Pielea sensibilă: 5 semne pe care să nu le neglijezi

Majoritatea oamenilor cred că pielea sensibilă este cea care se irită ușor. Dar ce nu se știe este faptul că anumite produse sau factori de mediu sensibilizează pielea.
  • Publicat:
Pielea sensibilă: 5 semne pe care să nu le neglijezi
Foto: pexels

Majoritatea oamenilor cred că pielea sensibilă este cea care se irită ușor. Dar ce nu se știe este faptul că anumite produse sau factori de mediu sensibilizează pielea, și astfel, apar erupții și prurit.

Pielea devine ternă, aspră, fermitatea ei scade, apar riduri fine, senzație de mâncărime și poate te întrebi de ce. Din diferite cauze, microbiomul pielii este afectat. Mai exact, acea barieră cutanată formată din bacterii prietenoase, care funcționează ca niște gardieni bine antrenați este în pericol. Atunci când trăim într-un mediu poluat, când purtăm un timp îndelungat mască, când e foarte frig sau foarte cald, acest microbiom este dezechilibrat și microbii patogeni câștigă teren. De exemplu, particulele fine de metale grele, nitrații, sulfații și hidrocarburile dau naștere la radicalii liberi, cei care activează receptorii responsabili de inflamații și declanșează răspunsul, adică iritații, mâncărimi, ten ternă și riduri premature. Toate aceste lucruri pot sensibiliza pielea.

Cine ne sensibilizează pielea?

Factorii favorizanți sunt la tot pasul, fie că ieșim sau nu din casă. Poluarea urbană duce la deteriorarea pielii și o face mai vulnerabilă, dar ei i se mai adaugă:

  • produsele cosmetice de calitate îndoielnică
  • substanțele chimice pe care le folosim în gospodărie
  • radicalii liberi
  • dieta, medicamentele
  • măștile medicale
  • temperaturile extreme
  • intervențiile estetice și cosmetice – bărbierit, loțiuni și creme AHA, loțiuni alcoolice concentrate, peelinguri sau laser.

5 simptome comune pentru pielea sensibilă

1. Pielea este reactivă

Vei observa că săpunurile, detergenții, parfumurile, unele produse de îngrijire a pielii și produsele de uz casnic îți pot face pielea să reacționeze – mâncărime, uscăciune sau înroșire. În plus, expunerea la frig, soare și vânt poate declanșa erupții.

2. Apare roșeața și dezvolți des erupții cutanate

Aceasta poate lua forma unei erupții cutanate, iritații, înroșire sau chiar vase de sânge dilatate. Uneori pot apărea chiar și scuame atunci când pielea este expusă la un factor declanșator. De obicei, roșeața va dispărea după îndepărtarea factorului iritant sau cu un tratament adecvat.

3. Pielea este mai uscată și deshidratată

Pielea uscată și pielea sensibilă pot merge mână în mână. Pot apărea zone cu prurit și uscăciune extremă. Probabil că vei avea mai multe probleme cu pielea uscată pe vreme rece și uscată, dar și în perioadele cu vânt. Folosirea unei creme hidratante blânde, dar bogată în ingrediente regenerante va fi de ajutor.

4. Tenul este tern

Atunci cand tenul este sensibilizat, vei remarca lipsa luminozității, apar cearcane, pungi sub ochi și zone decolorate pe ten. Astfel, pentru refacerea celulară, tenul are nevoie de odihnă, alimentație sănătoasă, hidratare și produse bogate în ingrediente specifice pentru a-i reda tenului strălucirea de care are nevoie.

5. Te arzi ușor de soare

Pielea ta sensibilă este mai susceptibilă la efectele nocive ale soarelui. Dacă pielea ta este deja iritată sau se descuamează, ai un risc și mai mare pentru arsură. Ar trebui să porți întotdeauna protecție solară când ești afară, în special pe față, indiferent de anotimp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Acneea pe spate: de ce apare?
Acneea pe spate: de ce apare?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân