Transferul de blastocist, pas cu pas. Care sunt etapele și ce se întâmplă în primele 9 zile după embriotransfer

Transferul de blastocist, pas cu pas. Care sunt etapele și ce se întâmplă în primele 9 zile după embriotransfer
Sursa foto: Shutterstock

Blastocistul este considerat a fi o etapă specială în dezvoltarea embrionului, pentru că nu toți ajung ajung în acest stadiu. În stadiile inițiale ale embrionului, toată energia și substanțele chimice necesare pentru diviziunea celulară sunt furnizate de mamă. După ce a avut loc fertilizarea, embrionul de 3 sau 4 zile trebuie să-și activeze propriile gene, acea combinație unică între genele de la mamă și cele de la tată.

Transferul de blastocist în fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică în care un embrion este dezvoltat în laborator timp de 5 zile după fertilizare, înainte de a fi transferat în uter. Embrionul câștigă multe celule ca urmare a dezvoltării timp de atâtea zile. Embrionii dezvoltați timp de 5-6 zile se numesc blastociști și sunt mult mai avansați decât cei dezvoltați timp de doar trei zile.

Embrionii care supraviețuiesc timp de 5 zile sunt mai predispuși să producă o sarcină. Acest lucru permite embriologilor să selecteze din embrionii mai avansați pe cel/cei cu un potențial mai bun de implantare și pe acela/aceia să îl/îi transfere.

Ciclu FIV cu transfer de blastociști

Inducerea ovulației

În timpul unui ciclu menstrual tipic, ovarele eliberează un ovul în fiecare lună. În vederea pregătirii pentru FIV, se vor administra zilnic medicamente pentru fertilitate (gonadotropine) pentru a stimula ovarele să matureze mai multe ovule.

Dacă vor fi maturate mai multe ovule, în mod firesc vor putea fi recoltate mai multe și, desigur, utilizate mai multe. Cel mai adesea, acest lucru crește șansele de fertilizare și, în cele din urmă, de obținere a unei sarcini.

Prelevarea de ovocite

Atunci când ovulele (cunoscute și sub numele de ovocite) sunt maturate, sub sedare ușoară, supravegheată de un anestezist, ele vor fi prelevate. Sub ghidaj ecografic, medicul va extrage ovocitele din ovare, cu un ac, trecând prin peretele vaginului.

Acestea vor fi apoi depozitate într-o cultură specială, în incubatoare, în laboratorul de embriologie.

Fertilizarea în laborator

Ovocitele prelevate ajung în laboratorul de embriologie, unde sunt analizate din punctul de vedere al maturității lor, și plasate într-un incubator care are un mediu similar cu cel din interiorul corpului. Apoi, sperma partenerului este combinată cu ovulele și fertilizarea are loc în mod natural.

În situațiile în care numărul de spermatozoizi sau motilitatea (mișcarea) lor este scăzută, se injectează câte un singur spermatozoid în câte un ovul, procedură numită ICSI (injecție intracitoplasmatică). Odată ce ovulul și spermatozoizii sunt combinați, sunt necesare circa 18 ore pentru a determina dacă a avut loc fertilizarea și de alte 2 până la 4 zile pentru a stabili dacă embrionul se dezvoltă în mod optim.

Cel mai adesea, embrionii rămân în laborator pentru o perioadă totală de cinci zile. Adică până la stadiul de blastocist.

Transferul blastociștilor

În pregătirea pentru transfer, medicul discută despre numărul și calitatea embrionilor obținuți. Gradația este un instrument pe care medicii și embriologii îl folosesc pentru a determina ce embrioni să transfere și când.

Transferul de blastocist este o tehnică simplă, iar anestezia sau sedarea este rareori necesară. Cu ajutorul unui cateter lung și subțire care trece prin colul uterin, este eliberat în uter blastocistul împreună cu o cantitate mică de lichid.

Potrivit protocolului, se efectuează simultan o ecografie abdominală pentru a se asigura plasarea optimă în uter.

Ce se întâmplă după transferul de blastocist, pe zile

După finalizarea transferului de embrion blastocist, este nevoie de aproximativ 9 zile pentru a putea fi detectată o sarcină. Iată ce se întâmplă cu embrionul în zilele de după transfer:

  • Ziua 1: Blastocistul începe să eclozeze din cochilia sa.
  • Ziua 2: Blastocistul continuă să eclozeze din cochilie și începe să se atașeze de uter.
  • Ziua 3: Blastocistul se fixează mai adânc în mucoasa uterină si începe implantarea.
  • Ziua 4: Implantarea continuă.
  • Ziua 5: Implantarea este completă. Celulele care vor deveni în cele din urmă placentă și făt au început să se dezvolte.
  • Ziua 6: Gonadotropina corionică umană (hCG), hormonul care semnalează o sarcină în curs de dezvoltare, începe să intre în fluxul sanguin.
  • Zilele 7 și 8: Dezvoltarea fătului continuă și hCG continuă să fie secretată.
  • Ziua 9: Nivelurile de hCG sunt acum suficient de ridicate în sângele matern pentru a detecta o sarcină cu ajutorul unui test de sânge.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân