4 modalități de a calma pielea sensibilă

  • Publicat:
4 modalități de a calma pielea sensibilă

Ai probleme cu pielea? Nu ești singură – peste 60% din populația globului se confruntă cu disconfort la nivelul epidermei. Iată câteva sfaturi simple care te pot ajuta să calmezi pielea sensibilă.

Caută produse pentru îngrijire a pielii cu pH echilibrat

Suprafața pielii tale are în mod obișnuit un pH ușor acid de 5.5 (pH 7 este neutru), ceea ce ajută la protejarea ei împotriva bacteriilor. Afectarea echilibrului pH-ului pielii sensibile poate crea o serie de probleme. Produsele care scad dramatic pH-ul (cum ar fi un ser sau toner cu un acid alfa hidroxi) sau cresc pH-ul (cum ar fi săpunul) pot determina furnicături, acnee sau fac pielea să devină roșie în încercarea de a reveni la nivelul optim al pH-ului. Caută produse concepute pentru a menține un nivel sănătos al pH-ului pentru a avea suprafața pielii cât mai normală posibil.

Nu exagera la capitolul curățare

Pielea ta lucrează din greu pentru a fi sănătoasă. Stratul său exterior de protecție – bariera lipidică (grăsime) – îndeplinește două roluri principale: reținerea apei și protejarea împotriva elementelor potențial dăunătoare, cum ar fi razele UV, vântul, căldura și substanțe chimice agresive. La persoanele cu piele sensibilă, această barieră este în mod tipic mai slabă, mai subțire și mai susceptibilă la deteriorare, facilitând pătrunderea iritanților în piele și cauzarea inflamației. Acest strat lipidic poate fi înlăturat de pe piele prin exfoliere excesivă sau utilizarea de produse de curățare dure. Acordă atenție pielii tale înainte și după exfoliere și oprește-te dacă observi reacții adverse.

Evită parfumurile

Unul dintre ingredientele cele mai iritante în produsele de îngrijire a pielii este parfumul, dar și uleiurile esențiale. Așadar, dacă știi că ai pielea sensibilă, alege produse fără parfum, dar cu ingrediente care mențin hidratarea. Emolienții (grăsimi și uleiuri) și umectanții (cum ar fi glicerina și acidul hialuronic), ceramidele și acizii grași (care reînnoiesc bariera lipidică) sunt toți prietenoși cu pielea sensibilă. Ideea este să creezi un strat protector. Indiferent cât de atrăgător este un produs parfumat, renunță la el și pielea ta îți va mulțumi.

Ia lucrurile încet

Ingrediente active precum vitaminele C și A și retinolul pot crea probleme pielii sensibile dacă sunt utilizate fără precauție. Dar asta nu înseamnă să renunți complet la ele. Utilizează un nou produs treptat pentru a construi toleranța pielii. Alege o concentrație mai mică a ingredientului activ, utilizează o cantitate mică și aplică doar o dată la două sau trei zile cel mult. Pe măsură ce toleranța ta crește în timp, poți crește treptat frecvența aplicării.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân