5 probleme comune ale tenului care pot apărea după 40 de ani

  • Publicat:
5 probleme comune ale tenului care pot apărea după 40 de ani

Pe măsură ce te îndrepți spre 40 de ani, o să începi să observi unele dintre semnele tipice ale îmbătrânirii, cum ar fi pierderea volumului și elasticității pielii, apariția liniilor fine și a ridurilor. Dar pielea noastră poate suferi și alte schimbări mai puțin discutate.

Iată câteva dintre problemele mai comune care apar în timpul și după menopauză și cum le poți gestiona.

Piele uscată

Nivelul de uleiuri din pielea noastră va scădea pe măsură ce îmbătrânim, ducând la o uscare accentuată. Acest lucru se datorează diminuării cantității de hormoni, în special a estrogenului. Pe măsură ce pielea devine lipidică, poate exacerba apariția liniilor fine sau a liniilor de expresie și poate da naștere altor probleme ale pielii. Odată cu declinul nivelurilor de hormoni, pielea produce natural mai puțin ulei, devenind mai uscată și mai lipsită de strălucire. Prin urmare, nevoia de hrănire și rejuvenare a acesteia crește pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Rozacee

Deși nu este cazul pentru toate femeile trecute de 40 de ani, statisticile arată că cea mai mare incidență a rozaceei este întâlnită în rândul femeilor albe cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, în special la 40 de ani și peste. Femeile cu păr blond și ochi albaștri tind să experimenteze rozaceea în cel mai mare număr. Se crede că acesta este o predispoziție genetică moștenită, cu toate că factorii legați de stilul de viață (cum ar fi alcoolul, dieta și stresul) pot agrava semnele și simptomele.

Deshidratare

Conținutul de apă din pielea noastră scade, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, exacerbând efectele procesului natural de îmbătrânire. Pentru a menține o piele netedă, radiantă și tânără, concentrarea asupra hidratării (reînnoirea umidității) în piele este esențială. Starea de hidratare a pielii depinde de nivelul unei molecule cheie, acidul hialuronic (AH), în epiderm și derm; de fapt, acidul hialuronic are capacitatea de a reține de până la 1000 de ori greutatea sa în apă. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, conținutul de AH din epidermă va scădea, rezultând apariția ridurilor, reducerea elasticității și diminuarea suportului pentru micro-vaselele de sânge, toate contribuind la efectele îmbătrânirii vizibile a pielii.

Piele sensibilă

Chiar dacă toată viața ai avut piele normală, sensibilitatea poate apărea datorită scăderii conținutului de ulei/lipide din piele. Lipidele contribuie la funcția naturală de barieră a pielii, așa că atunci când producția de ulei încetinește, este posibil să dezvolți o funcție de barieră afectată, rezultând sensibilitatea pielii și pielea ușor iritată sau mâncărime. Acest lucru poate însemna și că produsele de îngrijire care erau odată potrivite nu mai funcționează la fel de bine ca înainte.

Pete pigmentare

Acestea sunt adesea văzute ca pete maronii mai mari în jurul feței și, de asemenea, pe mâini. Ele sunt cauzate de expunerea la soare și arată ca niște pistrui mai mari și dezordonați (diferența fiind că petele pigmentare nu se vor deschide/închide în funcție de expunerea mai mare sau mai mică la soare).

Ce poți face pentru o piele cu aspect tânăr și sănătos

Cel mai simplu mod de a menține pielea strălucitoare și tânără este să protejezi aprovizionarea cu colagen. Pentru a face acest lucru, evită expunerea excesivă la razele UV și radicalii liberi, deoarece aceștia sunt cei mai dăunători factori pentru proviziile de colagen și duc la îmbătrânirea prematură.

Câteva ajustări mici ale dietei tale vor aduce, de asemenea, beneficii pe termen lung. Consumă multe legume și fructe bogate în antioxidanți (include și câteva crude pentru activitatea enzimatică), precum și nuci și semințe.

Probabil va fi necesar să ajustezi regimul tău de îngrijire a pielii dacă observi schimbări la nivelul acesteia. Investește în produse care utilizează acidul lactic pentru a exfolia delicat și a obține un ten mai luminos sau utilizează o cremă hidratantă avansată anti-îmbătrânire. Caută ceva care oferă o hidratare intensă și utilizează tehnologii precum peptidele biomimetice pentru a facilita fermitatea și elasticitatea pielii.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân