Aditivi alimentari de care să te ferești când faci următoarele cumpărături. Citește eticheta!

Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să citești eticheta, iar dacă produsul conține unul dintre acești aditivi, evită-l.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aditivi alimentari de care să te ferești când faci următoarele cumpărături. Citește eticheta!
Foto: shutterstock

S-a vorbit mult de-a lungul anilor despre alimentele procesate, în special despre cele care conțin aditivi. Organizația Mondială a Sănătății susține că aditivii sunt folosiți „pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor”. Deși dietele sănătoase exclud alimentele procesate, rămân câteva ingrediente procesate care pot fi consumate fără să-ți afecteze sănătatea, dar iată care sunt cele de care ar trebui să te ferești. Așadar, data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să citești eticheta, iar dacă produsul conține unul dintre acești aditivi, evită-l.

FDA notează că „orice substanță care este intenționat adăugată în mâncare” este considerat aditiv. Mai mult, FDA are un proces strict de evaluare a aditivilor alimentari, iar astfel se determină dacă sunt toxici sau siguri pentru a putea fi consumați.

Nitrații și nitriții

Deși mulți dintre nitrații pe care îi consumăm provin din plante, există dovezi care sugerează că nitrații și nitriții adăugați în carnea procesată sunt asociați anumitor tipuri de cancer, în special a celor care pot impacta stomacul și colonul. Se recomandă evitarea lor pentru a reduce riscul de cancer de colon.

Maltodextrina

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage o concluzie, de-a lungul anilor, acest aditiv a fost asociat întreruperii unui tract gastrointestinal sănătos. Maltodextrina este o substanță adăugată în mâncare pentru a îmbunătăți textura, savoarea și durata de viață la raft a alimentelor. Deși este considerată sigură, un studiu din 2018 realizat pe șoareci arată că această substanță poate crește numărul microbilor dăunători din tractul gastrointestinal și poate deteriora intestinele. De asemenea, ar putea duce la creșterea riscului de boală inflamatorie de colon.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân