9 reguli de aur pentru o alimentaţie sănătoasă

Alimentaţia este unul dintre subiectele cel mai des abordate în discuţiile despre un stil de viaţă sănătos, dar foarte multe persoane dau greş pentru că au prea multe reguli şi totul pare prea complicat.
  • Publicat:
9 reguli de aur pentru o alimentaţie sănătoasă

Alimentaţia este unul dintre subiectele cel mai des abordate în discuţiile despre un stil de viaţă sănătos, dar foarte multe persoane dau greş pentru că au prea multe reguli şi totul pare prea complicat.

Experta în nutriţie Amelia Freer este de părere că o metodă simplă pentru un regim alimentar sănătos este aceea de a urma o serie de reguli simple, cum ar fi includerea fructelor şi legumelor în meniul fiecărei mese de peste zi.

Aceste reguli de bază trasează drumul spre o viaţă mai lungă, mai sănătoasă şi mai fericită.

1. Alege alimente care îţi prelungesc viaţa

Termenul dieta vine din latinul „diaeta“ care înseamnă mod de viaţă, dar majoritatea oamenilor echivalează dieta cu deprivarea sau au impresia că-şi refuză ceea ce doresc cu adevărat.

Este important să ştii că dacă urmezi un regim alimentar sănătos nu trebuie să te gândeşti că îţi refuzi şi interzici constant anumite alimente – pur şi simplu ai grijă de tine în fiecare zi, oferindu-i organismului şi creierului tău darul sănătăţii de care te vei bucura pe termen lung.

2. Cunoaşte beneficiile alimentelor pe care le consumi

Cunoaşte şi înţelege ce efect au anumite alimente asupra organismului tău. De exemplu, ştiai că nucile îţi hrănesc creierul cu vitamina B12, care ar putea fi de ajutor în prevenirea bolii Alzheimer? Sau că varza creaţă (kale) este una dintre legumele cu frunze verzi cu cei mai mulţi nutrienţi care îmbunătăţeşte vederea şi poate preveni cancerul sau că 2 linguri de ulei de cocos te pot ajuta să scapi de grăsimea de pe abdomen?

Pe lângă creşterea aportului de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, consumul de fructe şi legume de cel puţin cinci ori pe zi este legat de un risc scăzut de instalare a unei serii de boli croncie, precum maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.

3. Începe să găteşti acasă

Gătitul acasă este foarte important într-un regim de viaţă sănătos. Dacă îţi cumperi alimentele şi îţi găteşti singură masa vei fi mai atentă la ceea ce consumi. Dacă faci o singură schimbare în stilul tău de viaţă, fă tot posibilul să începi să consumi mâncare gătită. Este adevărat că suntem cu toţii ocupaţi , dar ai putea încerca să găteşti câteva feluri de mâncare când ai timp şi apoi să le congelezi. Fă tot posibilul să mănânci mâncare adevărată.

Uită de dietele sărace în grăsimi sau fără zahăr şi nu mai comanda mâncare de tip fast food (are foarte mult zahăr şi aditivi de care nu ai nevoie!). Oricât de sănătos ar arăta un fel de mâncare (şi restaurantele folosesc tot felul de trucuri pentru ca mâncarea lor să pară sănătoasă şi atractivă) de multe ori sunt grăsimi şi zahăr în exces care nu sunt bune pentru tine.

4. Fii conştientă de relaţia ta cu alimentele

Este important să ştii ce tip de relaţie ai cu alimentele, cei mai  mulţi dintre noi avem relaţii complexe cu mâncarea care ar putea fi nesănătoase. Gândeşte-te cu atenţie dacă ai probleme emoţionale în privinţa asta. Am crescut într-o cultură în care este nepoliticos să nu termini tot din farfurie, sau suntem răsplătiţi cu mâncare după ore lungi de muncă, iar viaţa noastră socială tinde să se rotească în jurul consumului.

Cel mai probabil am mâncat mai mult decât avem nevoie de când suntem foarte mici. Dacă îţi dai seama de ce mănânci în cicluri negative, asta ar putea fi soluţia către un regim alimentar sănătos. Învaţă să faci diferenţa între momentele în care îţi este poftă şi cele în care chiar îţi este foame ţinând un jurnal alimentar.

5. Hidratează-te

Apa este foarte importantă. Ţine departe senzaţia de foame şi îţi curăţă întreg organismul. Obişnuieşte-te să ai apă cu tine tot timpul. Ceaiurile de plante sunt de asemenea de ajutor. Sucurile de fructe sunt un alt mod minunat de a-i conferi organismului nutrienţii necesari fără a lua kilograme în plus (atât timp cât nu pui prea multe fructe în ele!).

6. Renunţă la sucurile dietetice

Sucurile nu ar trebui să facă parte din dieta ta, fie că vorbim de cele dietetice sau de alt fel. Apa trebuie să fie principala băutură de peste zi. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Nutrition, persoanele care consumă, în general, mai multă apă, în detrimentul sucurilor, băuturilor alcoolice şi a celor acidulate, tind să aibă o dietă mai sănătoasă, inclusiv mai bogată în fibre şi mai săracă în zahăr, şi să consume mai puţine alimente foarte bogate în calorii.

7. Când ai dubii gândeşte-te la Dieta Paleo

Aminteşte-ţi sloganul dietei Paleo de fiecare dată când ai îndoieli în privinţa unui aliment : Dacă „oamenii peşterilor” nu le mâncau, nici tu nu ar trebui”,

Dacă vine ambalat, nu trebuie mâncat! Nici măcar nu trebuie să te gândeşti la asta, sau să stai pe gânduri. Pur şi simplu, eviţi mâncărurile procesate care, de cele mai multe ori, sunt scăzute în nutrienţii dar au un număr ridicat de conservanţi toxici. Dacă nu este un animal hrănit cu iarbă, fructe de mare, ouă, nuci, seminţe sau plante atunci înseamnă că nu îţi aduce niciun beneficiu.

8. Fă cât mai multă mişcare

Mişcarea este esenţială pentru o stare de sănătate bună pe termen lung şi o îmbătrănire graţioasă. Pe lângă faptul că îţi meţine corpul în formă, eliberează endorfine care te fac mai fericită şi te ajută să ţii  sub control stresul, nivelul de energie şi somnul. Este de asemenea adevărat că dacă mănânci sănătos şi nu slăbeşti înseamnă că nu faci suficientă mişcare, iar dacă faci mişcare şi nu slăbeşti, înseamnă că nu urmezi un regim alimentar adecvat. Un echilibru între cele două este esenţial pentru sănătatea ta.

O alimentaţie sănătoasă nu este una care te privează de alimente, ci una care te face mai puternică. Mănâncă alimente neprocesate şi îţi vei îmbunătăţi şansele de a avea o viaţă sănătoasă şi  mai lungă.

9. Găseşte-ţi Echilibru

Nu este grav dacă din când în când bei un pahar de vin roşu sau mănânci nişte ciocolată. Trebuie să te bucuri de viaţă şi să-ţi găseşti echilibrul. Tocmai de asta este bine să ai o zi pe săptămână în care poţi trişa, un lucru de mare ajutor pentru disciplina şi atitudinea generală şi care ajută metabolismul să se menţină stabil. O altă alternativă, ar fi faimoasa regulă 80:20 – un regim de viaţă sănătos care îţi permite să te hrăneşti în proporţie de 80% cu mâncare sănătoasă şi să savurezi ce-ţi trece prin minte, în proportie de 20 de procente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”