Cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse umedă sau seacă

Remedii naturale pentru tuse • Diferența dintre tusea seacă și tusea umedă • Cum poate fi prevenită tusea • Când mergem la medic
  • Publicat:
Cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse umedă sau seacă
Foto: Shutterstock

În sezonul rece, tusea este printre cele mai frecvente simptome. Fie că prevesteşte o răceală sau gripa, tusea poate cauza probleme dacă nu este tratată la timp. De asemenea, tusea poate fi evitată prin luarea unor măsuri simple, precum renunţarea la fumat sau evitarea spaţiilor aglomerate şi spălatul frecvent pe mâini, care reudc riscul de contractare a virozelor respiratorii.

Află mai joscare sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse, pe care le putem lua fără prescripţie medicală.

Tipuri de tuse: umedă, seacă, mixtă

Tusea poate fi: umedă (cu expectoraţie), seacă (fără expectoraţie) şi mixtă.

  • Tusea umedă este o tuse „din piept” şi apare ca un mecanism reflex de expulzare a factorilor iritativi printr-o secreţie abundentă de mucus. Se întâlneşte frecvent în bolile inflamatorii (astm, sinuzite recurente, BPOC, insuficienţă cardiacă).
  • Tusea seacă este o tuse „din gât”, iritantă şi fără mucozităţi, ce trebuie calmată şi încurajată, nu inhibată. Se întâlneşte în alergii, TBC, afecţiuni ORL sau cardiace, carenţe cronice de fier.
  • Tusea mixtă apare ca o consecinţă a unui tratament incomplet, în diverse stadii ale vindecării.

Ce complicaţii poate favoriza tusea netratată

De cele mai multe ori, tusea trece de la sine în decursul a 7-14 zile, dar sunt şi situaţii când pot apărea complicaţii, precum:

  • oboseală
  • ameţeală
  • dureri de cap
  • dureri intercostale

Dacă tusea ascunde o afecţiune mai severă, este foarte posibil ca aceasta să persiste şi să fie însoţită şi de alte simptome. Prin urmare, dacă tusea se agravează, mergeţi la medic pentru un consult de specialitate.

Remedii naturale pentru tuse seacă

  1. Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. Se recomandă sirop din extract de cimbrisor, sirop de ridiche neagră cu miere, grindelia, ceai scai vânăt
  2. Sunt preferate dezinfectantele locale pe bază de salvie, clorhexidină, albastru de metilen, între administrările de sirop pentru calmarea iritaţiei gâtului.
  3. Se apelează la antiinflamatoare locale sub formă de spray pe bază de propolis pentru acţiunea bactericidă şi fungicidă; cu aceleaşi proprietăţi sunt şi extractul de carpen, caprifoi  şi coacăz negru.
  4. Se urmăreşte reducerea procesului inflamatoriu cu ajutorul antiiflamatoarelor sistemice.
  5. Pentru inhibarea dezvoltării microbiene, sunt recomandaţi agenţi de igienizare şi decongestionare precum serul fiziologic hiperton, picături nazale uleioase (vitaminele A, E, ulei pin, brad) şi extract de pelargonium oral.

Remedii naturale pentru tuse umedă

Pentru a încuraja expectoraţia mucusului, tusea umedă are nevoie de expectorante, precum ambroxol, guaiafenezină şi bromhexin.

Tratamentul poate continua şi cu fluidificatoare precum acetilcisteină (nu în astm), carbocisteină, extract ciuboţica – cucului.

Pentru efect calmant, decongestiv, mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, nalbă, sovarv, tei, dar şi ulei volatil pelargonium şi pătlagină, pin, brad, lemn-dulce.

Sunt recomandate şi antiinflamatoarele local şi sistemice.

Se aspiră excesul de mucus prin nebulizare, pentru eliberarea căilor superioare.

Când mergem la medic în caz de tuse

Atenţie! Ne adresăm medicului când tusea noastră prezintă nişte particularităţi:

  • este însoţită de febră şi transpiraţii excesive în timpul nopţii
  • apare dificultate la respirat, cu wheezing fără a face efort şi fără a ceda cu tratamentul menţionat în maximum 3 săptămâni
  • persoana se încadrează în categorii de vârstă expuse: copii, vârstnici,gravide
  • tusea este cu sânge
  • sputa este colorată (galben, verde, gri,etc)
  • există pierderi în greutate
  • persoana care tuşeşte este fumătoare
  • tusea apare în timpul unui tratament pentru afecţiune cronică (astm, BRGE, alergii cronice, HTA, migrene, glaucom)

Cum poate fi prevenită tusea

Chiar dacă tusea este un simptom normal în caz de viroză şi ajută la eliminarea mucusului, aceasta poate fi şi o consecinţă a anumitor factori nocivi, care pot fi evitaţi, cum ar fi:

Fumatul – este una dintre principalele cauze ale tusei cronice, care este foarte dificil de tratat.

Alimentaţia dezechilibrată – pentru a reduce riscul de tuse, sunt indicate alimente precum fructe, legume proaspete, care ajută la prevenirea tusei.

Virozele respiratorii – răceala sau gripa se numără printre cele mai frecvente afecţiuni ce se pot manifesta prin tuse. Pentru prevenirea acestora, evitaţi spaţiile aglomerate, spălaţi-vă des pe mâini şi faceţi anual vaccinul gripal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”