pot deteriora dacă instrumentele care intră în contact cu pielea lor nu sunt sterile și dacă personalul salonului nu tratează pielea conform necesităților acesteia.

Însă acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunțați la tratamentele cosmetice. Este necesar să alegeți saloane care îndeplinesc cele mai înalte standarde sanitare. Acest lucru se aplică saloanelor de înfrumusețare, precum și saloanelor de coafură și studiourilor de piercing și tatuaje.

Ce sunt alergiile cutanate și care sunt simptomele lor?

Alergiile cutanate sunt reacții alergice care apar ca urmare a acțiunii diferitelor tipuri de alergeni. Simptomele lor sunt de cele mai multe ori mâncărimea, erupțiile cutanate și decolorarea pielii, uneori și rugozitatea și descuamarea acesteia. Există diferite forme de alergii cutanate, cele mai frecvente fiind:

Este o inflamație superficială acută sau cronică a pielii, care se desfășoară de obicei în patru etape: eritem, dishidroză, exsudare, până la formarea de cruste. În prima fază a afecțiunii, simptomele sunt limitate la locul acțiunii alergenului, dar în timp, leziunile cutanate se pot răspândi. Cauzele eczemelor nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede că sunt cauzate de contactul cu alergeni exteriori sau interiori (din corp), în posibilă relație cu un sistem imunitar perturbat.

  • urticarie

Această afecțiune se manifestă prin leziuni cutanate înconjurate de eritem, cauzând adesea mâncărime severă. Urticaria poate fi acută sau cronică, durând aproximativ 6 săptămâni. În unele cazuri poate duce la angioedem, manifestându-se ca o umflătură difuză, localizată pe pleoape, în gât, în jurul gurii, în laringe și pe organele genitale.

  • dermatită

Dermatita, o afecțiune inflamatorie cutanată, apare ca urmare a expunerii pielii la un mediu iritant. În multe țări, este diagnosticată frecvent ca boală profesională care afectează de ex. reprezentanți ai unor profesii precum cele de mecanici auto, cosmeticieni, coafori, personal de curățenie, medici și asistenți, zidari, dulgheri, grădinari și fermieri. Simptomele sale includ mâncărimea, veziculele, pustulele, roșeața, fisuri în epidermă și pielea uscată.

Gradul de reacție a pielii la un alergen depinde de natura iritantului, de sensibilitatea individuală la iritație și de influența mediului. Alergia poate fi acută sau cronică, dar tratamentul se bazează în principal pe evitarea substanțelor alergenice – în unele cazuri se utilizează medicamente anti-inflamatoare sau anti-mâncărime și antihistaminice.

  • eritem

Eritemul este o înroșire locală a pielii, care apare spontan ca reacție alergică a pielii. În unele cazuri, este însoțită de mâncărime sau febră. Eritemul este cauzat de expansiunea și fluxul sângelui către capilare – vase mici situate în straturile superficiale ale pielii.

Medicina distinge șapte forme ale afecțiunii: eritem medicamentos, migrator, nodulos, indurat, multiform, necrolitic și palmar. Alergia se vindecă adesea de la sine, dar în multe cazuri necesită tratament.

Cauze comune ale alergiilor cutanate

Alergiile cutanate pot avea diverse cauze. Exemple de alergeni:

  • metale

Sensibilizarea la nivelul pielii este cauzată în special de nichel, crom, aur și mercur. Conform estimărilor, alergia la nichel afectează o persoană din cinci și, mai mult decât atât, acest metal este greu de evitat, deoarece este ferm încorporat în viața de zi cu zi a unei persoane moderne. Acesta apare, printre altele, în bijuterii, monede, nasturi, vase de bucătărie, rame pentru ochelari, curele de ceas și tacâmuri. Aurul și argintul sunt alergeni mult mai slabi, care se găsesc în principal în bijuterii.

În timp ce alergiile cutanate la nichel, aur și argint afectează în principal femeile, bărbații sunt mai mult alergici la crom, deoarece acest metal este prezent, de exemplu, în ciment, gudron, uleiuri, vopsele, fluide de zincare și anticoroziv și lacuri. Efectul toxic asupra corpului uman este, de asemenea, influențat de mercur, încă utilizat pe scară largă în industrie și, într-o măsură mai limitată, în medicină. Acesta din urmă se referă și la timerosal, un compus de mercur organometalic, netoxic, folosit ca și conservant pentru vaccinuri, precum cele împotriva bolilor virale ale copiilor, hepatitelor virale, encefalitei și gripei.

  • animale

O reacție alergică poate apărea după contactul cu saliva sau urina unui animal și, în cazuri rare, și cu blana, în special a câinilor, pisicilor, cailor și cobailor. Acest tip de alergie se manifestă la nivelul pielii ca o erupție cutanată sau un eritem care provoacă mâncărimi puternice.

  • plante

Plantele se pot dovedi a fi alergeni foarte puternici, care se manifestă nu numai la contactul direct al pielii cu planta, ci și la contactul cu un animal sau un obiect care a atins anterior o astfel de plantă. Reprezentanții grupurilor profesionale a căror activitate este legată de îngrijirea plantelor sunt expuși riscului unei astfel de alergii, de ex. grădinari, designeri de interior, decoratori, floriști etc.

Primula obconica este una dintre cele mai alergene plante – în Europa de Nord, 3% dintre femei sunt alergice la această plantă perenă. Riscul de alergie este asociat și cu contactul cu crizanteme, lalele, narcise, roșii, castraveți, ridichi, hamei, cactuși, citrice și piersici.

  • produse cosmetice

Produsele cosmetice sunt un grup din ce în ce mai frecvent de alergeni. Conform estimărilor, deja 15% dintre utilizatorii lor suferă de alergii, majoritatea fiind femei. Parfumurile, cremele, balsamurile, vopselele de păr, pe scurt produsele care au un contact relativ lung cu pielea, prezintă un efect alergenic puternic.

Cauza alergiei este sensibilitatea organismului la oricare dintre ingredientele cosmetice sau conservantul pe care acestea îl conțin. Cele mai frecvente simptome sunt înroșirea și mâncărimea severă a pielii.

  • alimente

Printre cele mai alergene produse alimentare, experții includ laptele și produsele lactate, ciocolata, unele fructe și legume (de exemplu, țelina), precum și nucile (în special arahidele). Reacția alergică ia forma unor pete uscate și roșii, în special în jurul gurii (deși pot exista și modificări pe corp, de exemplu, pe coapse sau brațe).

  • antibiotice și anumite medicamente

Alergiile cutanate cauzate de medicamente și antibiotice sunt mult mai puțin frecvente, însă ele există și pot fi la fel de supărătoare ca celelalte tipuri de alergii.

Reacțiile alergice sunt cauzate în primul rând de antibiotice precum penicilina, tetraciclina și doxiciclina, în timp ce, printre alte medicamente, efectele alergenice sunt cauzate în principal de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și contraceptive orale. Cauzele alergiei la medicamente includ afecțiuni genetice, boli infecțioase acute și utilizarea frecventă a medicamentelor (cu cât este mai frecventă utilizarea lor, cu atât este mai probabilă o reacție alergică).

Tratamentele cosmetice ale pielii cu probleme

Tratamentele cosmetice înfrumusețează și, prin urmare, îmbunătățesc starea de bine a unei persoane. Însă pentru persoanele cu alergii cutanate aceste tratamente pot prezenta un risc semnificativ, deoarece nu numai că pot provoca o reacție alergică, dar pot, de asemenea, agrava starea pielii afectate.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțați la ele, însă ar trebui să fiți deosebit de atenți/atente atunci când vizitați saloanele de înfrumusețare. În primul rând, aveți grijă să alegeți un salon care va fi complet sigur și care nu vă va expune la contactul cu alergeni. Când căutați un astfel de loc, ar trebui să acordați atenție unor aspecte precum:

  • modalitatea de sterilizare a instrumentelor utilizate în cadrul tratamentelor

Doar instrumentele sterile vor asigura siguranța completă. Sterilizarea este un proces care distruge toate formele de microorganisme, inclusiv sporii bacterieni, ceea ce înseamnă că minimum 99% dintre agenții patogeni prezenți pe instrumente sunt distruși în timpul sterilizării. În saloanele de înfrumusețare, acest proces trebuie efectuat într-o autoclavă – un dispozitiv care sterilizează cu abur sub presiune. Aburul atinge temperatura de 121 sau 134 grade Celsius, fiind astfel capabil să distrugă chiar și formele de spori ale microorganismelor.

Utilizarea unei autoclave este o garanție de siguranță împotriva infecțiilor virale, bacteriene, parazitare sau fungice, dar și în contextul altor boli, de exemplu, icter, pecingine sau SIDA. Prin urmare, nu vă fie teamă să întrebați cosmeticianul/cosmeticiana dacă salonul este echipat cu acest tip de dispozitiv. De asemenea, în acest scop, puteți verifica harta saloanelor sigure, creată de marca Enbio. Este o listă virtuală de locuri care utilizează o autoclavă Enbio, bazată pe google maps, datorită căreia clienții pot găsi un loc sigur, care respectă cele mai înalte standarde sanitare.

  • instrumente cosmetice sterile

Toate instrumentele reutilizabile trebuie mai întâi dezinfectate. Dezinfectarea este un proces în urma căruia formele vegetative ale microorganismelor sunt distruse. Cel mai adesea se efectuează cu ajutorul unui produs dezinfectant sau într-o baie cu ultrasunete, conținând o soluție dezinfectantă.

Următorul pas ar trebui să fie spălarea instrumentelor sub apă curentă și uscarea lor – instrumentele astfel pregătire pot fi sterilizate apoi într-o autoclavă. Dezinfectarea instrumentelor nu este suficientă pentru a obține instrumente sterile. Dezinfectarea elimină micro-organismele de pe instrumente, sau majoritatea lor, însă nu este suficient de puternică pentru a elimina și sporii bacterieni.

Doar procesul de sterilizare realizat corespunzător, într-un dispozitiv medical pe bază de abur așa cum este autoclava, spre exemplu, reușește să elimine toate virusurile, bacteriile și sporii bacterieni.

  • curățenia generală a salonului

Igiena într-un salon de înfrumusețare nu se referă doar la dezinfectarea și sterilizarea instrumentelor. Spațiile trebuie curățate în mod regulat – nu numai pardoselile trebuie spălate, ci și toate suprafețele care intră în contact cu corpul clienților, cum ar fi balustradele, mânerele ușilor, paturile și scaunele de tratament, întrerupătoarele de lumină, mânerele și spătarele scaunelor. Deșeurile trebuie separate și îndepărtate în mod regulat din salon, iar prosoapele și halatele de baie trebuie spălate și sterilizate.

  • personal profesionist

Angajații cu înaltă calificare și experiență știu că, înainte de a începe fiecare tratament, ar trebui să-și spele și dezinfecteze mâinile, după care să decontamineze pielea clientului. De asemenea, sunt conștienți de faptul că ar trebui să lucreze doar folosind mănuși de unică folosință pe durata tratamentului, protejând atât clientul, cât și pe ei înșiși. Toate rănile, fisurile sau zgârieturile prezente pe piele trebuie să fie decontaminate și protejate corespunzător de factorii nocivi, de exemplu, prin aplicarea unui pansament. Prin urmare, merită să faceți o mică cercetare înainte de a selecta un salon de înfrumusețare și să vă asigurați că mergeți doar la cele care oferă prioritate siguranței și care angajează numai experți cu calificări confirmate.

Bibliografie:

  1. Allergens: Animals: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/allergens-animals
  2. Barré Hansen M., Rydin S., Menné T., Duus Johansen J., Quantitative aspects of contact allergy to chromium and exposure to chrome‐tanned leather [w:] Contact Dermatitis, 2002, 47.
  3. Christensen, L.P., Larsen, E., Direct emission of the allergenprimin from intact Primula obconicaplants [w:] Contact Dermatitis, 2000 42.
  4. Cuesta‐ Herranz, J., Lázaro, M., Figueredo, E., Igea, J.M., Umpiérrez, A. and De‐Las‐Heras, M., Allergy to plant‐derived fresh foods in a birch and ragweed‐free area [w:] Clinical & Experimental Allergy, 2002.
  5. Fitzpatrick J.E., High A.W., Kyle L., Urgent Care Dermatology: Symptom-Based Diagnosis, Elsevier 2018.
  6. Garner A.L., Contact dermatitis to metals[w:] Dermatologic Therapy, 2004, 17.
  7. Hoare C., Wan Po A. L., Williams H., Systematic review of treatments for atopic eczema[w:] Health Technology Assessment 2000; 4(37).
  8. https://acaai.org/allergies/types/drug-allergies
  9. https://acaai.org/allergies/types/skin-allergies
  10. Kimber I., Basketter D.A., Gerberick G.F., Dearman J.R., Allergic contact dermatitis [w:] International Immunopharmacology Vol. 2, Issues 2–3, February 2002.
  11. Orton D.I., Wilkinson J.D., Cosmetic Allergy. Incidence, Diagnosis, and Management [w:] American Journal of Clinical Dermatology 5/2004.
  12. Sicherer S. H., Sampson H.A., Food Allergy [w:] The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010, vol.125.
  13. Stanton Block S., Disinfection, Sterilization, and Preservation , Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2001.
  14. Enbio: https://www.enbio-group.com/pl/firma/
  15. What is Contact dermatitis, National Eczema Assossiation:
    https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/contact-dermatitis/
  16. Zuberbier T., Urticaria [w:] Allergy  European Journal of Allergy and Clinical Immunology 2003: 58.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân