Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană, încă incert pe fondul evaluării directivei privind tutunul

Snus-ul este un produs din tutun pentru uz oral interzis în Uniunea Europeană, încă din 1992, dar încă este folosit în Suedia, Elveția și Norvegia.
  • Publicat:
Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană, încă incert pe fondul evaluării directivei privind tutunul
Foto: shutterstock

Snus-ul este un produs din tutun pentru uz oral interzis în Uniunea Europeană, încă din 1992, dar încă este folosit în Suedia, Elveția și Norvegia. Purtătorul de cuvând al Comisiei Europene a spus pentru Euractiv că viitorul snus-ului suedez va fi decis pe baza evaluării în curs a directivei privind tutunul.

„Suedia a negociat o exceptare de la interdicție în cadrul negocierilor sale de aderare, cu condiția ca produsul să nu fie vândut în afara Suediei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Snus a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea și este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, țigările electronice sau săculeții cu nicotină, au apărut ca alternative la fumat și și-au găsit locul în directiva UE privind tutunul.

Întrebat dacă acesta ar putea fi și cazul snusului, oficialul Comisiei a spus: „În prezent evaluăm cadrul legislativ pentru controlul tutunului, care include Directiva 2014/40/UE privind produsele din tutun, Directiva 2003/33/CE privind publicitatea la tutun și alte politici legate de controlul tutunului în UE. Următorii pași în ceea ce privește Directiva privind produsele din tutun vor fi deciși pe baza rezultatelor evaluării”.

Suedia ar putea fi „prima țară fără fum”

Până în 2040, Uniunea Europeană își propune să aibă o „generație fără tutun”, misiunea fiind de a combate cancerul, fumatul fiind vinovat pentru 27% dintre toate tipurile de cancer.

În 2023, Suedia va deveni probabil prima țară din UE care va crea o generație „fără fum”, deoarece se preconizează că prevalența fumatului va scădea sub 5%.

Patrik Strömer, secretarul general al Asociației Suedeze a Producătorilor de Snus, a declarat pentru Euractiv că a fost creată o „situație unică” după interdicția UE, care ajută la compararea datelor de sănătate publică. El a atribuit, de asemenea, interdicția UE a consumului de snus „în principal lipsei de cunoștințe”.

„A fost ceva exotic sau o noutate și, fără tradiție în țările membre la acea vreme, era mai ușor să interzici produsul decât să afli mai multe. Există argumentul că „nu vrem mai multe produse de genul acesta”, lăsând de fapt 80 de milioane de fumători fără altă opțiune decât să renunțe sau să moară, dar este greu de recunoscut că ai făcut ceva greșit timp de zeci de ani”, a notat el.

Snus, interzis în UE, dar acceptat în State

Karl Fagerström, profesor asociat și cercetător pe tutun și nicotină, consideră că este „ciudat” că, folosind aceleași date, autoritățile sanitare din SUA au recunoscut snusul ca fiind mai puțin dăunător și l-au permis să intre pe piață, în timp ce UE l-a interzis.

„Cred că este ceva foarte emoțional. A existat o interdicție cu mult timp în urmă, acum aproape 30 de ani. Și cred că aici este multă psihologie. De asemenea, dacă ridici o interdicție, recunoști că ai greșit”, a spus el.

Dr. Fagerström s-a referit la datele OMS care arată, în opinia sa, că bărbații suedezi au cea mai scăzută rată a deceselor cauzate de fumat din UE.

„Rata deceselor suedeze cauzate de tutun este cu 40% mai mică decât media din UE”, a spus el.

Referindu-se la factorii de risc globali, el a remarcat că niciun deces în exces nu poate fi atribuit snusului suedez. În 2018, datele au arătat că Suedia a avut cea mai scăzută rată a cancerului pulmonar – factorul de risc numărul unu al fumatului – din UE. Însă europarlamentarul italian Alessandra Moretti (S&D) s-a referit la studii care arată că snusul este legat de alte boli.

„Snus probabil nu provoacă cancer pulmonar, dar este legat de multe alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și alte tipuri de cancer ale sistemului digestiv”, a spus ea pentru Euractiv Italia la sfârșitul anului 2022.

„Pentru a reduce numărul fumătorilor, nu trebuie să-i condamnăm la o altă dependență”, a adăugat ea.

La rândul său, doctorul Fagerström refuză acest argument, spunând că ratele cancerului oral sunt naturale în Suedia sau chiar „foarte scăzute în Suedia în comparație cu alte țări”.

„Din nou, acest lucru este cauzat de faptul că fumatul este un factor de risc pentru cancerele orale. Snusul suedez pare să nu fie un astfel de factor de risc”, a spus el. „Un lucru care ar trebui evitat este folosirea snus-ului în timpul sarcinii. Ca în cazul oricărui consum de droguri, nici nicotina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii”, a spus el.

Deși datele par contradictorii în această privință, Curtea de Justiție a UE a decis în mod clar că „produsele din tutun pentru uz oral rămân dăunătoare sănătății, creează dependență și atrag tinerii”.

„Atât din cauza potențialului considerabil de creștere pe piață […], cât și a introducerii unor medii fără fum, aceste produse sunt în mod special susceptibile să încurajeze persoanele care nu sunt încă consumatori de produse din tutun, în special tinerii, să devină consumatori. […] din cauza faptului că consumul lor este greu de observat”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân