Ce este acidul hialuronic și ce beneficii are pentru piele și articulații

Acidul hialuronic joacă un rol important în hidratarea pielii și în lubrifierea articulațiilor. Află mai multe despre acidul hialuronic, substanța produsă în mod natural de către corpul nostru!
  • Publicat:
Ce este acidul hialuronic și ce beneficii are pentru piele și articulații
Sursa foto: Shutterstock

Acidul hialuronic (HA) este o substanță produsă natural de corpul nostru și care are abilitatea de a atrage apa, ajutând în acest mod ca pielea să rămână permanent hidratată. Această substanță se poate găsi și sub formă sintetică, fiind de folos în injecțiile destinate buzelor, articulațiilor sau genunchilor.

Injecțiile cu acidul hialuronic sunt bine cunoscute pentru abilitățile lor de estompare a ridurilor, liniilor fine și a tot ce înseamnă semne apărute din cauza îmbătrânirii pielii. Mai mult de atât, acestea contribuie la mărirea volumului buzelor.

Cum funcționează acidul hialuronic?

Corpul uman folosește acidul hialuronic pentru a hidrata, lubrifia și vindeca întregul corp. Acesta se găsește în țesutul conjunctiv, piele, oase, cartilaj și articulații.

Beneficiile acidului hialuronic în volumizarea buzelor

Precum alte tipuri de fillere dermale, acidul hialuronic este folosit de către medicii esteticieni pentru a mări volumul buzelor. Injectarea cu acid hialuronic poate oferi diverse beneficii precum:

  • Buze pline

Atunci când această procedură de umplere a buzelor cu acid hialuronic este concepută de către un specialist, buzele tale vor căpăta un aspect mai voluminos și mult mai hidratat. Tot prin această procedură se pot îmbunătăți marginile din jurul buzelor, pentru a reda un aspect uniform.

  • Reducerea ridurilor

Acidul hialuronic contribuie la reducerea liniilor fine și a ridurilor din jurul gurii. Mai mult de atât, poate îmbunătăți aspectul zâmbetului.

  • Rezultate imediate

Tratamentele cu acid hialuronic sunt foarte apreciate de către persoanele care caută rezultate imediate. Acestea oferă garantat rezultate imediate, care apar odată ce tratamentul a fost finalizat.

Prețul pentru o astfel de procedură de umplere a buzelor cu acid hialuronic variază între 220 și 350 de euro/1 ml.

Beneficiile acidului hialuronic pentru articulații

Acidul hialuronic este găsit natural în diferite părți ale corpului, precum:

  • Piele și mucoase

Aproximativ jumătate din întreaga cantitate de acid hialuronic găsită în corpul uman se află în piele și mucoase. Prin reținerea apei, acidul hialuronic contribuie la o mai bună elasticitate a pielii.

  • Articulații

Pe lângă concentrația de acid hialuronic, articulațiile conțin și lichid sinovial cu ajutorul căruia se creează un strat neted. Acest strat este de mare folos în reducerea acțiunii de frecare a articulațiilor, prevenind astfel uzura și ținând la distanță durerea.

  • Discuri intervertebrale

În cazul discurilor intervertebrale, acidul hialuronic are rolul de a amortiza și a le proteja împotriva impactului sau presiunii.

  • Ochi

Ochiul prezintă o concentrație de 98% apă, iar restul de 2% este reprezentat de acidul hialuronic. Contribuția acidului hialuronic în componența ochiului este de a-l face stabil pe de-o parte și elastic pe de altă parte.

În cazul în care apar răni sau inflamații, nivelul de acid hialuronic din corp scade, iar injecțiile sunt de mare ajutor pentru a compensa cantitatea de acid pierdută.

Beneficiile acidului hialuronic pentru genunchi (tratarea artrozei)

Acidul hialuronic reprezintă o parte importantă din compoziția lichidului sinovial. Articulațiile afectate de artroză prezintă o cantitate mai mică de acid hialuronic. Astfel, în cazul pacienților cu artroză pot fi recomandate injecțiile cu acid hialuronic. Pe lângă acest aspect, acidul hialuronic oferă și beneficii precum:

  • Lubrifiere – acidul hialuronic ajută la atenuarea impactului frecării articulațiilor. Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt recomandate o dată la 6 luni sau o dată pe an, în funcție de indicația medicului.
  • Absorbția șocurilor – lichidul sinovial are rolul de a estompa șocurile resimțite la nivelul articulațiilor. În cazul în care meniscurile sunt degenerate din cauza artrozei, infiltrațiile cu acid hialuronic sunt esențială.
  • Stimulează celula producătoare de cartilaj – acidul hialuronic stimulează producția de celule care ajută la formarea cartilajului.

Prețul pentru infiltrațiile cu acid hialuronic în tratarea artrozei variază între 800 și 900 de lei.

Este acidul hialuronic benefic pentru estomparea cearcănelor?

Cearcănele de sub ochi reprezintă o corvoadă. Apar rapid, iar procesul de estompare a acestora poate fi destul de dificil sau costisitor. Pentru a scăpa de aceste pete pigmentare de sub ochi, mulți oameni recurg la proceduri precum injectările cu acid hialuronic. Cu toate că sunt destul de costisitoare, aceste proceduri oferă rezultate imediate și te pot scăpa de aspectul neplăcut al cearcănelor pentru o perioadă mai lungă.

Ce cauzează apariția cearcănelor de sub ochi?

  • Lipsa somnului
  • Deshidratarea
  • Alergiile
  • Probleme de pigmentare
  • Expunerea neprotejată la soare
  • Factori genetici

V-ați întrebat vreodată dacă este bun sau nu acidul hialuronic pentru estomparea cearcănelor? Răspunsul este da. Mai mult, poate ajuta la diminuarea aspectului înroșit al tenului sau a dermatitei.

Acidul hialuronic se găsește sub formă de cremă sau ser, pentru a fi aplicat direct pe suprafața pielii, dar și sub formă injectabilă în cazul în care optați pentru proceduri noninvazive de injectare a anumitor zone. Rezultatele injectărilor cu acid hialuronic sunt imediate și persistă între 9 și 12 luni.

În ceea ce privește prețul acestei proceduri, acesta variază între 260 și 300 de euro/1 ml.

Surse:

Healthline, Orthopaedic Institute of Henderson, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân