CSID.RO Live 28 octombrie, 18.15: despre imunitate, vaccin anti-COVID la copii, booster și stresul pandemiei

În emisiunea CSID.RO Live din 28 octombrie, de la 18.15, temele de discuție vor fi despre imunitatea la copii în sezonul rece, vaccinul anti-COVID la copii, importanța boosterului și cum gestionăm stresul pandemiei.

Invitații emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, sunt:

  • Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie
  • Dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase, Sanador
  • Prof. univ. dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie, Universitatea din Pittsburgh
  • Simona Preda, psihoterapeut

Dr. Valeria Herdea: Iresponsabilitatea adulților față de proprii copii nu o pot înțelege

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie: Avem, în cabinetele medicilor de familie, pacienți, din 2 în 2 metri, îi ținem la consultații, încercăm să fie fiecare cameră dezinfectată. Patologia noastră nu e doar pacientul cu COVID, asistăm la acutizări ale bolilor cronice: astm, diabet.

Trebuie sa scădem transmisibilitatea bolii.

Iresponsabilitatea adulților față de propriii copii nu o pot înțelege. Libertatea lor se termină unde începe libertatea mea. Noi stăm și ne dezinfectăm și pacientul nici măcar nu vine testat, dacă tot nu s-a vaccinat.

Vaccinul anti-COVID nu provoacă infertilitate, amintește dr. Valeria Herdea, spunând că sunt studii clare care au dovedit acest lucru.

Dacă stai să pui în balanță între boală și între vaccinare, nu trebuie să ne gândim foarte mult și să alegem sănătatea.

Dr. Andrei Rogoz: Testarea anticorpilor nu este foarte utilă înainte de doza a treia

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase, Sanador: A treia doză poate fi considerată o doză suplimentară pentru cei care au făcut 2 doze sau un rapel la persoane care au finalizat o schemă completă, scopul fiind de a recrește nivelul de protecție față de infecție. Se consideră că primele 2 doze asigură o protecție în fața formelor grave, dar pentru a ne proteja de infectare se recomandă și această doză.

Testarea anticorpilor nu este foarte utilă înainte de doza a treia.

Cei care avut boala recent și au făcut și vaccinul pot face a treia doză, dar momentan nu e o categorie de persoane cărora le e recomandat special. Aceste persoane sunt în situația cea mai bună, sunt cele mai puține reinfecții.

În măsura în care la momentul acesta e o cerere mare pentru vaccinare, prioritatea ar fi persoanele care nu și-au făcut deloc vaccinul, apoi cele care au făcut schema completă în urmă cu cel puțin 6 luni și apoi persoanele care au făcut vaccinul și boala.

Prof. Cristian Apetrei: Imunitatea de turmă apare când vom putea opri transmisibilitatea virusului

Prof. univ. dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie, Universitatea din Pittsburgh: Acum toată lumea vede pe cineva care a fost bolnav de COVID. În urmă cu un an, situația era altfel. Acum am determinat că există, acum am determinat și că este grav, așa că trebuie să ne gândim să facem vaccinarea.

Imunitatea de turmă apare când vom putea opri transmisibilitatea virusului. Interesul nostru e să ne vaccinam cât mai repede pentru a opri posibilitatea virusului ca acesta să se modifice.

Răspunsurile imune induse de a treia doză sunt foarte potente, vom avea o circulație limitată a virusului.

Dacă un copil a făcut hepatita A, nu mai face hepatită niciodată. Dacă un copil face infecție cu un virus normal, acela nu trece în sânge, imunitatea este de scurtă durată. Interesul nostru în momentul de față este să avem o a treia doză ca sa limităm efectele nedorite ale bolii.

Un psihic bun ne ajută să luptăm cu boala

Un bun psihic ne ajută cel mai bine să luptăm cu boala. Nu putem modela stresul. Cu 30% mai multă boală psihică există în urma pandemiei.

Cea mai gravă complicație a faptului că copiii stau acasă este faptul că sunt scoși din relațiile lor sociale, ceea ce are un impact major asupra depresiei la copii.

Un lucru bun, potrivit unui studiu, este că pandemia a redus numărul de sinucideri, e caracteristic pentru situațiile de criză.

Psihoterapeut, despre efectele pandemiei: Partea de relații este cam cea mai mare pierdere

Simona Preda, psihoterapeut: Am avut mulți clienți care au trecut prin boală, iar asta este o zonă din stres, în al doilea rând nu mai avem control, nu mai avem autonomie, nu știm ce va fi mâine, ce restricții se mai pun. La nivel emoțional se întâmplă multe provocări. Partea de relații este cam cea mai mare pierdere, cam cel mai mare stres. Relațiile noastre sunt cea mai mare sursă de endorfine, substanțe care ne provoacă starea de fericire.

De asemenea, este un stres mental: știrile pe care le privim, discuțiile cu prietenii despre pandemie nu ne fac bine.

Prima etapă de doliu este negarea. Dacă nu ne putem lua adio de la cei dragi sau să fim alături de familia care suferă, e posibil să ne fie un pic mai greu, să trecem prin tristețe, prin furie și să rămânem puțin blocați în negare.

În momentul în care respirăm mai lent și mai profund, creierul primește mesajul că suntem în siguranță și ne calmăm.

Recomand oamenilor să se îndrepte către relațiile din viața lor, e o zonă foarte importantă în această perioadă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Andrei Rogoz - Medic specialist boli infecțioase
Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. "De aproape 10 ani, lucrez în cadrul secției de Terapie Intensivă Adulți a INBI Matei Bals, că medic de Boli Infecțioase, inițial că rezident, apoi că medic specialist. E o secție de dimensiuni ...
citește mai mult
Dr. Simona Preda - Psihoterapeut integrativ
Simona Preda este Psiholog, Psihoterapeut Integrativ Autonom, acreditat de COPSI, formator în cadrul ARPI, Certificat European și de către Colegiul Psihologilor. Pasiunea pe care a avut-o încă din liceu pentru psihologie și-a urmat calea prin facultate, apoi s-a șlefuit frumos cu formarea ...
citește mai mult
Dr. Valeria Herdea - Medic de familie
Dr. Herdea Valeria medic primar, medicină generală și medicină de familie - profil pediatrie și Vicepreşedintele Colegiului Medicilor. În cadrul C.M.I. Dr. Herdea Valeria lucrează Dna. Dr. Herdea Valeria , Dna. Dr. Comnea (Herdea) Laura alături de Dna. Asistență Stoica Daniela. Alături ...
citește mai mult
Prof. dr. Cristian Apetrei - Profesor de boli infecțioase și microbiologie
Domnul Profesor Dr. Cristian Apetrei este absolvent al Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, promoția 1990. Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Statele Unite ale Americii, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Profesor de boli infecțioase și microbiologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult