Plan alimentar: cum slăbim

În general, este esenţial să includem în alimentaţie legumele, pentru că aduc un aport de fibre şi vitamine, dar să le repartizăm echilibrat la mesele principale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Plan alimentar: cum slăbim

Te îngraşi rapid, dar crezi că un regim miraculos te poate scăpa de kilogramele ce îţi prisosesc? Ar trebui să te gândeşti de două ori înainte, pentru că planul alimentar adoptat şi renunţările pe care le faci te pot costa mai mult decât crezi. Dietele sau curele de slăbire nu sunt recomandate pe termen lung, pentru că pot crea dereglări metabolice, hormonale şi, uneori, îţi pot agrava afecţiunile existente. Un stil de viaţă sănătos implică alegeri permanente, conştiente.

“O alimentaţie sănătoasă presupune consumarea alimentelor din toate categoriile de produse, în cantităţi mici, distribuite echilibrat în 5 mese, 3 mese principale şi 2 gustări. Recomand să începem dimineaţa consumând un pahar cu apă cu lămâie, pentru a ne alcaliniza natural şi a îmbunătăţi digestia”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Mic dejun cu ouă sau iaurt

La micul dejun e bine să consumăm ouă sau produse lactate cu conţinut scăzut în grăsimi. Albuşul de ou, care conţine proteine cu cea mai mare valoare biologică, aduce toţi aminoacizii esenţiali. “Se poate consuma iaurt sub 2 % grăsime cu 1-2 linguriţe de cereale integrale sau o omletă dintr-un ou şi 3-4 albuşuri alături de legume de culoare verde”, mai spune specialistul.

Chiar dacă îţi place, e bine să eviţi iaurtul, deoarece la vârsta adulta nu mai sintetizăm enzima lactază necesară digestiei. Putem consuma doar iaurt, sana, chefir, care aduce un aport de calciu, dar ajută şi la reglarea tranzitului şi poate fi o masă sănătoasă în orice împrejurare, fiind uşor de tranportat şi uşor de consumat.

Fructele, bune la gustare

Totodată, micul dejun poate fi reprezentat şi de o porţie de fructe. ”Fructele se pot consuma şi drept gustare, dar porţia trebuie să o putem măsura cu palma. Deşi sunt bogate în nutrienţi şi minerale, ele au şi un conţinut bogat în fructoză, care este tot un carbohidrat, iar consumat în cantitate mare duce la creşterea în greutate. Fructele se consumă la cel puţin o oră distanţă de mesele principale’’, susţine Dr. Florin Ioan Bălănică.

Carnea, ideală la orice masă

În general, este esenţial să includem în alimentaţie legumele, pentru că aduc un aport de fibre şi vitamine necesare pentru o bună funcţionare a organsimului, dar să le repartizăm echilibrat la mesele principale. E de preferat consumul de legume verzi, deoarece au un conţinut ridicat de fibre şi sunt sărace în carbohidraţi. “Ca sursă de proteină animală recomand produsele din carnă albă ( pui, curcan, peşte, fructe de mare, iepure de casa) sau carne roşie ( vită, ton, somon, porc, berbec) care pot fi consumate la orice masă”.

Proteine fără carbohidraţi

Proteinele nu se combină cu carbohidraţii. “Nu susţin combinarea proteinei animale, cum ar fi carnea roşie sau albă, cu carbohidraţii din pâine,, orez, cartof, deoarece carbohidraţii se metabolizează rapid şi procesul de digestie al proteinelor este îngreunat”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Băuturile carbogazoase, siropurile şi alimentele prăjite trebuie excluse din regimul nostru de viaţă. Produsele e bine să fie gătite la cuptor, abur sau fierte. Se evită adaosul de ulei, oţet.

În general, nu trebuie să transformăm scăderea în greutate într-un simplu scop sau un ideal care trebuie atins indiferent de mijloace. E important ca scăderea ponderală să fie un proces sănătos, să se producă  sub îndrumarea unui specialist, după un program personalizat

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Florin Ioan Bălănică - Medic primar Endocrinologie
Dr. Florin Ioan Bălănică a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Bucureșți, are peste 22 de ani de experiență medicală, pornind de la o metodă proprie înregistrată și certificată internațional, care are în centru intervenția nutriționala în tratamentul bolilor ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar Endocrinologie
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”