Cum să scapi de stres: 5 soluţii imbatabile

Stresul este boala secolului şi nu există mulţi oameni care să nu fie afectaţi de efectele lui devastatoare. Dar dacă ţi-am spune că există cîteva soluţii pe cât de simple pe atât de eficiente?
  • Publicat:
Cum să scapi de stres: 5 soluţii imbatabile

Stresul zilnic de la birou şi agitaţia cotidiană te fac să te simţi din ce în ce mai obosită şi presată de probleme mărunte. Şi cum vacanţa pare destul de departe, iar atunci când vine trece fără să o simţi, ia o pauză şi învaţă să te bucuri de timpul tău liber. Şi dacă nu ştii cum să faci asta, îţi sugerăm noi câteva trucuri simple. Ce-ar fi dacă le-ai aplica, măcar din când în când?

 

Respectă-ţi weekendul

Măcar cele două zile pe săptămână ar trebui să fie numai pentru tine. Nu-ţi mai lua de lucru acasă. Citeşte cartea aceea pe care ai început-o acum o sută de ani şi nu ai reuşit încă să treci de pagina zece din lipsă de timp. Ieşi în parc cu rolele sau bicicleta, mergi să vezi un film. (la cinematograf, nu acasă în faţa laptopului) Nici o ieşire cu prietenii nu sună rău deloc, cu condiţia să nu exagerezi cu timpul petrecut cu ei. (nopţile pierdute sunt foarte greu de recuperat) În plus, obişnuieşte-te să leneveşti ceva mai mult în pat sâmbătă dimineaţa, în loc să faci curse nîncetate prin casă cu aspiratorul, sau să muţi tonele de dosare de la birou dintr-o parte în alta. Ai două zile la dispoziţie pentru asta, aşa că, ce rost are să te grăbeşti?

Fără computer acasă

Nu putem să-ţi cerem pur şi simplu să renunţi la computerul de acasă, deşi ar fi o soluţie – minune pentru relaxarea ta. Dar ce ai spune dacă ai închide computerul la un sfert de oră după ce l-ai deschis? În 15 minute ar trebui să termini de verificat mailurile. Uită de prostul obicei de a sta cu prietenii ore întregi pe messenger. Mai bine dă-le întâlnire în oraş şi vei împuşca doi iepuri dintr-o dată: vei ieşi din casă şi atmosfera de la un pahar de vorbă cu prietenii, în faţa unui vin bun, nu se compară cu niciun chat room din lume. Ţi se pare imposibil să trăieşti fără calculator? Adu-ţi aminte de vremea când conexiunea era de ordinul bytes-lor, iar internetul pica imediat după ce terminai de citit două mailuri.

Renunţă la televizor măcar în cursul săptămânii

Ţi se pare că viaţa ta este atât de agitată încât seara când ajungi acasă tot ce poţi face este să stai inertă în faţa televizorului zapând absentă sau urmărind vreun film prost? Imaginează-ţi că „minunata cutie“ este stricată în timpul săptămânii, dacă nu poţi pur şi simplu să o ignori. Mai ales că după cel puţin opt ore petrecute la birou în faţa calculatorului, încă două în faţa televizotului sunt o adevărată pacoste pentru sănătatea ta. Cu timpul câştigat poţi face o mulţime de lucruri. Începând de la o baie lungă şi relaxantă până la telefoane date celor dragi cu care nu mai apuci să vorbeşti cu săptămânile. Sau, dacă mai ai un rest de energie, încearcă să-ţi foloseşti timpul pentru vreunul dintre hobby-urile pe care le-ai neglijat, evident, tot din lipsă de vreme.

Detaşează-te de tumultul cotidian

Şi asta nu înseamnă musai să te izolezi în vârf de munte unde să nu vezi picior de om. (deşi, uneori, nu ţi se pare deloc o idee proastă) Ai putea să renunţi măcar pentru o vreme la jurnalele de ştiri urmărite seară de seară cu religiozitate. (evident, şi la seria de lamentări care le urmează despre nenorocirile care se petrec în fiecare zi în jurul tău) Dacă ţi se pare că nu ai cum să trăieşti fără să ştii ce s-a mai întâmplat în lume, cumpără-ţi un ziar în fiecare zi şi, dimineaţa, când îţi bei cafeaua, află din el subiectele cele mai importante de pe agenda zilnică. În plus, încearcă să-ţi formezi propriul tău univers şi înconjoară-te, măcar câteva zile pe săptămână, numai de oameni şi lucruri dragi ţie.

Nu formula propoziţii negative timp de 24 de ore

Un exerciţiu util pe care ulterior îl poţi extinde ca timp. Exclude din discursul tău zilnic propoziţiile de genul: „nu cred că este o idee bună“ sau „nu am chef de asta“ şi înlocuieşte-le cu formulări pozitive. Pentru că, de cele mai multe ori, optimismul este reţeta succesului şi a confortului personal. Lipsa de conflicte de orice fel îţi măreşte şi eficienţa la birou şi te face şi o persoană plăcută, motiv pentru care prietenii îţi vor fi mereu în preajmă şi te vor ajuta să te simţi răfăţată în fiecare zi.

Foto: pixabay.com

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Quiz: Ce relatie ai cu banii?
Quiz: Ce relatie ai cu banii?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”