Cum se manifestă afecţiunea stranie care îi face pe oameni să creadă că au murit

Pacienţii cu sindromul Cotard consideră că nu există sau că sunt morţi. Afecţiunea este atât de rară, încât nu există estimări ale numărului de persoane afectate.
  • Publicat:
Cum se manifestă afecţiunea stranie care îi face pe oameni să creadă că au murit

Procesul neurologic din spatele afecţiunii Cotard este foarte puţin înţeles de către specialişti, dar există anumite cazuri care au fost documentate în amănunt, unde pacienţii cred că au murit sau că au încetat să existe.

Pacienţii cu sindromul Cotard consideră că nu există sau că sunt morţi. Cunoscută şi ca iluzia Cotard, afecţiunea este atât de rară, încât nu există estimări ale numărului de persoane afectate, scrie Descoperă.

Esme Weijung Wang a dezvoltat afecţiunea brusc, în 2013. Printre primele semne se numără inconsecvenţa şi pierderea contactului cu realitatea. 

Anxietatea şi pierderea cunoştinţei, simptome ale sindromului Cotard

După mai multe investigaţii, simptomele sale au avansat, iar în timpul unui zbor spre San Francisco, Wang şi-a pierdut cunoştinţa de mai multe ori în decursul unei ore. Wang era sigură că a murit în timpul zborului, după acesta ea trăind într-o branşă dintre viaţă şi moarte, care i-ar fi provocat pierderea memoriei.

„Eram convinsă că am murit în timpul acelui zbor, că eram în viaţa de apoi şi nu am realizat acest lucru până atunci”, a declarat Wang. „Acesta a fost doar începutul a ceea ce eu eram convinsă că este moartea. Nu eram supărată din această cauză, deoarece credeam că pot face din nou anumite lucruri din viaţa mea pentru a le face mai bine”, adaugă femeia.

Simptomele precum anxietatea şi pierderea cunoştinţei sunt comune în cazul persoanelor afectate de sindromul Cotard, însă iluziile sunt diferite în funcţie de pacient.

Într-o carte din 1996, capitolul „Un mix între viaţă şi moarte: Studiu de Caz al iluziei Cotard”, boala era explicată astfel:

„Simptomele pacientului au apărut în contextul unui sentiment general al irealităţii şi al morţii. În ianuarie 1990, după ce a fost externat din spitalul din Edinburgh, mama sa l-a dus în Africa de Sud. Băiatul era convins că a fost dus în Iad şi că a murit de septicemie sau din cauza unei supradoze. Acesta credea că a împrumutat spiritul mamei sale pentru a-i arăta Iadul”.

Deşi au fost câteva cazuri documentate despre persoanele cu afecţiunea Cotard, neurologii şi psihologii ştiu foarte puţine detalii despre afecţiune. Conform unui studiu de caz din 2013, persoanele afectate de sindrom aveau o activitate mai scăzută în zona creierului care este asociată conştientizării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”