Diana Stănculeanu: teama de război – când e nevoie de psihoterapeut?

Teama de război poate fi înlăturată cu ajutorul unui psihoterapeut

Teama de război poate fi uneori atât de copleșitoare, încât poate fi ameliorată sau înlăturată cu ajutorul unui psihoterapeut. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat când e nevoie să mergem la un specialist pentru a ne ajuta să ameliorăm teama de război!

În cazul persoanelor care erau „prietene” cu anxietatea dinaintea războiului, această nouă situație grea de viață poate fi picătura care să umple paharul și atunci e posibil să fie nevoie să ajungă la psiholog. Însă, și pentru ceilalți, în cazul în care acest război se prelungește sau situația escaladează în scenarii din ce în ce mai grele, e nevoie să fim atenți la câteva aspecte.

Să fim atenți la rutinele biologice! În czul în care somnul sau felul în care mă alimentez au de suferit, acesta este un prim semn că organismul meu nu se mai poate regla singur. Atunci când vorbim de un somn cu dificultate preuepune că eu mai degrabă am insomnii, decât mă odihnesc, sau am o calitate foarte proastă a somnului – mă trezesc din jumătate în jumătate de oră sau am acele insomnii de răsărit – mă trezesc la 3,4 dimineața și nu mai reușesc să adorm. Sau aș dormi ziua ca un mecansim de a evita realitatea și ceea ce mi se întâmplă. În ceea ce privește alimentația, o dovadă a lipsei autoreglării poate fi ronțăiala continuă sau, din contră, lipsa poftei de mâncare. Și se întâmplă acest lucru tocmai pentru că hrana este atât de strâns legată în creierul nostru primitiv emțional cu starea de siguranță și de protecție. Studiile spun că strămoșii noștri când își așezau vatra tribului, deci considerau că au găsit un loc de siguranță, puneau masa și mâncau, celebrând astfel siguranța. Noi facem același lucru, însă invers. Începem să mâncăm ca să ajungem să ne simțim din nou în siguranță.

Un alt semnal care ne-ar putea îngrijora ține de lipsa noastră de energie pentru acele lucruri care înainte îmi făceau plăcere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Ce nevoi are o mamă după o naștere
Ce nevoi are o mamă după o naștere