Vocea criticului interior: pastila de Psiho

Vocea criticului interior este uneori o voce foarte puternică.
  • Publicat:

Vocea criticului interior poate fi destul de prezentă în mintea noastră, mai ales dacă am avut un părinte sever sau critic. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a spus mai multe despre această voce care nu ne este aproape deloc benefică.

Știi acea voce care ne spune adesea să nu ne apucăm de un lucru că nu suntem îndeajuns de buni să reușim? Acea voce care, exact când să ne apropiem de un succes, ne spune într-una că nu merităm? Ei, aceasta este vocea criticului nostru interior.

  • Ea se activează când luăm asupra noastră prea multă responsabilitate, mai multă decât putem duce.
  • Această voce ne învinovățește când ceva merge prost.
  • Criticul interior ne poate spune că nu suntem valoroși, că nu suntem în stare, că nu merităm, că nu vom reuși.
  • Criticându-ne, această voce „vrea” să ne îmbunătățească și să fim acceptați și validați de ceilalți, devenind astfel mai valoroși în ochii noștri.
  • Această voce ne poate face să renunțăm la ceea ce ne-am propus sau ne chinuie să devenim din ce în ce mai buni, să atingem perfecțiunea.

De ce apare vocea criticului interior?

Sursa criticului interior poate fi un părinte sau un bunic critic, ori un profesor sever care ne-a spus mereu că trebuie să fim mai buni, să obținem rezultate și mai bune sau nu ne-a lăudat atunci când am avut succes, nevalidându-ne importanța de care orice copil are nevoie. Sau, poate, am avut ca model un părinte perfecționist care, prin psropriul comportament a setat standarde foarte înalte la care noi încă ne raportăm.

Pentru a mai domoli vocea criticului interior, e important să pui pe hârtie toate realizările și calitățile tale – să le înveți pe dinafară- și, de fiecare dată când te critici singur să-ți spui în gând sau cu voce tare câte lucruri ai realizat și câte calități ai.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult