4 trucuri de alungat tristețea

Tristețea are puterea să ne acapareze uneori.
  • Publicat:
4 trucuri de alungat tristețea

Tristețea, deși te poate învălui rapid, poate fi depășită. Important este să înțelegi că e normal să o simți din când în când, dar să și cauți care sunt cauzele ei și să o iei în serios, atunci când devine mult prea prezentă în viața ta. Pentru că atunci poate deveni periculoasă pentru echilibrul tău mintal.   

E important să știi că tristețea e temporară

Odată ce reușești să înțelegi că starea de tristețe nu este permamentă, îți vine mai ușor să nu te lași copleșit de ea. Tristețea poate rămâne cu tine o perioadă, însă este important să știi că în cele din urmă va dispărea, că e o stare temporară.
Tristețea (blues) trebuie să fie diferențiată, totuși, de depresie, care se referă la incapacitatea de a mai funcționa la fel ca înainte prezentă pe o perioadă de mai multe săptămâni. Acesta ar putea fi un semn de depresie clinică, ceea ce înseamnă că este timpul să soliciți ajutor de la un specialist în sănătate mintală (psiholog sau psihiatru).

 

Nu te mai compara cu ceilalți

E posibil să ai în jurul tău mulți oameni optimiști și veseli. Și, uneori, în comparație cu ei, tu să pari mai trist sau mai pesimist. Să crezi că ai tu o problemă. Dar, de fapt, n-ai de unde să știi cum sunt acești oameni în intimitatea lor. Poate doar bravează! Sau, poate, își ascund tristețea prin umor și optimism. Se știe că umorul este cel mai la îndemână mecanism de apărare. Așadar, recadrează ceea ce vezi în jurul tău și înțelege că toți oamenii – chiar și cei a căror viață pare perfectă – au momente de tristețe. Aceasta este natura umană!

 

Fă o schimbare de mediu

Schimbarea mediului înconjurător ne poate schimba starea de spirit. Dacă ești la job și simți că te cuprinde tristețea, ieși la o plimbare scurtă. Încearcă să faci câteva exerciții de respirație și să-ți muți atenția de la tristețe la unele lucruri care-ți plac în exterior: poate să admiri un copac, o floare sau cerul senin.

Nu doar mediul înconjurător poate fi schimbat într-o astfel de situație, ci și cel mental! Gândește-te la ceva frumos, ceva ce îți aduce fericire, indiferent cât de simplu sau cât de prostesc sună: un film, o melodie, o persoană anume, o excursie.

Însă, dacă vezi că această stare persisită, încearcă să afli care sunt motivele pentru care te simți așa.

 

Nu te sfii în a cere ajutor, inclusiv specializat!

Profesorul budist tibetan Pema Chödrön a spus că întristarea are același gust pentru noi toți și cu siguranță așa este. Conectarea cu o altă persoană, care poate se luptă cu ceea ce ne luptăm și noi, te poate ajuta să realizezi că nu ești singur. Legătura cu altcineva poate fi realizată în cea mai simplă formă: un scurt e-mail, mesaj sau un comentariu de susținere pe rețelele sociale. Iar dacă simți că ai nevoie de un ajutor, cere-l prietenilor tăi. Iar dacă simți că aceste momente de tristețe se accentuează, nu te sfii să cer ajutor specializat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân