Dr. Octavian Popescu: Hemoroizii pot fi tratați fără operație

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, răspunde la o întrebare frecvent adresată de pacienți: pot fi hemoroizii vindecați fără operație?

Hemoroizii sunt în continuare un subiect tabu pentru majoritatea oamenilor. Din păcate, doar 20% dintre pacienții care suferă de boală hemoroidală se adresează medicului proctolog pentru un tratament care să le aline suferința. Iar mulți dintre ei ajung la medic în stadii avansate, când operația este singura soluție. 

Trebuie să știți însă că hemoroizii aflați în stadii incipiente nu trebuie neapărat operați. Simptomele pot fi ameliorate sau chiar eliminate complet dacă ținem cont de anumite sfaturi.

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery, a vorbit pe larg în video despre aceste metode care pot atenua sau chiar elimina simptomele bolii hemoroidale, fără operație.

Pentru a nu ajunge la operație, este foarte important să evităm constipația, pentru că aceasta favorizează creșterea hemoroizilor.

În acest scop este indicat să consumăm multe lichide (minimum 2 litri zilnic), fructe și legume, cel puțin 30 de grame de fibre alimentare (nuci, fasole, fulgi de ovăz, pâine din tărâțe integrale, tărâțe de psyllium).

Hemoroizii crescuți în dimensiuni sunt acoperiți de o mucoasă care secretă un lichid iritant pentru zona din jurul anusului. Tărâțele de psyllium atenuează acest efect agresiv și astfel dispar simptomele deranjante, respectiv mâncărimile anale și usturimea.

O altă măsură pentru a preveni constipația este evitarea statului pe vasul de toaletă mai mult decât este necesar. În caz contrar, crește presiunea în zona anală și hemoroizii se vor mări.

De asemenea, evitați folosirea hârtiei igienice pentru igiena locală, pentru că hemoroizii se pot irita și mai tare. Este indicat dușul sau bideul și tamponarea – nu ștergerea – zonei anale cu un prosop moale.

Sub nicio formă nu folosiți șervețele umede în zona anusului, deoarece conțin substanțe toxice pentru pielea deja inflamată din zona anusului și agravează hemoroizii.

Pentru a ușura eliminarea scaunului poate fi utilă folosirea unei scărițe când suntem așezați pe vasul de toaletă, astfel încât genunchii să fie situați la nivelul pieptului, formându-se în acest mod un unghi de 45-60 de grade prin care musculatura pelvisului se va relaxa.

Mai multe informații puteți afla din intervenția video a medicului Octavian Popescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult