Cele mai bizare fobii ale oamenilor din întreaga lume

  • Publicat:
Cele mai bizare fobii ale oamenilor din întreaga lume
Sursa foto: shutterstock

Unele fobii, precum frica de înălțime sau frica de spații închise, sunt destul de cunoscute însă există alte fobii mai puțin obișnuite și care pot șoca realmente. Iată care sunt acestea!

Topul celor mai ciudate fobii din întreaga lume

Fobia este definită că fiind o stare patologică de neliniște, de frică irațională și obsedantă față de un lucru sau o situație care, de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol real.

În continuare, vei descoperi care sunt cele mai absurde și mai ridicole fobii de care, din păcate, suferă oameni din întreaga lume.

Spectrofobia sau teama privitului în oglindă

Spectrofobia este o temere morbidă pentru cei ce nu își pot privi propria reflexie în oglindă. Poate apărea în anumite situații din frica de a nu îți pierde conceptul de frumusețe despre sine sau din preconcepția față de anumite defecte (alunițe, semne distinctive, șamd) ce nu doresc a fi văzute.

Ablutofobia sau teama de face baie

Ablutofobia este teama anormală și persistentă a unei persoane de a intra în apă sau de a se lăsa atinsă de aceasta. Poate avea strânsă legătură cu un eveniment din trecut care presupune o trauma emoțională asociată cu îmbăierea. Și, mai important, nu este o temere despre apă în sine, ci mai degrabă despre procesul de spălare, de curățare a trupului. Apa în sine nu va deranja persoana în cauză dacă nu este folosită pentru curățare.

Heliofobia sau teama de lumina soarelui

Heliofobia reprezintă fobia celor ce se feresc de lumina solară și sunt preponderent numiți „păsări de noapte”. Fobia această bizară îi determină pe mulți dintre suferinzi să locuiască chiar în subsoluri sau pivnițe și să își ocupe anormal de mult timpul cu activități casnice. Filmele sau poveștile cu vampiri pot fi câteva dintre cauzele heliofobiei.

Dorafobia sau teamă de atingere a blănii

Dorafobia este frica patologică de a atinge blana sau pielea unor animale precum câinii, pisicile, iepurii sau vulpile. Această fobie nu este, însă, chiar atât de exagerată pentru suferinzi având în vedere că multe dintre animalele mai sus menționate pot fi purtătoare de paraziți ce se pot transmite și la om.

Pediofobia sau teama de păpuși

Pediofobia este o fobie extrem de des întâlnită în toată lumea și poate fi asociată cu diverse tipuri de păpuși: de la cele vechi, din porțelan până la cele moderne, cele care vorbesc. Cei de suferă de pediofobie nu doar că se tem de păpușile înfricoșătoare, ci și de cele cu chip prietenos.

Dromofobia sau teama de  a traversa strada

Cei care suferă de această fobie au o frică irațională de a trece stradă fiind convinși că, dacă o fac, li se va întâmpla ceva rău. Sunt oameni în general panicați la vederea drumurilor de orice fel, nu doar a străzilor circulabile din orașele mari, a autostrăzilor sau a căilor ferate. Cei cu dromofobie se tem să traverseze chiar și o intersecție pustie.

Deiphnophibia sau teama de a lua parte la adunări

Deiphhnofobia este teama bizară de a avea o conversație la o masă plină de oameni. Persoanele afectate evită pe cât posibil ieșirile la restaurant sau adunările aglomerate de sărbători sau orice altă celebrare, chiar și cinele cu familia și cu prietenii.

Chorofobia sau teama de a dansa

Dansul este o expresie a stării de bucurie și a energiei. Chorofobia reprezintă teama persistentă de a dansa, fie de unul singur sau în pereche. Cei care suferă de această fobie cred cu tărie despre sine că nu au chef să danseze sau că nu sunt pasionați când, de fapt, ei se tem.

Surse: athenacare.com, therecoveryvillage.com, couriermail.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân