Alimentul-minune pentru sănătate. Ce ulei să folosești, de fapt, pentru a preveni cancerul și boala Alzheimer

Un ulei de gătit folosit zilnic ar putea oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva cancerului.
  • Publicat:
Alimentul-minune pentru sănătate. Ce ulei să folosești, de fapt, pentru a preveni cancerul și boala Alzheimer
Alimentul-minune pentru sănătate. Ce ulei să folosești pentru a preveni cancerul și boala Alzheimer

Folosit frecvent în dieta mediteraneană, uleiul de măsline conține o mulțime de compuși care îl transformă într-un adevărat aliment-minune pentru sănătate. În plus, este extrem de versatil și poate fi folosit atât la gătit, cât și ca dip pentru pâine, legume sau biscuiți sărați.

Totuși, cei care doresc să se bucure de cele mai bune beneficii pentru sănătate din acest tip de ulei ar putea fi puțin derutați când ajung în fața rafturilor din supermarket. Asta pentru că există mai multe tipuri de ulei de măsline, fiecare cu un gust, o calitate și o utilizare diferită. În ciuda varietății, uleiul de măsline extravirgin este, în general, considerat cea mai bună opțiune, datorită calității superioare a măslinelor folosite, acidității scăzute și conținutului ridicat de antioxidanți.

Uleiul de măsline: ce beneficii pentru sănătate are?

Acid oleic

Uleiul de măsline este extrem de bogat în acid oleic, un tip de grăsime mononesaturată, care reprezintă aproximativ 71% din conținutul total. Acest acid gras are un rol esențial în:

  • Reducerea inflamației din organism
  • Combaterea stresului oxidativ (care accelerează îmbătrânirea)
  • Scăderea riscului de boli inflamatorii cronice
  • Prevenirea cancerului și a bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența și Alzheimer

Un studiu publicat în revista PLOS One, care a analizat 45 de cercetări, a arătat că un consum ridicat de ulei de măsline este asociat cu un risc cu 31% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer. De asemenea, un alt studiu din International Journal of Molecular Sciences a evidențiat o legătură clară între consumul ridicat de ulei de măsline (mai ales extravirgin) și beneficii cognitive semnificative, inclusiv un risc redus de Alzheimer și alte forme de demență.

Citește și: Câte calorii are o lingură de ulei? Ce trebuie să știi despre consumul de uleiuri

Antioxidanții, prezenți în uleiul de măsline

Uleiul de măsline este o sursă bogată de antioxidanți. Doar o lingură furnizează aproximativ:

  • 13% din doza zilnică recomandată de vitamina E
  • 13% din doza zilnică de vitamina K

Vitamina E ajută la:

  • Protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi
  • Menținerea sănătății ochilor și a pieleii

Vitamina K este esențială pentru:

  • Coagularea sângelui în cazul unei răni
  • Reglarea nivelului de calciu din organism
  • Prevenirea calcifierii vaselor de sânge și a arterelor
  • Menținerea sănătății oaselor

Menținerea greutății

Deși uleiul de măsline este bogat în calorii și grăsimi, atunci când este consumat în mod moderat și ca parte a unei diete echilibrate, poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase sau chiar la scăderea în greutate. Unele studii au arătat că persoanele care consumă ulei de măsline în mod regulat, ca parte a dietei mediteraneene, prezintă un risc mai scăzut de obezitate sau de a lua în greutate pe o perioadă de cinci ani.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult