Cum îţi creşti şansele ca să slăbeşti. Şi nu e înfometare!

Medicii spun că profilul genetic dictează şi îngrăşarea, şi slăbirea, şi nutriţia optimă, dar şi cel mai bun program de sport pentru fiecare.
  • Publicat:
Cum îţi creşti şansele ca să slăbeşti. Şi nu e înfometare!

Că fiecare dintre noi e unic, asta o ştim prea bine. La fel de bine ştim că, în ciuda informaţiilor şi trucurilor de tot felul, mulţi dintre noi sunt încă în căutarea dietei perfecte. Se pare că una universală nu există, atât timp cât avem un profil genetic unic. Medicii spun că acesta dictează şi îngrăşarea, şi slăbirea, şi nutriţia optimă, dar şi cel mai bun program de sport pentru fiecare. Am stat de vorbă cu medicul Dorin Pirciog care ne-a explicat avantajele dietei şi programului de sport personalizat, în funcţie de gene!

CSÎD: Care sunt cauzele genetice ale îngrăşării?
Dr. Dorin Pirciog:
Există nişte elemente genetice clar răspunzătoare de controlul greutăţii. Astfel, studiile au identificat cca. 8 gene care sunt răspunzătoare de următoarele aspecte:
– ce contribuie mai mult la obezitate: carbohidraţii sau grăsimile?
– slăbim bine prin exerciţii fizice sau mai bine prin reducerea meselor/ aportului caloric?
– cât de puternic este efectul de „yo-yo”?
– este grăsimea depozitată mai mult în jurul organelor?
– cât de intense sunt senzaţia de saţietate sau cea de foame?
– avem tendinţa să consumăm mese bogate în calorii?
–  avem tendinţa să consumăm gustări suplimentare?

Prin urmare, aflându-va profilul genetic, se poate stabili strategia optimă, care să urmarească:
– Care este cea mai bună proporţie de grăsimi/carbohidraţi pentru fiecare;
– Care este echilibrul perfect dintre dietă şi exerciţiu fizic;
– Ce tip de exerciţii fizice este cel mai indicat în cazul genelor fiecăruia pentru a vă menţine masa musculară (de rezistenţă sau de forţă);
– Câte mese pe zi trebuie să luaţi pentru a reduce senzaţia de foame.


CSÎD: De ce nu funcţionează dietele universale?
Dr. Dorin Pirciog:
Nu cred că există vreo dietă universală şi aceasta deoarece fiecare dintre noi suntem o construcţie unică, iar greutatea este reglată de niste gene a caror interacţiunei combinată este unică. Prin urmare, ce merge la mine nu merge şi la alt individ şi invers. Genetica modernă prin MyBodyGuide ne pune la dispoziţie teste specifice care identifică aceste aspecte şi  furnizează recomandări avizate, astfel încât să avem şanse de 2,5 ori mai mari să slăbim decât prin alte metode. 

CSÎD: Cât de eficace este slăbirea personalizată?
Dr. Dorin Pirciog:
Programele de slăbire personalizată în funcţie de profilul genetic unic al individului au rate de succes de 2,5 ori mai mari decât alte metode. De ce? Pentru că iau în considerare elementele cele mai profunde ale funcţionării organismului individului, aşa cum au fost ele „scrise” din naştere. Şi astfel furnizează soluţii punctuale, proprii doar individului respectiv. 

CSÎD: Ce teste recomandaţi pentru a afla cea mai buna dietă pentru fiecare?

Dr. Dorin Pirciog: Depinde pe ce direcţie se doreşte a se merge: dacă este vorba de slăbire, atunci clar e vorba de senzorul de greutate (Weight Sensor) care, pe lângă un plan recomandat de alimentaţie, cuprinde un plan de exerciţii fizice personalizat. Însă dacă e vorba despre nutriţia personalizată genetic, atunci e vorba despre Senzorul de Nutriţie (DNANutriControl).

Trebuie să explic puţin conceptul de nutriţie personalizată genetic. Astfel, fiecare dietă trebuie să fie unică, precum suntem fiecare, deoarece fiecare ne raportăm în mod unic la alimente şi, respectiv, la nutrienţii aflaţi în acestea. Senzorul analizează peste 50 gene responsabile de nutriţie şi evaluează peste 1.000 alimente, stabilind astfel care alimente sunt sănătoase pentru noi. Se oferă un plan nutriţional potrivit care să reducă punctele slabe genetic şi să le accentueze pe cele puternice. Dacă o analiză indentifică un risc ridicat în mod special pentru o anumită boală, planul nostru nutriţional este ajustat pentru a exclude toate ingredientele care facilitează dezvoltarea acestei boli şi include în loc substanţe sănătoase.

CSÎD: Care este motivul pentru care trebuie personalizată şi activitatea fizică?
Dr. Dorin Pirciog:
Faptul că unele persoane pot desfăşura activităţi fizice care presupun viteză şi forţă, iar altele performează mai bine în sporturile de rezistenţă are ca substrat alcătuirea fibrelor musculare care, la rândul lor, sunt determinate genetic. De asemenea, persoanele care pierd în greutate uşor făcând exerciţii fizice faţă de altele care de-abia dacă pierd ceva dupa eforturi intense au gene care le ajută în acest scop.

Activitatea fizică presupune arderi pentru a produce energie care presupune aport de oxigen, presupune acumularea de toxine care trebuie eliminate, presupune utilizarea carbohidraţilor, a grăsimilor şi a proteinelor într-o anumită secvenţă. Dacă ţinem seama că toate cele enumerate pe scurt sunt condiţionate genetic, atunci înţelegem de ce poate fi personalizată şi activitatea fizică, în toate acele componente ale ei. 

CSÎD: Care sunt avantajele unui program personalizat de dietă şi sport?
Dr. Dorin Pirciog:
Avantajele unui program personalizat de dietă şi sport sunt cele care asigură o rata mai mare de succes în ce priveşte slăbirea şi/sau controlul greutăţii şi asigură un echilibru optim între dietă şi sport. Aşa cum spuneam mai sus, eficienţa unui astfel de program este de 2,5 ori mai mare având la baza un profil genetic personalizat, decât în cazul altor metode. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
8 surse preţioase de proteine
8 surse preţioase de proteine
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”