Ce este fumul? Toti îl recunoaștem când îl vedem sau când îl mirosim. Dar cât de mult știm despre el?

Fumul este alcătuit dintr-un amestec complex de particule lichide și particule solide pe bază de carbon, inclusiv multe substanțe chimice nocive și potențial nocive.
  • Publicat:
Ce este fumul? Toti îl recunoaștem când îl vedem sau când îl mirosim. Dar cât de mult știm despre el?

Fumul este un tip specific de aerosol care conține produse secundare ale arderii. În termeni științifici, aerosolul este definit ca o suspensie de particule lichide și/sau solide într-un gaz. Norii, deodorantele de tip spray – chiar și aburul dintr-un ibric – toți sunt aerosoli. Deși orice fum este un aerosol, nu toți aerosolii sunt fum.

Fumul este alcătuit dintr-un amestec complex de particule lichide și particule solide pe bază de carbon, inclusiv multe substanțe chimice nocive și potențial nocive. De aceea fumatul este atât de dăunător. Fumul de la o țigară aprinsă conține peste 6.000 de compuși chimici diferiți, dintre care peste 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind dăunătoare sau potențial dăunătoare.

Nu există nicio îndoială: cea mai bună alegere pentru cei care fumează este să renunțe. Există, însă, și un număr semnificativ de fumători adulți care aleg să nu renunțe complet la tutun sau nicotină. Ceea ce pot să facă aceștia este să elimine fumul prin trecerea la produse fără fum, fundamentate științific, precum  produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă sau produsele orale moderne. Din exterior, utilizarea unor astfel de produse poate părea asemănătoare cu utilizarea țigărilor. Precum fumatul, utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul produce un aerosol care conține arome și nicotină. Diferența este rezultatul.

ce este fumul

Este dovedit științific faptul că, în aerosolii generați de către dispozitivele noastre, nivelurile substanțelor toxice din fumul de țigară sunt reduse în medie cu 95%. Este important să reținem că aceasta nu echivalează neapărat cu o reducere cu 95% a riscului. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri. Acest lucru înseamnă că, deși creează dependență și nu sunt lipsite de riscuri, alternativele fără fum pot fi o alegere mult mai bună pentru fumătorii adulți decât continuarea fumatului. Cu toate acestea cea mai bună alegere pe care o poate face orice fumător este să renunțe complet la TUTUN ȘI NICOTINĂ.

Articol susținut de Philip Morris România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being