Menstruaţia întârzie? 10 cauze posibile

  • Publicat:
  • Actualizat:

Menstruația întârzie dacă ești însărcinată, dar mai sunt și alte cauze, cum ar fi kilogramele în plus sau, din contră, cele în minus. Vezi 10 cauze pentru care ciclul menstrual nu vine la timp!

De obicei, întârzierea menstruaţiei este un motiv serios de panică pentru orice femeie, dacă nu se pregăteşte să devină mamă. Apariţia unei sarcini nedorite este primul lucru la care se gândesc femeile atunci când se confruntă cu întârzierea ciclului menstrual. Însă cauzele pot fi multiple!

Indiferent de motivele întârzierii menstruaţiei, sfatul specialiştilor este să mergi la un control ginecologic cât mai repede. Deseori, tulburările menstruale pot ascunde menopauza precoce sau afecţiuni maligne în sfera genitală.

10 cauze pentru care menstruația întârzie

Stresul poate afecta multe aspecte ale vieţii, inclusiv menstruaţia. Uneori, stresul este atât de puternic încât organismul scade producţia de hormoni care determină ovulaţia şi implicit menstruaţia.

Anumite afecțiuni. O boală neaşteptată, care durează o perioadă mai lungă sau mai scurtă, poate cauza întârzierea menstruaţiei. Însă efectul este de obicei temporar.

Modificări în program. Schimbările din programul obişnuit de viaţă sau de lucru pot bulversa organismul. Acest lucru este valabil mai ales daca schimbările sunt majore, de exemplu, lucrul în ture de noapte.

Anumite terapii și medicamente. Există posibilitatea ca administrarea unor medicamente să ducă la întârzierea ciclului menstrual. De aceea, orice tratament se administrează, efectele lui secundare trebuie discutate cu medicul curant.

Kilogramele în plus. La o greutate peste cea optimă, pot apărea schimbări în ciclurile hormonale şi chiar lipsa acestora pe o perioadă mai lungă. Cele mai multe femei redevin fertile şi au o menstruatie regulată după ce pierd din greutate.

Kilogramele în minus. Dacă nu există un procent optim de grăsime în organism, menstruaţia se poate deregla sau chiar opri. În mod normal, creşterea în greutate va ajuta persoana respectivă să revină la normal. Aceasta este o situaţie frecvent întâlnită în rândul femeilor care au o muncă fizică grea sau care sunt sportive de performanţă.

Calcule greșite. Ciclul menstrual variază de la femeie la femeie, cu toate că, în medie, durează 28 de zile. Uneori, acest număr de zile nu se respectă şi pot exista cicluri mai lungi sau mai scurte de 28 de zile.

Premenopauza. Este perioada de tranziţie de la vârsta de reproducere la cea de infertilitate. Menstrele pot avea fluxuri mai slabe sau mai accentuate, mai frecvente sau mai rare. Oricum, de cele mai multe ori, ele nu mai sunt normale.

Menopauza. Apare atunci când corpul nu mai produce ovule şi implicit nu mai există nici menstruaţie. Menopauza poate fi naturală sau poate fi indusă artificial prin operaţii chirurgicale sau anumite tratamente precum chimioterapia.

Sarcina. Da, dacă menstruaţia întârzie, poate fi vorba despre o sarcină. Un simplu test de sarcină poate oferi răspunsul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sughiţul - cauze și remedii
Sughiţul - cauze și remedii
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”