Secretii abundente in urma unor tratamente pentru candida
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

In timpul tratamentului, pe care trebuie sa il faca amandoi partenerii, nu trebuie sa aveti... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Dr. Simona Tivadar: Mi se pare groaznic să mănânci fără să-ţi fie foame

Autor: Beatrice Osanu ● Vizualizări: 42788

Vrei să slăbeşti? Atunci dacă vrei să obţii rezultate, trebuie să fii o persoană foarte serioasă, dispusă să-i respecte recomandările, în cazul în care îi treci pragul cabinetului. Dr. Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie, îşi motivează pacienţii şi îi susţine. Însă la fel de bine, colaborarea poate înceta dacă cineva capitulează.


CSÎD: Multă lume apelează la ceaiuri, pilule de slăbit, trucuri auzite din vecini în detrimentul vizitelor la nutriţioniştii cu studii medicale. Cât de grav este acest comportament şi cum le poate afecta statusul ponderal?

Dr. Simona Tivadar: Care nutriţionişti cu studii medicale? Nu există aşa ceva: există medici specialişti în diabet şi boli de nutriţie şi, mai nou, de un an, doi, absolvenţi ai şcolilor de 3 ani de nutriţie-dietetică, organizate de facultăţile de medicină (dar nu pentru medici). Puzderia asta de ”nutriţionişti” nu are nimic de-a face cu medicina, ci fie cu comerţul de produse minune, detoxuri veşnice şi izmene cu ştaif (evident fără niciun efect), fie cu alte interese financiare (de promovare a unui salon de înfrumuseţare, a unor aşa-zise ”clinici” în care ţi se promite tinereţe fără bătrâneţe etc.) Şi ca să răspund corect la întrebare, v-aş spune că aceia care caută pastile, ceaiuri, plasturi şi alte tâmpenii (repet, ineficiente total) sunt oamenii care nu au încredere că vor reuşi să ducă la capăt un program serios de slăbit (de obicei, pentru că au abandonat de multe ori). Oameni care ar trebui să înţeleagă că cea mai bună echipă o faci cu doctorul tău, care îşi asumă şi responsabilitatea că pe termen lung vei rămâne sănătos. Ceea ce nu se întâmplă nici în cazul comercianţilor, nici al vânzătorilor de vise de slăbit.

CSÎD: Care sunt paşii unei slăbiri corecte?

Dr. Simona Tivadar: Complicat. E o meserie să ştii să-i ajuţi pe oameni să slăbească. Trebuie stabilite bolile care există în familie (sau predispoziţii genetice); bolile pe care le are deja pacientul; evoluţia greutăţii în timp. Toate acestea înseamnă o anamneză serioasă, care trebuie urmată de o anchetă alimentară amănunţită (iar aici apare surpriza că oamenii nu ştiu ce mănâncă – replica deja clasică ”ce mai găsesc prin frigider”). Sunt obligatorii analizele. Apoi faci un plan de scădere ponderală şi unul de menţinere pe care le adaptezi în funcţie de anumite criterii (inclusiv călătorii, aniversări, sărbători).

CSÎD: Cum vă motivaţi pacienţii care întâmpină dificultăţi în respectarea programului recomandat de dvs.?

Dr. Simona Tivadar: În primul rând, îl asigur în permanenţă pe pacient că eu sunt aliatul lui principal şi mă adaptez la ce poate el să facă. Îl încurajez când oboseşte. Îi dau recompense (de exemplu, dulciuri speciale pentru slăbit). Şi încerc să-i reamintesc mereu care sunt obiectivele lui. Iar când nu mai poate să-şi impună nicio restricţie, ne despărţim temporar, dar îl asigur că poate reveni îndată ce se simte în stare să-şi reia eforturile. Totuşi, nu există cură de slăbire cu şniţele, torturi şi bere.

 

 

Cuprins
Greşeli în alimentaţia românilor
Riscurile renunţării la proteinele animale
Cum trebuie să consumăm sarea
sus

Greşeli în alimentaţia românilor

CSÎD: Sunteţi un medic exigent?

Dr. Simona Tivadar: Exigent? Nu. Doar corect. Am nevoie în meseria mea şi de alte recompense, nu doar financiare. Aşa că rezultatele sunt la fel de importante pentru mine ca şi pentru cel care vrea să slăbească. Pacienţii se alintă (uneori postează poze cu câte o năzdrăvănie culinară pe Facebook, ştiind că voi vedea) sau se motivează (ce-ar zice doamna doctor dacă m-ar vedea?” sau ”nu-mi dă voie Simona Tivadar”). Asta poate crea o reputaţie de scorpie, dar pe mine mă amuză. Deşi, cum am spus, atunci când cineva capitulează sau începe să mă mintă constant, ne despărţim. Cel puţin pentru o vreme.  

CSÎD: Care este categoria de persoane care obţine cel mai greu rezultate?

Dr. Simona Tivadar: Cel mai greu se lucrează cu cei care au făcut multe cure de slăbire ori s-au înfometat cronic (balerine, modele, ”recidivişti”). La fel, se lucrează greu cu cei care au senzaţia că ştiu nutriţie şi vin la cabinet ca la controlul judiciar, cred ei că doar pentru supraveghere ”poliţienească”. În ziua de azi, oamenii ştiu multe lucruri, dar jumătate sunt greşite şi jumătate sunt aiurea construite. Cu blândeţe, respect şi răbdare poţi şterge ceea ce e greşit şi construim o schemă permanentă.

CSÎD: Care sunt cele mai mari greşeli din alimentaţia românilor?

Dr. Simona Tivadar: Ce-i drept, părem un neam bolnav de ortorexie şi când colo suntem din ce în ce mai graşi, mai beţivi şi mai nesportivi. Doar la nivel declarativ suntem campioni. Românii mănâncă prost, în primul rând pentru că sunt prost informaţi; nu citesc etichetele produselor, sunt fascinaţi încă de ambalaje şi aspect; nu se respectă ca şi consumatori. Se mulţumesc să toarne un litru de ulei (spun: doar e de măsline!) peste mâncare, să adauge câte o prostie de sămânţă în hrana zilnică şi consideră că şi-au făcut datoria faţă de corpul lor. Apoi, românii mănâncă mese rare, hiperconsistente, considerând că a mânca e pierdere de timp. Se recompensează tot cu mâncare, nu le-a ieşit încă foametea ceauşistă din gene. Pentru exemplificare, vedeţi reportaje din fast food-uri şi supermarketuri a doua zi de Crăciun sau de Paşte: îţi vine să crezi că tocmai s-a încheiat o lungă prohibiţie, nu că ai fi în toiul unei sărbători. Şi nu în ultimul rând, a dispărut respectul pentru mâncarea gătită. Toată lumea se vaietă că n-are timp, ca şi cum să faci o supă ar fi echivalent cu un doctorat.

 

sus

Riscurile renunţării la proteinele animale

CSÎD: Care este opinia dvs. despre detoxifiere?

Dr. Simona Tivadar: E ceea ce mă scoate din sărite. Care sunt toxinele astea nenorocite, că am căpiat încercând să le eliminăm? Nimeni nu ştie cum se numesc,deşi la noi şi câinele vagabond aciuat pe lângă bloc are un nume. Doar toxinele misterioase au rămas anonime. Nu există toxine. Metabolismul produce deşeuri pe care rinichiul, plămânul, pielea, tubul digestiv etc. le elimină, că asta e treaba lor. Intoxicaţiile reale (cu metale grele, prin otrăviri accidentale etc.) se elimină prin dializă sau plasmafereză, în spital. E doar o industrie de păcălit credulii, pe cei care aleargă după ”certificate de garanţie” că nu se vor îmbolnăvi. Omul nu e o maşină căreia să-i schimbi filtrele şi uleiul şi să rămână ”curat” 6 luni sau un an. Trebuie să fii atent în fiecare zi la ce mănânci şi la ce bei. Şi eventual să ţii post (corect, fără ulei, făină, margarină, fără mizerii făcute din soia), măcar două zile pe săptămână, dacă chiar vrei să faci ceva bun pentru tine.

CSÎD: Ce riscă persoanele care nu consumă proteine animale în cadrul diverselor curente alimentare? (veganism, raw veganism)

Dr. Simona Tivadar: Veganismul este o opţiune greşită, ca orice atitudine extremă. Oamenii nu au două (sau 4) stomacuri ca erbivorele, ei au fost vânători şi pescari de la începul existenţei lor pe planetă, deci sunt adaptaţi să digere carne şi proteine animale. |n afară de asta, proteinele animale sunt construite din aminoacizi esenţiali (pe care corpul nu îi poate fabrica) în timp ce proteinele vegetale au mai ales aminoacizi neesenţiali (care nu se sunt neapărat necesari, iar când avem nevoie îi putem obţine din alte surse de azot). Nu degeaba albumina (din albuşul de ou) e proteina etalon, aşa cum diamantul e etalon între pietrele preţioase. Nu există niciun erbivor mai deştept decât un carnivor (de aceeaşi talie). Ca să nu mai spun că, de când am descoperit focul, ne-au scăzut maxilarele şi dinţii şi s-a făcut mai mult loc în cutia craniană pentru dezvoltarea creierului. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzăm de proteinele animale. Omul trebuie să mănânce de toate pentru că e omnivor. Inclusiv multe legume, zarzavaturi, fructe. Fără suplimente de vitamina B12, fier, calciu, veganii sfârşesc prin a se îmbolnăvi grav. Sunt mulţi nutrienţi esenţiali care le lipsesc celor care adoptă acest stil de hrană (inclusiv colesterolul care e baza sintezei lecitinei necesare creierului şi care nu se poate sintetiza din fitosteroli).

CSÎD: Care este atitudinea corectă în cazul copiilor mofturoşi, care nu vor decât anumite alimente, dar şi a celor cu probleme de greutate?

Dr. Simona Tivadar: Nu există copii mofturoşi, ci doar părinţi care fie nu ştiu cum şi cu ce să îi hrănească, fie îi grăbesc să termine masa cât mai repede, ceea ce îi face pe copii să evite momentul mesei. În cazul oricărei probleme de alimentaţie a copilului, greşeala îi aparţine adultului care îl hrăneşte. Copiii nu au salariu, nu îşi cumpără singuri mâncarea. De aceea, trebuie educaţi părinţii sau bunicii, fiindcă de cele mai mule ori greşesc din prea multă iubire şi încercând să facă totul ”ca la carte”.  

 

 

sus

Cum trebuie să consumăm sarea

CSÎD: Cum consumăm corect dulciurile? 

Dr. Simona Tivadar: Dulciurile se mănâncă întotdeauna doar ca desert, după o masă uşoară sau înainte de un efort fizic. Niciodată singure, niciodată înainte de culcare.

CSÎD: Ce reguli trebuie să respectăm în privinţa adaosului de sare?

Dr. Simona Tivadar: Sarea şi zahărul pervertesc gustul mâncării. După ce le abandonezi o vreme, mâncarea ţi se pare mult mai savuroasă, aromele mai puternice. Nu e nevoie să fie sărate toate alimentele la masă: de exemplu, dacă mănânci omletă sau brânză sărată, e inutil să mai pui sare pe roşii, ardei, castraveţi. Sarea, zahărul şi făina au fost poreclite ”cei trei mari albi care vor ucide omenirea”. Aşa că moderaţie.

CSÎD: Cum vă menţineţi dvs. silueta?

Dr. Simona Tivadar: Cum mă menţin? Greu, ca toată lumea. J Am o fustă de când am terminat liceul şi o probez din când în când: atunci când nu mă mai încape, îmi impun nişte restricţii şi fac mai mult sport, chiar dacă asta înseamnă doar mers pe jos (însă 7-8 kilometri). Îmi place să mănânc, aşa că prefer să fac sport decât să rabd. Mănânc foarte multe legume şi zarzavaturi, în toate felurile posibile. Mănânc mult peşte, mai ales seara; nu mai mănânc pui şi curcan pentru că mi se pare că au gust de pene ude, prefer vita sau mielul dacă trebuie să mănânc mai consistent. |ncerc să îmi adaptez mâncarea la activitatea fizică pe care o fac: şniţelul e pentru schi, iaurtul şi brânzeturile slabe pentru zilele în care sunt silită să stau mult pe scaun. Nu există tabuuri alimentare la masa mea, doar alimente care se mănâncă extrem de rar sau întâmplător. Şi nu ”ciugulesc” niciodată, mi se pare groaznic să mănânci fără să-ţi fie foame sau fără să te saturi.

Citește și:
Peşte pentru memorie şi fertilitate! Iată 7 motive să-l consumi mai des
50 de adevăruri despre fitness şi alimentaţie care te vor face să îţi regândeşti stilul de viaţă
6 metode smart prin care poţi creşte consumul zilnic de lichide!


Exclusiv Online - 26.02.2015
Citește pe one.ro
Ţinute pe care să le adopţi la o nuntă în aer liber Ţinute pe care să le adopţi la o nuntă în aer liber
Motivul pentru care nasturii sunt aşezaţi diferit la cămăşile pentru femei şi bărbaţi Motivul pentru care nasturii sunt aşezaţi diferit la cămăşile pentru...
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Perioada următoare vine cu circumstanţe pozitive dacă te afli în căutarea unui partener. Carisma ta va fi la cote maxime şi vei reuşi să atragi în preajma ta persoane noi şi interesante. Dacă...citește mai departe

comments powered by Disqus

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! Povestea dramatică a fiicei Reginei Maria Ileana, singura prinţesă a României care...
Kate Upton la 15 ani: Daily Mail a publicat...
Cum arată vila lui Celine Dion, de 70 de...
Zf.ro
Încă un REFERENDUM! Britanicii vor ieşi din nou la vot?!. Profeţia celei mai mari bănci germane Încă un REFERENDUM! Britanicii vor ieşi...
Plaje superbe şi puţin cunoscute la Marea...
S-a terminat! Acum nu mai e cale de întors...
BusinessMagazin.ro
Facultatea din România unde 76 de candidaţi se bat pentru un loc. Salariile la absolvire pot începe de la 4000 de lei Facultatea din România unde 76 de candidaţi...
În ce judeţe se află cei mai periculoşi...
Aroganţă fără limite: "37 de milioane...
Descopera.ro
Regina care nu se putea abţine să facă SEX. După ce PRINDEA un bărbat... Regina care nu se putea abţine să facă...
Frumoasa Irma, psihopata SEXUALĂ care a...
8 trucuri incredibile care încalcă legile...
Mediafax.ro
VESTE DEZASTRUOASĂ pentru americani! O ţară NATO se apropie tot mai mult de Rusia. Nimeni nu se aştepta la asta! VESTE DEZASTRUOASĂ pentru americani! O...
Compania Yahoo, cumpărată cu 5 MILIARDE...
Românca dispărută în Nepal a fost găsită...
Gandul.info
BREAKING NEWS: GERMANIA SUB TEROARE. Al patrulea ATAC în numai o săptămână. ''S-A DETONAT'' BREAKING NEWS: GERMANIA SUB TEROARE. Al...
Momentul în care Florin Piersic a privit...
Costumul de baie cu care această tânără...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
SUPER FOTO | Cum a apărut Sorana Cîrstea la nunta dintre Ana Ivanovic şi Bastian Schweinsteiger SUPER FOTO | Cum a apărut Sorana Cîrstea...
OFICIAL | Lucian Sânmărtean a revenit...
Afaceri GALACTICE! Real Madrid încasează...
ApropoTv.ro
Cum arată vila de pe Coasta de Azur a Ronei Hartner? Peisajul este superb! – FOTO Cum arată vila de pe Coasta de Azur a Ronei...
Cum arată iubita lui Dan Bittman, la 45...
Aşa frate, aşa soră! Cum arată Naty...
Descopera Travel
Cele mai frumoase parcuri naţionale din Europa - FOTO Cele mai frumoase parcuri naţionale din...
TOP 10 cele mai frumoase plaje din Europa...
"Corabia de piatră" - insula grecească...
Go4it.ro
A intrat pe smartphone-ul fiicei de 15 ani şi a avut parte de un şoc când a văzut peste ce a dat. De atunci acest tată verifică regulat telefonul fetei. „Ceva mi s-a părut suspect...” A intrat pe smartphone-ul fiicei de 15 ani...
ProMotor.ro
L-au oprit pentru că părea suspect, apoi au descoperit mesajul INCREDIBIL pe care îl avea pe tricou! L-au oprit pentru că părea suspect, apoi...
Nu am mai avut lubrifiant şi au folosit...
O femeie îşi parca maşina, iar şoferul...
ULTIMA ORĂ
Cum a reuşit un tânăr depresiv, mare amator de Counter Strike, să îndolieze Germania. ''Din cauza voastră sunt hărţuit''

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.