Acneea juvenila: sfaturi pentru fete si baieti

Acneea juvenila este cea mai intalnita forma de acnee si, dupa cum ii spune si numele, apare la tineri. Potrivit studiilor, aproximativ 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani sufera de acnee.
  • Publicat:
Acneea juvenila: sfaturi pentru fete si baieti
Acneea juvenila: sfaturi pentru fete si baieti

Acneea juvenila este cea mai intalnita forma de acnee si, dupa cum ii spune si numele, apare la tineri. Potrivit studiilor, aproximativ 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani sufera de acnee. Aceasta apare din pricina secretiei unei cantitati mari de hormoni de catre organism, in timp ce pielea isi schimba aspectul.

Printre cauzele care conduc la formarea acneei juvenile se numara acumularea de sebum, substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii, hipersecretia de keratina si o proliferare bacteriana, ne-a explicat medicul primar dermatolog Mihaela Leventer.

Cumulate, acestea antreneaza inflamarea foliculilor de la nivelul pielii, dand posibilitatea formarii de comedoane, papulopustule, noduli (cunoscute sub numele de cosuri). Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee, cum ar fi pe fata, gat, piept si spate.

Acneea juvenila se manifesta prin puncte albe, puncte negre si chiar chisturi. Dintre acestea, chisturile sunt cele mai periculoase pentru ca pot cauza cicatrici in momentul in care se incearca stoarcerea cosurilor.

Tratement. Trebuie stiut ca acneea juvenila nu apare din cauza neglijarii igienei, schimbarile hormonale si a stilului de viata de la aceasta varsta fiind principalii vinovati.

Sfat pentru fete:
este nevoie de o atentie sporita in alegerea produselor cosmetice, in general, si a celor pentru tratarea acneei in special. Specialistii recomanda folosirea dermatocosmeticelor si spun ca acestea, impreuna cu tratamentul medicamentos, amelioreaza problemele. Alegerea lor are legatura cu tipul de leziuni de acnee si tipul de piele, iar pentru a afla aceste lucruri este indicat sa consultati un medic dermatolog.

Sfat pentru baieti: trebuie evitata folosirea prelungita a aceleiasi lame de ras sau imprumutarea aparatului de ras, deoarece se pot acumula bacterii care infecteaza foliculii si favorizeaza aparitia cosurilor.

Citeste si: Laptele combate acneea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân