Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ important din corp care face parte atât din sistemul digestiv cât și din cel endocrin al organismului.

Pancreasul este un organ important din corp care face parte atât din sistemul digestiv cât și din cel endocrin al organismului.

El este situat în abdomen, în spatele stomacului, și se întinde de la duoden și până la splină.

Acest organ măsoară între 12 și 15 centimetri și cântărește în jur de 70 de grame.

Organul funcționează ca o glandă și îndeplinește două funcții importante.

În primul rând, acesta este organul implicat în menținerea în limite normale a glicemiei. Aceasta se realizează prin secreția de către pancreas a doi hormoni, insulina și glucagonul.

Aceasta este funcția endocrină a pancreasului. Pancreasul endocrin reprezintă 1% din întregul organ.

Restul de 99% îl reprezintă pancreasul exocrin. Funcția exocrină face parte din digestie. Pe de o parte, pancreasul secretă bicarbonat care neutralizează acizii care vin dinspre stomac spre duoden.

Pe de altă parte, acest organ secretă enzime care contribuie la digestia carbohidraților, proteinelor și grăsimilor din alimente.

Inflamația pancreasului cauzată de alcool sau calculi biliari se numește pancreatită. O altă afecțiune în care este implicat pancreasul este diabetul, boală de care suferă 422 de milioane de persoane din întreaga lume.

Această boală cronică este corelată cu afectarea mecanismului insulinei, hormonul care reglează glicemia.

Pe lângă aceste afecțiuni, pancreasul poate fi afectat de apariția tumorilor, cele mai periculoase fiind cele maligne.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Algele Kelp: beneficii pentru sănătate
Algele Kelp: beneficii pentru sănătate