Ceaiul verde, campion la capitolul detoxifiere!

Este dovedit – ceaiul verde în special susţine o sănătate înfloritoare. Aproape fiecare sistem din organism este influenţat în mod benefic de această miraculoasă plantă.
  • Publicat:
Ceaiul verde, campion la capitolul detoxifiere!

Este dovedit – ceaiul verde în special susţine o sănătate înfloritoare. Aproape fiecare sistem din organism este influenţat în mod benefic de această miraculoasă plantă.

Orice fel de ceai conţine cel puţin câţiva polifenoli, dar procesarea minimă prin care trece ceaiul verde garantează faptul că aproape toţi polifenolii săi sunt păstraţi în produsul final în forma lor cea mai reactivă, iar rezultatul este că ceaiul verde are un extraordinar potenţial antioxidant.

Specialiştii din cadrul Rutgers University au comparat recent capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi a 12 tipuri diferite de ceai, inclusiv câteva varietăţi de ceai verde, oolong şi negru. Rezultatele au fost în concordanţă cu cele ale altor studii: s-a constatat că ceaiul verde conţinea cele mai mari cantităţi de polifenoli – în special EGCG. Ceaiul oolong se afla undeva la mijloc, iar ceaiul negru (ca rezultat al procesului său de autooxidare) avea cel mai mic nivel de polifenoli.

Studiile privind efectele consumului de ceai asupra oamenilor confirmă dovezile de laborator că ceaiul verde este cel mai eficient în curăţirea de radicali liberi. Într-unul dintre studii, 5 adulţi au băut fiecare aproximativ 2 ceşti de ceai verde, în timp ce alţi 5 adulţi au băut aceeaşi cantitate de ceai negru. Eficacitatea antioxidantului din sângele lor a fost măsurată înainte de consumarea ceaiului, apoi la 30, la 50 şi la 80 de minute după ingerare.

Atât ceaiul verde, cât şi cel negru au îmbunătăţit capacitatea antioxidantă a sângelui, deşi ceaiul verde a fost de 6 ori mai puternic decât cel negru în această privinţă. Creşterea funcţiei antioxidante a atins punctul maxim în numai 30 de minute la cei care au băut ceai verde şi în 50 de minute la cei care au băut ceai negru. Rapiditatea efectului ceaiului asupra funcţiei antioxidante a sângelui sugerează că polifenolii din ceai sunt absorbiţi în partea superioară a tractului digestiv.

Aproape toate beneficiile ceaiului verde pentru sănătate se bazează pe funcţia antioxidantă a extractului de ceai verde. Polifenolii previn bolile cardiovasculare protejând colesterolul LDL de modificările care favorizează apariţia bolilor de inimă, reduc riscul de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi înainte de a putea avea loc mutaţii genetice şi protejează sănătatea în multe alte feluri.

O atenţie sporită trebuie întreptată către ficat. Acest organ fabrică aminoacizii şi colesterolul, elimină deşeurile din sânge, detoxifică organismul de alcool şi de alte toxine şi descompune multe medicamente, susţine dr. Lester A. Mitscher în „Cartea ceaiului verde. > confirmat ştiinţific”. Fiecare respiraţie, fiecare pahar cu apă pe care îl bem şi fiecare îmbucătură pe care o mâncăm sunt potenţiale surse de toxine.

Reducerea expunerii la toxine este principalul mod de a proteja organismul, dar de multe ori toxinele nu pot fi, pur şi simplu, evitate; ele se află în poluarea aerului, în fumul de tutun, în reziduurile pesticidelor şi în unele arome şi coloranţi artificiali. Ficatul poate fi afectat extrem de rău de toxine, deoarece datoria lui este să cureţe sângele de substanţele otrăvitoare înainte ca acestea să aibă şansa să ajungă în alte părţi ale organismului. Polifenolii din ceai susţin sistemul de enzime detoxifiante al ficatului care elinină radicalii liberi şi toxinele din organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Regimul de detoxifiere al Irinei Mohora
Regimul de detoxifiere al Irinei Mohora
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: