Folosit frecvent în dieta mediteraneană, uleiul de măsline conține o mulțime de compuși care îl transformă într-un adevărat aliment-minune pentru sănătate. În plus, este extrem de versatil și poate fi folosit atât la gătit, cât și ca dip pentru pâine, legume sau biscuiți sărați.
Totuși, cei care doresc să se bucure de cele mai bune beneficii pentru sănătate din acest tip de ulei ar putea fi puțin derutați când ajung în fața rafturilor din supermarket. Asta pentru că există mai multe tipuri de ulei de măsline, fiecare cu un gust, o calitate și o utilizare diferită. În ciuda varietății, uleiul de măsline extravirgin este, în general, considerat cea mai bună opțiune, datorită calității superioare a măslinelor folosite, acidității scăzute și conținutului ridicat de antioxidanți.
Uleiul de măsline este extrem de bogat în acid oleic, un tip de grăsime mononesaturată, care reprezintă aproximativ 71% din conținutul total. Acest acid gras are un rol esențial în:
Un studiu publicat în revista PLOS One, care a analizat 45 de cercetări, a arătat că un consum ridicat de ulei de măsline este asociat cu un risc cu 31% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer. De asemenea, un alt studiu din International Journal of Molecular Sciences a evidențiat o legătură clară între consumul ridicat de ulei de măsline (mai ales extravirgin) și beneficii cognitive semnificative, inclusiv un risc redus de Alzheimer și alte forme de demență.
Citește și: Câte calorii are o lingură de ulei? Ce trebuie să știi despre consumul de uleiuri
Uleiul de măsline este o sursă bogată de antioxidanți. Doar o lingură furnizează aproximativ:
Vitamina E ajută la:
Vitamina K este esențială pentru:
Deși uleiul de măsline este bogat în calorii și grăsimi, atunci când este consumat în mod moderat și ca parte a unei diete echilibrate, poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase sau chiar la scăderea în greutate. Unele studii au arătat că persoanele care consumă ulei de măsline în mod regulat, ca parte a dietei mediteraneene, prezintă un risc mai scăzut de obezitate sau de a lua în greutate pe o perioadă de cinci ani.
Foto: shutterstock
Surse: