3 pasi pentru un ten fara acnee

Acneea este o afectiune a pielii ce afecteaza 80% dintre adolescenti, iar desprea tratarea ei exista multe mituri.
  • Publicat:
3 pasi pentru un ten fara acnee
3 pasi pentru un ten fara acnee

Acneea este o afectiune a pielii ce afecteaza 80% dintre adolescenti, iar desprea tratarea ei exista multe mituri. Medicii dermatologi le recomanda insa adolescentilor sa trateze acneea urmand 3 pasi: exfolierea pielii, reducerea secretiei de sebum si reducerea inflamatiei.

1. Exfolierea

Atunci cand ne gandim la ingrijirea pielii ne gandim la demachiere, hidratare si protectie UV. Insa, pe langa acestea, exfolierea este un pas important pentru a ajuta pielea sa respire si sa absoarba substantele nutritive pe care i le dam.

Pielea se afla intr-un continuu proces de regenerare. La fiecare 24 de ore celulele stratului cornos al epidermei se detaseaza rezultand o descuamare insesizabila care in combinatie cu praful, sebumul si transpiratia blocheaza porii prin care se elimina secretia produsa de glandele sebacee.

Rezulta incetinirea procesului de oxigenare al tesutului si inchiderea porilor ceea ce inseamna crearea unui teren propice pentru dezvoltarea infectiilor. De aici pana la aparitia acneei mai este un singur pas.

„Efectuata corect, exfolierea imbunatateste textura tenului, sterge o parte dintre petele pigmentare si estompeaza ridurile fine. Insa cel mai benefic lucru pe care-l atrage exfolierea este faptul ca induce regenerarea celulara, fortand astfel formarea pielii noi” ne spune doamna doctor Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica, Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala.

Reguli pentru o exfoliere corecta:

1. Folosirea produselor speciale pentru ten si corp
2. Aplicarea pe pielea umeda pentru a nu rani suprafata
3. Totul cu masura: exfolierea se realizeaza de maximum 1-3 ori pe saptamana in functie de ten

2. Reducerea debitului de sebum

Reducerea debitului de sebum se realizeaza prin tratament local, general (antibiotice) sau laser. Interventia laser in acnee urmareste incalzirea glandei sebacee pentru a obtine reducerea dimensiunilor si a functiilor acesteia.

O alta cale nemedicamentoasa este constituita de terapia fotodinamica (PDT). Aceasta foloseste o combinatie de lumina vizibila in spectru rosu sau albastru aplicata pe o piele tratata cu o substanta fotosensibilizanta. Studii recente arata ca terapia fotodinamica poate fi folosita in reducerea leziunilor de acnee.

3. Reducerea inflamatiei

De obicei, reducerea inflamatiei se realizeaza prin tratament medicamentos, iar pentru acesta este nevoie sa consultati un medic dermatolog. In plus, medicul va sti care este perioada pentru care trebuie sa luati reteta si cand este cazul sa o schimbati.

In cadrul campaniei de informare a tinerilor „Act Smart, Be Cool”, cativa medici dermatologi vor fi prezenti in 12 scoli din Bucuresti pana la sfarsitul anului. Acestia le vor explica elevilor importanta consultarii unui medic dermatolog pentru a vindeca acneea eficient.

Citeste si: Acneea juvenila: sfaturi pentru fete si baieti

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Implanturile mamare joaca la Hollywood
Implanturile mamare joaca la Hollywood
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian